Consilierii generali au aprobat, în şedinţa de joi, înfiinţarea Casei Artelor "Dinu Lipatti”, ca un omagiu adus compozitorului, ţinând cont că în 2017 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea acestuia. Noua instituţie va avea ca activităţi organizarea de festivaluri şi concerte, publicarea unor lucrări de specialitate, parituri sau alte materiale care au legătură ci viaţa şi activitatea lui Dinu Lipatti, precum şi elaborarea de studii şi publicaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 40 de voturi „pentru”, opt abţineri şi trei voturi „împotrivă”.

"Obiectul de activitate al Casei Artelor Dinu Lipatti îl constituie desfăşurarea de activităţi de interes local, în principal în domeniul cultural-educativ, cu accent pe educaţia muzicală, precum şi păstrarea tradiţiei muzicale, componistice, interpretative şi pedagogice construite de şcoala românească de profil de la Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre.

Consilierul general Roxana Wring a declarat că nu este de acord cu înfiinţarea Casei Artelor „Dinu Lipatti”, pentru că va fi o altă instituţie publică ce va organiza festivaluri şi spectacole, la fel ca ARCUB şi CREART.

„Apreciez că vrem să îl onorăm pe compozitor, dar nu sunt de acord cu înfiinţarea altei instituţii publice care va însemna cheltuieli fixe, salarii, dotări, când avem deja CREART şi ARCUB şi o Direcţie de Cultură care ar putea foarte bine să organizeze activităţi, festivaluri”, a declarat Roxana Wring.

Consilierul a propus achiziţionarea imobilului de pe Lascăr Catargiu nr. 12, unde a locuit compozitorul Dinu Lipatti, spunând că acesta ar putea fi amenajat ca muzeu.

Primarul Capitalei s-a declarat de acord cu achiziţionarea imobilului, însă a spus că trebuie „pus în valoare acest creator”.

„Nu putem spune că vrem imobilul, dar nu vrem centrul”, a subliniat edilul.

Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital pentru Casa Artelor „Dinu Lipatti” se va asigura din venituri proprii, precum şi din finanţări de la bugetul local.

Potrivit proiectului de hotărâre, municipalitatea doreşte ca în 2017, anul în care se împlinesc 100 de ani de la naşterea lui Dinu Lipatti, să recupereze un "autentic brand cultural românesc”, în contextul desfăşurării la Bucureşti a Festivalului George Enescu.

"Toate marile capitale europene unde Dinu Lipatti şi-a desfăşurat activitatea îl omagiază pe parcursul anului 2017, dedicându-i concerte şi evenimente culturale de anvergură”, explică municipalitatea.

Obiectivele generale ale noii instituţii ar urma să se refere la studierea vieţii muzicianului, organizarea de festivaluri şi concerte, precum şi publicarea unor lucrări de specialitate, partituri sau alte materiale ştiinţifice care au legătură cu viaţa şi activitatea lui Dinu Lipatti.

Până la cumpărarea sau închirierea unui sediu sau unor puncte de lucru, sediul Casei Artelor "Dinu Lipatti” va fi în clădirea Primăriei Capitalei.

În proiectul de hotărâre se menţionează că, pentru desfăşurarea viitoare a activităţii, instituţia va avea nevoie de un salon cu scenă pentru concerte de pian, saloane pentru expoziţii, colocvii, proiecte, lansări de carte etc, spaţiu pentru evenimente outdoor, spaţii funcţionale.

Organigrama are 15 posturi, dintre care trei posturi de conducere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.