Pierdute pe fundul oceanului, ascunse în arhivele unei biblioteci sau în spatele unui perete de bucătărie, descoperirile din acest an în domeniul artelor, arheologiei şi literaturii au acoperit o gamă uimitoare de domenii. Unele dintre ele au reprezentat un mister doar pentru câteva decenii, cum ar fi identitatea unui bărbat a cărui fotografie a fost folosită pe coperta unuia dintre cele mai faimoase albume rock, în timp ce altele datează de mai mult timp. Şi, deşi multe dintre aceste mari descoperiri au fost excavate prin mijloace mai convenţionale, altele au necesitat realizări tehnologice ambiţioase, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O sabie care încă străluceşte

Arheologii au descoperit, în iunie, o sabie octogonală datând de acum peste 3.000 de ani într-un cimitir din landul Bavaria, sudul Germaniei. Considerată a fi din Epoca Bronzului, sabia a necesitat o examinare mai amănunţită din partea arheologilor atunci când a fost descoperită într-un sit din Donau-Rieu împreună cu rămăşiţele a trei persoane. Dar o declaraţie a cercetătorilor a confirmat ulterior că era o armă reală, mai degrabă decât una ceremonială sau decorativă, "centrul de greutate din partea din faţă a lamei indicând că a fost echilibrată în principal pentru a tăia".

Descoperirea AI în arhive

Autorul unei piese de teatru spaniole din secolul al XVII-lea a rămas un mister timp de secole - până când tehnologia AI a identificat-o în ianuarie ca fiind o lucrare de la sfârşitul carierei a unuia dintre cei mai faimoşi autori ai ţării, Felix Lope de Vega. Cercetătorii de la Biblioteca Naţională a ţării foloseau inteligenţa artificială pentru a transcrie aproximativ 1.300 de manuscrise şi cărţi anonime şi pentru a le compara cu lucrări ale unor autori cunoscuţi atunci când au făcut descoperirea. Dramaturgul spaniol din epoca Epocii de Aur a scris "La francesa Laura", sau "Franţuzoaica Laura", în anii dinaintea morţii sale, în 1635. Piesa este o poveste de dragoste, gelozie şi otravă atunci când moştenitorul tronului francez se îndrăgosteşte de Laura, soţia unui conte.

Un mister al rockului clasic, rezolvat

Emblematica imagine a bărbatului cu barbă căruntă care duce în spate lemne, cu mâinile sprijinite de toiag, ce reprezintă coperta albumului „Led Zeppelin IV”, a rămas un mister timp de mai bine de jumătate de secol. Acum a fost dezvăluit faptul că este o fotografie alb-negru din perioada victoriană târzie a unui meşteşugar de acoperişuri din Wiltshire. După o jumătate de secol, un cercetător a localizat imaginea originală realizată de fotograful Ernest Howard Farmer. Portretul a ajuns să fie imaginea vedetă a albumului "Led Zeppelin IV" după ce a fost descoperit de solistul trupei, Robert Plant, într-un magazin din Berkshire, în sudul Angliei.

O povestire a lui Truman Capote descoperită într-un caiet 

Celebrul scriitor american Truman Capote a primit anul acesta o completare postumă surprinzătoare a operei sale, după ce un editor al revistei The Strand a descoperit o povestire necunoscută până atunci, mâzgălită într-unul dintre caietele lui Capote. Andrew F. Gulli a găsit "Another Day in Paradise" - o povestire despre o americancă dezamăgită care îşi foloseşte moştenirea pentru a cumpăra o vilă în Sicilia - în timp ce scotocea prin lucrările deţinute la Biblioteca Congresului din Washington. Împreună cu reprezentanţi ai moştenirii scriitorului, o echipă a lucrat ulterior pentru a descifra povestea, care a fost scrisă de mână "foarte provocator", potrivit lui Gulli. "Aceste biblioteci au milioane şi milioane de pagini de la tot felul de scriitori. Aşa că, ştiţi, nu pot decât să presupun că, uneori, unele dintre aceste lucruri pot trece neobservate", a spus Gulli.

Cele mai vechi sandale europene

Atunci când 22 de sandale ţesute descoperite de minerii spanioli în 1857 au fost datate cu carbon în anii 1970, se credea că au o vechime de aproximativ 5.000 de ani. Însă o nouă analiză efectuată de Universitatea Autonomă din Barcelona şi Universitatea Alcalá din Spania a constatat că această estimare este mai mică cu aproximativ 1.000 de ani: În septembrie, cercetătorii au anunţat că încălţămintea, realizată din fibre vegetale, este, de fapt, cea mai veche încălţăminte europeană cunoscută. Păstrate datorită condiţiilor uscate din peştera din sudul Spaniei, alături de un sortiment de coşuri din fibre şi alte bunuri, sandalele demonstrează "capacitatea comunităţilor preistorice de a stăpâni acest tip de meşteşug", potrivit unui autor al studiului.

Două noi dezvăluiri despre "Mona Lisa"

De-a lungul anilor s-au dezbătut atât de multe lucruri despre "Mona Lisa" a lui Leonardo da Vinci: cine a fost, de ce zâmbeşte, chiar şi unde a fost pictată - un istoric a afirmat recent că podul din fundal se află de fapt într-un alt oraş pitoresc din Toscana decât se credea până acum, de exemplu. Iar acum, oamenii de ştiinţă din Franţa şi Marea Britanie au descoperit o nouă piesă din puzzle-ul portretului, ascunsă în stratul de bază al picturii lui Leonardo.

Folosind difracţia razelor X şi spectroscopia în infraroşu, echipa a detectat un compus mineral cunoscut sub numele de plumbonacrit, care se formează atunci când se amestecă uleiul şi oxizii de plumb şi ajută la uscarea mai rapidă a vopselei. Deşi se ştie că artiştii de mai târziu, inclusiv Rembrandt, au folosit o astfel de tehnică, autorii studiului presupun că Leonardo ar fi putut fi primul. "De fiecare dată când descoperi ceva despre procedeele sale, descoperi că a fost în mod clar înaintea timpului său", a declarat pentru CNN Gilles Wallez, unul dintre autorii studiului.

O toaletă luxoasă

În luna februarie, arheologii au publicat detalii despre ceea ce ar putea fi cea mai veche toaletă cunoscută din lume. Toaleta veche de 2.400 de ani şi ţeava îndoită - probabil un simbol al statutului în rândul elitei chineze de la acea vreme - au fost descoperite în vară în ruinele unui palat din situl arheologic Yueyang din oraşul Xi'an, potrivit presei de stat chineze. Toaleta a fost probabil folosită doar de câţiva aleşi din clasa conducătoare, potrivit cercetătorului Liu Rui, care a ajutat la excavarea pieselor sparte. Liu a declarat presei de stat că, probabil, designul a necesitat asistenţa servitorilor pentru a turna apă la fiecare utilizare.

Coridor ascuns al Marii Piramide

În ultimii ani, Marea Piramidă din Giza a dezvăluit unele dintre secretele sale - inclusiv un "gol" misterios - datorită proiectului Scan Pyramids, care utilizează tehnologii precum termografia în infraroşu şi imagistica cu raze cosmice pentru a înţelege mai bine complexitatea arhitecturală şi zonele încă ascunse. Cea mai recentă descoperire este un coridor de 30 de metri în apropierea intrării principale. Este posibil ca spaţiul să fi fost construit pentru a redistribui greutatea în jurul intrării sau, eventual, pentru a permite accesul la o cameră necunoscută, potrivit lui Mostafa Waziri, şeful Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, care a vorbit cu reporterii în martie. Un articol publicat în revista ştiinţifică Nature a afirmat că un studiu mai aprofundat al holului ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine cum a fost construită piramida.

Picturi rupestre descoperite în Alicante cu ajutorul dronelor 

În cadrul eforturilor continue de cercetare a unei zone din Alicante, Spania, cunoscută pentru picturile rupestre preistorice, arheologii au folosit anul acesta drone pentru a cerceta terenuri - peşteri, cariere şi altele asemenea - considerate fie inaccesibile, fie riscante pentru oameni. În câteva zile, dronele au găsit noi imagini cu cerbi, capre şi figuri umane. Cu arta confirmată ulterior de alpinişti, noul grup de picturi rupestre este unul dintre cele mai semnificative de acest gen din regiune descoperite în ultimele decenii, potrivit echipei de arheologi.

Lucrări de artă extraordinare găsite în locuri neobişnuite

În fiecare an, câţiva proprietari de locuinţe, vânători de comori sau muncitori în construcţii dau peste o piesă pierdută din istoria artei în locuinţele lor sau pe un teren iar anul 2023 nu a fost diferit.

În timp ce îşi evaluau casa, o familie din nordul Franţei a descoperit că tabloul prăfuit din sufrageria lor este de fapt una dintre cele mai mari lucrări cunoscute ale pictorului flamand din secolul al XVII-lea Pieter Brueghel cel Tânăr - ulterior, a fost vândută cu 850.000 de dolari la casa de licitaţii Daguerre din Paris.

În nordul Angliei, un cuplu aflat în plin proces de renovare a bucătăriei a descoperit că în modestul lor apartament cu un dormitor din York se aflau două picturi murale vechi de 400 de ani, peretele în cauză fiind mai vechi decât restul clădirii.

În timp ce săpau un teren destinat unui nou supermarket Aldi în Buckinghamshire, arheologii au descoperit un mozaic roman cu plăci colorate în timp ce cercetau zona înainte de construcţie. Se crede că mozaicul a făcut parte dintr-o vilă cu o baie în apropiere.

Două portrete luminoase

O nouă analiză din acest an a dezvăluit că două picturi diferite, vechi de sute de ani, au fost modificate pentru a îmbunătăţi trăsăturile subiecţilor lor. Într-un tablou din secolul al XVI-lea, pictat de Hans Holbein cel Tânăr, razele X arată că artistul a lucrat pentru a ascuţi pomeţii subiectului, un tânăr comerciant, Derich Born, care îl comandase.

Un alt tablou realizat de Cornelius Johnson un secol mai târziu, al nobilei Diana Cecil, a primit o schimbare de look nedorită cândva în secolul al XIX-lea sau al XX-lea, cu modificări care i-au umflat buzele şi i-au umplut linia părului. Conservatorii au readus-o pe Cecil la frumuseţea ei naturală înainte de o expoziţie care va avea loc în noiembrie.

Un sanctuar de tip Stonehenge

Un oraş situat la est de Rotterdam poate revendica acum un mister arhitectural ceresc străvechi, nu foarte diferit de enigma Stonehenge. Arheologii excavează un sit din Tiel încă din 2017 şi au scos la iveală un sanctuar vechi de 4.000 de ani, despre care cred că a fost conceput pentru a se alinia cu soarele la solstiţii. Situl masiv conţine ofrande, inclusiv schelete de animale şi comori, inclusiv un vârf de lance din bronz, precum şi morminte.

"Acest sanctuar trebuie să fi fost un loc extrem de important, unde oamenii ţineau evidenţa zilelor speciale din an, efectuau ritualuri şi îşi îngropau morţii", se arată într-o declaraţie a municipalităţii din Tiel, unde se află situl. "Şiruri de stâlpi se aflau de-a lungul căilor folosite pentru procesiuni".

Brutărie-închsioare la Pompei

Arheologii au scos la iveală o "brutărie-închisoare" în oraşul antic Pompei distrus în anul 79 d.Hr. de erupţia Muntelui Vezuviu. Săpăturile efectuate într-o casă au scos la iveală "o cameră îngustă, fără vedere spre exterior şi cu ferestre mici cu bare de fier pentru a lăsa să intre lumina", au anunţat într-un comunicat de presă reprezentanţii sitului aflat în apropiere de Napoli, în sudul Italiei. Într-una dintre camerele brutăriei au fost găsite deja trei schelete în ultimele luni, ceea ce confirmă că era locuită.

Vilă luxoasă de peste 2.000 de ani, dezgropată în Roma

O vilă romană luxoasă, care datează de peste 2.000 de ani şi care include un mozaic "incomparabil" compus din scoici, fragmente de sticlă şi marmură, a fost descoperită la Roma. Această "domus", o vilă construită de romanii bogaţi, se află în inima Parcului Arheologic Colosseum şi este o "comoară autentică", potrivit ministrului culturii Gennaro Sangiuliano. Domus are câteva etaje "iar ceea ce face ca descoperirea să fie excepţională este existenţa unui mozaic mural extraordinar (...) incomparabil prin complexitatea scenelor reprezentate", se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.