Povestea istoriei europene începe de la mitul grecesc al prinţesei Europa şi al lui Zeus transformat în taur şi se încheie cu ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană printr-o campanie oficială cu tricouri. Ambele momente sunt surprinse în Casa Istoriei Europene (House of European History - HEH), un muzeu finanţat de UE care îşi propune să arate povestea continentului, dar cei care speră să găsească aici un templu al propagandei la adresa construcţiei europene vor fi dezamăgiţi, potrivit unui articol publicat de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Istoriei Europene, care a fost deschisă în urmă cu un an şi care a costat 55,4 milioane de euro, este probabil cel mai curajos proiect european al Uniunii Europene. "Sunt zeci de mii de muzee în Europa, dar toate au o perspectivă naţională, regională sau locală", a spus Constanze Itzel, directoarea muzeului. Un muzeu dedicat istoriei continentale, fără referinţe la ţări, nu a mai fost realizat până acum, a adăugat ea. 

Obiecte naţionale sunt alăturate, astfel încât vizitatorii să poată vedea teme comune ale dezvoltării statelor, ale războiului sau consumerismului. O copie a primei Constituţii norvegiene este aşezată lângă un recipient decorativ pe care este gravat eroul unificării Italiei, Giuseppe Garibaldi.

Însă cei care caută detalii despre Revoluţia franceză sau despre Winston Churchill vor fi dezamăgiţi: "Cele mai dure critici vin din partea celor care vor să îi vadă aici pe eroii naţionali", a spus Itzel. 

Cu toate că este condus de o echipă de curatori independenţi, un muzeu al istoriei UE va fi mereu controversat.  

Unii dintre primii critici au fost tabloidele britanice şi membrii Partidului Ukip, care au descris muzeul drept "casa ororilor" şi "un palat costisitor şi greşit conceput, propagandist". 

Mai recent, Guvernul naţionalist polonez, prin vicepremierul Piotr Gliński, responsabil în domeniul Culturii, s-a plâns că acest muzeu i-a ignorat pe liderii polonezi şi a prezentat ţara ca fiind complice la Holocaust. 

"Orice lucru care face Polonia să fie excepţională în Europa şi orice lucru care o pune într-un context internaţional... fac ca Guvernul să nu se simtă confortabil", a replicat polonezul Włodzimierz Borodziej, care conduce comitetul academic al muzeului. 

Vizitatorii muzeului trebuie să urce până la etajul patru pentru a vedea emblema Uniunii Europene. Este o expunere modestă a înfiinţării Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, înconjurată de obiecte inspirate din consumerismul Statelor Unite şi de tancuri sovietice care mărşăluiesc prin estul Europei. 

Obiectele pot însemna lucruri diverse pentru oameni diverşi. O conservă de carne de vită cu emblema UE care a fost distribuită în Sarajevo în timpul conflictului din 1995 poate fi văzută ca mărturie a unei intervenţii umanitare. În schimb, localnicii îşi amintesc că aceste conserve "erau mai proaste decât mâncare de câini", a afirmat curatorul Martí Grau Segú, UE fiind criticată că nu a făcut nimic pentru a evita catastrofa din Balcani. 

În muzeu poate fi văzută o replică a Premiului Nobel pentru Pace din 2012 atribuit UE, aşezată lângă un banner care condamna comunitatea europeană pentru "criză, haos şi şomaj". 

"Muzeul este ca un altar gol", susţine Jakub Jareš, istoric ceh de la Institutul de Studiu al Regimurilor Totalitariste. Muzeul este "aproape german", adaugă el, pentru că se axează pe reamintirea trecutului dureros. 

Jareš crede că 10 ani pentru organizarea acestui muzeu nu sunt sificienţi pentru "a atinge scopul pe care l-au dorit... o naraţiune europeană". 

"Cei mai mulţi dintre vizitatori vor învăţa istoria lor într-un context naţional. Există o falie între expoziţie şi ceea ce vrea să vadă publicul", a spus Sir Norman Davies, istoric britanic. 

Muzeul este în schimbare - multe obiecte sunt împrumutate şi vor fi înlocuite. Ultimul etaj este pe jumătate gol şi directorul vrea să expună aici comentariile vizitatorilor. "Sunt şi ei o parte a acestei dezbateri", a spus Itzel. 

Casa Istoriei Europene a fost inaugurată pe 6 mai 2017, la Bruxelles, în apropierea sediului Parlamentului European. Mueul se află în Parcul Leopold. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.