Casa de licitaţii Christie’s a raportat pentru anul 2021 vânzări totale de 7,1 miliarde de dolari, cel mai bun rezultat al său din ultimii şase ani şi al treilea cel mai bun din istoria sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mare parte din sumă este reprezentată de vânzările private, în valoare de 1,7 miliarde de dolari, iar lictaţiile lucrărilor în format NFT reprezintă cel mai nou sector. Acestea au înseamnat 150 de milioane de dolari din total.

Cea mai scumpă lucrare de artă vândută anul acesta la Christie’s a fost „Femme assise près d’une fenêtre (Marie-Therese)” (1932), de Pablo Picasso. Aceasta a fost adjudecată în luna mai contra sumei de 90 de milioane de dolari. După adăugarea taxelor, preţul ei final a fost de 103,4 milioane de dolari.

Totalul înregistrat de Christie’s este foarte apropiat de cel al rivalei Sotheby’s, care a raportat 7,3 miliarde de dolari.

Anul trecut, totalul raportat de Christie’s a fost de 4,4 miliarde de dolari, faţă de 5 miliarde de dolari declarat de Sotheby’s.

Noile cifre înseamnă o revenire a pieţei de artă, afectate anul trecut de pandemie.

Statele Unite reprezintă în continuare cea mai importantă piaţă pentru Christie’s, deşi casa de licitaţii se concentrează tot mai mult pe zona Hong Kong şi China continentală. Vânzările live şi online au însumat în SUA 2,6 miliarde de dolari, creştere cu 92% faţă de 2020, iar 35% dintre toate loturile vândute au revenit unor cumpărători americani.

Celelalte pieţe importante sunt EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), cu Londra lider (980 de milioane de dolari), şi Asia - Pacific.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.