Şapte cercetători care au ajutat la dezvoltarea unor vaccinuri anti-Covid pe bază de ARN mesager sunt laureaţii Premiului Prinţesa de Asturias pentru cercetare ştiinţifică şi tehnică pe 2021.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Laureaţii sunt Katalin Karikó, Drew Weissman, Philip Felgner, Uğur Şahin, Özlem Türeci, Derrick Rossi şi Sarah Gilbert, medici şi experţi în imunologie şi vaccinologie, implicaţi în obţinerea serurilor contra Covid-19.

Uğur Şahin şi Özlem Türeci (Germania) şi Katalin Karikó (Ungaria) sunt creatorii, prin compania BioNTech, ai serului distribuit de Pfizer.

Candianul Derrick Rossi este fondatorul companiei biotehnologice Moderna. Sara Gilbert este cercetător la Oxford, iar munca ei a sprijinit dezvoltarea vaccinului distribuit de AstraZeneca.

Activitatea lui Drew Weissman, de la Universitatea Pennsylvania, şi a lui Philip Felgner, de la Universitatea California, a ajutat la obţinerea tehnologiei ARN mesager care a făcut posibilă dezvoltarea vaccinurilor.

Nominalizarea lor a fost făcută de Peter Lawrence, care a obţinut acest premiu în 2007, şi cercetătorii s-au impus în faţa altor 48 de candidaţi cu 17 naţionalităţi.

Într-un comunicat, juriul Premiului Prinţesa de Asturias a transmis: „Anul 2020 a început cu izbucnirea unei pandemii care a schimbat viaţa cotidiană şi economiile mondiale şi s-a încheiat cu o demonstraţie extraordinară a capacităţii ştiinţei de a face faţă acestei probleme”.

Cei şapte laureaţi, „independent, au contribuit la dezvoltarea unora dintre vaccinurile aprobate până acum, bazate pe diferite strategii, care au proteina S ca numitor comun”.

Din seria Premiilor Prinţesa de Asturias acordate anual, pe 30 iunie va fi anunţat ultimul, cel pentru concordie.

Anul acesta, premiul pentru arte i-a revenit artistei sârbe Marina Abramović, cel pentru comunicare şi ştiinţe umaniste - scriitoarei şi activistei americane Gloria Steinem, cel pentru ştiinţe sociale - economistului indian Amartya Sen, cel pentru sport - înotătoarei paralimpice Teresa Perales, cel pentru litere - scriitorului francez Emmanuel Carrère, şi cel pentru cooperare internaţională - ONG-ului Camfed.

Fiecare premiu Prinţesa de Asturias este dotat cu o reproducere a unei sculpturi a lui Joan Miró, 50.000 de euro, o diplomă şi o medalie.

Ceremonia de înmânare a premiilor este programată să aibă loc în luna octombrie, în Oviedo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.