China a trimis, joi, cel mai tânăr echipaj de astronauţi pe staţia spaţială Tiangong, cu ambiţia de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele în materie de zboruri cu echipaj uman, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trioul de astronauţi Shenzhou-17 a decolat la bordul unei rachete Long March 2F la ora locală 11.14 (03.14 GMT) de la centrul de lansare Jiuquan din nord-vestul deşertului Gobi, potrivit imaginilor CCTV.

Cei trei sunt: comandantul Tang Hongbo, născut în octombrie 1975 şi în vârstă de aproximativ 40 de ani, colegul său Tang Shengjie (33 de ani) şi Jiang Xinlin (35 de ani).

Vârsta medie a echipajului este de 38 de ani, faţă de 42 de ani în cazul misiunii anterioare Shenzhou-16.

Nava spaţială urmează să se andocheze cu modulul central al staţiei Tiangong ("Palatul Ceresc") la "aproximativ şase ore şi jumătate" după decolare, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al programului spaţial chinez, Lin Xiqiang.

Şederea lor pe Tiangong ar trebui să dureze şase luni.

Această experienţă este nepreţuită pentru gigantul asiatic, care are ca obiectiv să trimită un chinez pe Lună până în 2030, un obiectiv major al unui program spaţial care progresează constant de mai multe decenii.

Tiangong, a cărei construcţie a fost finalizată, capătă de câteva luni aspectul său final în formă de T. De dimensiuni similare cu fosta staţie ruso-sovietică Mir, ea este însă mult mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Cunoscută şi sub numele de CSS (Staţia Spaţială Chineză), aceasta ar trebui să rămână pe orbita Pământului timp de cel puţin 10 ani.

China a fost parţial îndemnată să îşi construiască propria staţie din cauza refuzului Statelor Unite de a-i permite să participe la ISS. O lege americană interzice practic orice colaborare între autorităţile spaţiale americane şi chineze.

Cu toate acestea, gigantul asiatic doreşte să dezvolte o cooperare internaţională în jurul Tiangong, în special pentru experimente.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.