În ciuda faptului că nu se cunoaşte nicio legătură istorică cu Charles Dickens, Deventer, în provincia estică Overijssel, găzduieşte acum ceea ce se crede a fi cel mai mare festival dedicat scriitorului britanic din lume. În acest weekend, 950 de voluntari vor umple străzile vechiului Bergkwartier, jucând teatru de stradă şi vânzând punch cald şi bunătăţi victoriene. Există reguli stricte pentru actori şi comercianţi: fără pantofi sport, ceasuri moderne sau telefoane mobile, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul iniţiat în 1991 pentru a-l comemora pe Charles Dickens a avut loc timp de 33 de ani, cu o pauză de doi ani în timpul pandemiei Covid.

Printre cei 125.000 de vizitatori aşteptaţi se vor număra Ebenezer Scrooge, Tiny Tim, Regina Victoria, Miss Havisham, cerşetori, hoţi şi, pentru prima dată, Dickens însuşi.

La scurt timp după ce în Ţările de Jos a început comerţul duminical limitat, un comerciant anglofil din micul oraş Deventer a decis că totul ar putea fi mai distractiv.

"Mama mea, Emmy Strik, în vârstă de 82 de ani, are o mentalitate englezească, deoarece bunicul mergea mereu în Anglia şi citea mult Dickens", a declarat fiica ei, Liesbeth Velders, care acum conduce magazinul de articole de casă Dille & Kamille.

Ojon van Strijland, un librar şi voluntar la muzeul Dickens Kabinet, a declarat că el şi Strik au învăţat, în timpul unei călătorii în Kent, unde Dickens şi-a petrecut o mare parte din copilărie, că autenticitatea este esenţială.

"Cu ani în urmă, Emmy şi cu mine am mers la festivalul de Crăciun dickensian din Rochester pentru a căuta inspiraţie, dar acolo au fost lucruri pe care nu le-am fi dorit", a spus el. "Erau oameni care se plimbau cu luminiţe de Crăciun aprinse, pălării de Moş Crăciun şi costume din poliester. Organizaţia noastră încearcă să se asigure că oamenii sunt îmbrăcaţi în conformitate cu ideea noastră despre epoca victoriană. Şi, dacă ai ochi pentru asta, vezi o latură foarte diferită".

Strik a adunat aproape 1.000 de costume autentice, a colecţionat suficiente obiecte dickensiene pentru a umple un muzeu şi a dezvoltat Dickens Festijn cu ajutorul sponsorizării comerciale şi a sprijinului din partea Events dEVENTer. În prezent, ea a predat - în mare parte - frâiele fiicei sale.

"Nu mai putem prăji castane în butoaie mari; există o serie de reguli de la pompieri şi de la poliţie, dar este în continuare un adevărat festival", a declarat Velders.

Festivalul are un statut local uriaş. Cea de-a 50-a aniversare de nuntă a unui cuplu este inclusă în ediţia din acest an, în timp ce Wessel Lindeboom, un administrator de sistem în vârstă de 62 de ani, îşi perfecţionează insultele în mai multe limbi pentru rolul de vis al lui Scrooge.

"Oamenii spun că sunt personajul tipic pentru acest rol", a spus el. "Ceea ce eu iau ca pe un compliment".

Vizitatorii celei de-a 31-a ediţii a festivalului vor putea, de asemenea, să vadă grupuri de teatru, coruri şi şcoli de muzică care organizează scene şi improvizaţii, inclusiv întâlnirea reginei Victoria cu Dickens.

Într-o perioadă în care abilităţile de lectură ale copiilor olandezi sunt în declin, unii speră că festivalul va încuraja o mai mare dragoste pentru literatură. "Mulţi dintre vizitatori nu au citit niciodată o carte de Dickens, dar toată lumea îl recunoaşte pe Scrooge, care se plimbă pe aici strigând "humbug!" şi insultând oamenii", a declarat Velders. "Există, de asemenea, povestitori care redau povestea cărţilor - aşa că, odată ce pleci de la festivalul Dickens, ai citit o carte sau patru!".

Primarul oraşului Deventer, Ron König, speră ca vizitatorii să se distreze enorm, dar şi să ducă acasă un mesaj mai profund. "Festivalul descrie în mod minunat diferenţele dintre bogaţi şi săraci, o problemă pe care încă încercăm să o abordăm - din fericire, nu chiar aşa cum era pe vremea lui Dickens", a spus el. "Dar sunt încă emoţionat când văd copii care se joacă de-a minciuna pe străzi".

"Din fericire", a adăugat el. "Au lenjerie termică pe ei".

Peter Jan Margry, profesor de etnologie europeană la Universitatea din Amsterdam, consideră că acest tip de eveniment reprezintă o pauză binevenită, mai ales în zilele întunecate. Recent, în Olanda au avut loc alegeri generale, în urma cărora politicianul de extremă dreapta Geert Wilders a ieşit învingător după o campanie care a exploatat resentimentele legate de probleme precum imigraţia, locuinţele şi criza costului vieţii.

"Sărbătoarea Crăciunului înseamnă, de asemenea, să ieşi din timpul tău într-o atmosferă de colinde şi pomi de Crăciun şi o fugă de realitate", a spus el. "Dar este, de asemenea, o formă de a te ocupa de un tip de turism, ieşind din viaţa ta de zi cu zi. Ce mai contează dacă au fost într-adevăr vremuri bune sau rele? Este vorba despre a păşi într-o altă lume". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.