Academia Română are convingerea, joi, după cazul tinerei omorâte de urs în Prahova, "că nu vor exista entităţi care să profite de această îngrijorătoare tragedie şi că vom avea cu toţii înţelepciunea de a identifica soluţii eficace pentru rezolvarea acestei probleme". Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii consideră că în continuare este necesară luarea de mai multe măsuri, atât de către autorităţile locale, cât şi de către gestionarii fondurilor de vânătoare, pentru păstrarea animalelor sălbatice în arealul lor, asigurând, deopotrivă, protejarea vieţii umane şi a bunurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Academia Română precizează, într-un comunicat, că este deschisă dialogului şi comunicării cu instituţiile responsabile pentru ca acestea să poată interveni în situaţiile în care este pusă în pericol viaţa oamenilor. Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române precizează că acţionează în interesul sănătăţii şi securităţii populaţiei şi în scopul prevenirii unor daune importante, având mereu în vedere dezideratul conservării biodiversităţii autohtone prin respectarea legislaţiei româneşti şi comunitare.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Academia Română a răspuns solicitării Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor prin desemnarea de reprezentanţi specializaţi în grupul de lucru constituit în ianuarie 2024 în baza Ordinului de ministru nr. 10 din 10 ianuarie 2024 privind constituirea Grupului de lucru pentru conservarea carnivorelor mari din România. Acest grup de lucru a reunit reprezentanţi de la 16 instituţii, respectiv ai autorităţilor publice centrale, jandarmeriei, institutelor de cercetare, Garda de Forestieră Naţională, inclusiv asociaţii şi ONG-uri reprezentative implicate în apărarea intereselor comunităţilor locale şi în conservarea carnivorelor mari. Grupul de lucru are scopul de a oferi suport ştiinţific şi tehnic necesar în procesul decizional şi de implementare a legislaţiei în domeniu.

Conform prevederilor legale în vigoare (art. 38 din OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 49/2011), în situaţii justificate, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române, „cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural".

În privinţa cotelor care urmează să fie aprobate pentru anul următor, Academia Română va analiza raportul pe care îl va întocmi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, raport care avem convingerea că va fluidiza înţelegerea demersurilor care s-au făcut de către autorităţile centrale şi locale şi va sta la baza deciziei Academiei Române de aprobare a cotelor de intervenţie şi prevenţie. Este esenţial ca raportul care va fi transmis de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor către Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii să conţină informaţii privind situaţia aplicării cotelor de recoltă/intervenţie pentru sezonul trecut (cu hartă, localizarea punctelor de recoltă, raport pe sexe şi vârste la specia urs etc.), situaţia pagubelor produse de urşi cu distribuţia spaţială la nivelul fondurilor cinegetice, sume plătite pentru despăgubiri, situaţia incidentelor/atacurilor, măsurile luate de autorităţile locale pentru a preveni conflictele om-animal, situaţia aplicării OUG 81/2021 pe segmentul de timp suprapus aplicării ordinului de ministru referitor la stabilirea cotelor.

De asemenea Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române va verifica în documentaţia transmisă de minister stadiul implementării prevederilor legislaţiei naţionale şi comunitare (Directiva Habitate), respectiv situaţia derogărilor la nivel naţional, actualizată.

Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române susţine, ştiinţific şi cu discernământ, demersurile concrete ale decidenţilor şi ale autorităţilor pentru a gestiona în mod corespunzător conflictele om-urs. Ne exprimăm, deopotrivă, convingerea că nu vor exista entităţi care să profite de această îngrijorătoare tragedie şi că vom avea cu toţii înţelepciunea de a identifica soluţii eficace pentru rezolvarea acestei probleme.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.