Cea mai cunoscută biografie a Clarei Haskil, cartea semnată de muzicologul francez Jérôme Spycket, apărută după 30 de ani într-o nouă traducere la editura Humanitas, va fi lansată sâmbătă, de la ora 12.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vor fi prezenţi la eveniment: Alina Azario, pianistă şi director artistic al Festivalului "Clara Haskil", Cristina Comandaşu, redactor-şef Radio România Muzical, Dan Dediu, compozitor, pianist şi muzicolog, şi Vlad Alexandrescu, specialist în filosofia şi istoria ideilor.

Editura Humanitas reeditează anul acesta volumul semnat de Jérôme Spycket, carte recompensată în 1976 cu Premiul "Claire Virenque“ al Academiei Franceze, ce readuce în actualitate numele Clarei Haskil, un model pentru generaţii întregi de pianişti din întreaga lume. Publicată în condiţii grafice excelente şi într-o nouă traducere semnată de Lidia Dumitru, Elena Ciocoiu şi Adina Cobuz, cartea lui Jérôme Spycket va fi lansată în toamna aceasta şi în alte oraşe ale ţării.

"Clara Haskil a fost un soi de magician: a ştiut să transforme talentul în geniu, fragilitatea în forţă, dificultăţile în perseverenţă şi tenacitate. Toate aceste calităţi o fac să devină o sursă de inspiraţie şi un exemplu pentru fiecare dintre noi - fie că suntem sau nu muzicieni. Şi cred că, în epoca în care trăim, avem nevoie mai mult ca niciodată de exemple de autenticitate şi de valori. România este ţara în care s-a născut Clara Haskil şi am convingerea că ţine de datoria noastră să o cunoaştem mai bine şi să îi aducem omagiul meritat la ea acasă”, a mărturisit pianista Alina Azario, iniţiatoarea Festivalului Internaţional Clara Haskil.

Jérôme Spycket, autor al mai multor biografii de muzicieni, şi-a început seria de portrete cu cel al Clarei Haskil. Cartea, tradusă ulterior în mai multe limbi şi recompensată de Academia Franceză, include o prefaţă semnată de prestigiosul dirijor Herbert von Karajan: "Sper ca această biografie adevărată şi plină de consideraţie, care ne îngăduie să urmărim parcursul lung şi adeseori dureros al Clarei Haskil către glorie, să fie totodată o mărturie a admiraţiei şi ataşamentului pe care lumea muzicală le nutreşte pentru o pianistă de neînlocuit". 

Volumul lui Spycket reface biografia Clarei Haskil, de la primii ani, ai familiarizării cu lumea muzicii clasice petrecuţi la Bucureşti, trecând prin anii formării şi ai luptei pentru construirea unei cariere, până la perioada meritatei recunoaşteri în plan internaţional.

Contemporană cu George Enescu şi Dinu Lipatti, de care o lega o prietenie foarte strânsă, Clara Haskil a atins târziu celebritatea şi recunoaşterea internaţională pe care le merita cu prisosinţă. Povestea vieţii Clarei Haskil, astăzi unul dintre reperele muzicii clasice internaţionale, se desfăşoară între o serie de repere precum cultivarea intensă a unui talent incredibil, tracul perpetuu, fragilitatea fizică, tristeţea neajunsurilor de zi cu zi şi tragismul unor vremuri complicate.

Festivalului Internaţional "Clara Haskil" va avea loc în perioada 27-29 octombrie, la Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.