În războiul dintre Israel şi Hamas au fost ucişi cel puţin 29 de jurnalişti, a declarat vineri Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Războiul de aproape trei săptămâni dintre Israel şi conducătorii Hamas din Gaza a început după un atac pe scară largă asupra civililor israelieni de către militanţii Hamas la 7 octombrie.

"În ultimele trei săptămâni, CPJ a documentat cea mai gravă perioadă pentru jurnaliştii care acoperă conflictul de când CPJ a început să monitorizeze în 1992", a afirmat grupul de apărare a drepturilor omului într-un comunicat.

"Acest bilanţ mortal este dublat de hărţuiri, reţineri şi alte obstacole în calea relatărilor din zone care includ Cisiordania şi Israel. Pe măsură ce capacitatea jurnaliştilor de a-şi exercita munca lor a devenit din ce în ce mai limitată, "capacitatea publicului de a cunoaşte şi de a înţelege ceea ce se întâmplă în acest conflict este grav compromisă, cu ramificaţii probabil în întreaga lume", a avertizat CPJ.

"În timp ce redacţiile de ştiri pierd contactul cu echipele şi reporterii lor din Gaza, care sunt martori independenţi pentru a furniza informaţii despre evoluţiile şi bilanţul uman al acestui război, lumea pierde o fereastră către realitatea tuturor părţilor implicate în acest conflict". 

"Jurnaliştii sunt civili care trebuie să fie protejaţi şi în mod deliberat ţintirea jurnaliştilor sau a infrastructurii mediatice constituie o posibilă crimă de război", a adăugat CPJ.

"În aceste momente dificile, suntem alături de jurnalişti, alături de cei care caută adevărul, a căror muncă zilnică ne informează cu fapte care fac lumină asupra condiţiei umane şi contribuie la tragerea la răspundere a puterii".

Militanţii Hamas au ucis peste 1.400 de persoane şi au răpit cel puţin 229 de persoane în timpul atacului din 7 octombrie. Represaliile israeliene în Gaza au provocat moartea a cel puţin 7.300 de persoane, a anunţat Ministerul Sănătăţii, administrat de Hamas.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.