Casa Artmark intenţionează să organizeze o licitaţie dedicată istoriei Daciei, ce ar fi trebuit să includă obiecte pentru care organizatorii au depus la Direcţia pentru Cultură Bucureşti propuneri de clasare în categoriile patrimoniului naţional cultural, dar care au fost în cele din urmă confiscate, joi, de Inspectoratul General al Poliţiei (IGP).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa de Licitaţii Artmark, înfiinţată în 2008, organizează licitaţii de artă şi de obiecte de colecţie din domenii diverse. Cu începere din septembrie 2010, când a organizat licitaţia ”România Regală”, casa Artmark se preocupă şi de promovarea în mediul cultural a tematicilor istorice – cel mai recent eveniment din această serie fiind expoziţia şi licitaţia ”Transilvania”, din 23 februarie 2016.

”Conform planificării agendei de expoziţii şi licitaţii 2016, comunicate public cu circa un an înainte, prin afişare pe website şi menţionare în cataloagele de licitaţie, am dorit să organizăm şi dedicăm un eveniment similar istoriei Daciei şi rezonanţelor actuale ale provenienţei noastre istorice”, au declarat organizatorii. 

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”În acest scop, am anunţat tematica de consignare colecţionarilor şi galeriilor cu care suntem în relaţie profesională, propunându-le să pună în vânzare, în cadrul evenimentului nostru de licitaţie publică, obiecte de colecţie în legătura cu istoria Daciei”, precizează acelaşi comunicat de presă. 

Casa Artmark a primit în custodie numeroase obiecte, arme unelte, monede, cărţi hărţi, afişe, ceramică, selectând aproximativ 120 în vederea consignării şi punerii în vânzare prin licitaţie.

”Atât custodia cât şi consignarea s-au făcut, precum întotdeauna, în baza unor contracte scrise, cu obligaţii reciproce specifice; totodată obiectele consignate au fost menţionate în registrul de patrimoniu, pe care orice comerciant autorizat are obligaţia să îl ţină”, precizează organizatorii.

”Conform legii, sesizând valoarea specială a multora dintre aceste obiecte, experţii specializaţi în istorie antică cu care casa Artmark colaborează au întocmit propuneri de clasare ale acestor artefacte în categoriile patrimoniului naţional cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care casa de licitaţie le-a depus la Direcţia pentru Cultură Bucureşti”, au precizat organizatorii licitaţiei.

”Mai mult decât atât, pentru a ne asigura că ni se permite legal să punem în vânzare aceste antichităţi, am înregistrat la Inspectoratul General al Poliţiei două adrese: nr. 1396/29.12.2015, respectiv 51/16.02.2016, care descriu toate aceste obiecte, ataşând fotografiile şi rapoartele de expertiză”, au adăugat reprezentanţii casei Artmark.

Casa organizatoare a cerut să i se comunice ”dacă vreunul dintre acestea figurează în evidenţele IGP ca fiind obţinut ilicit” şi ”dacă pentru vreunul dintre obiecte există vreo interdicţie de comercializare”.

Potrivit casei Artmark, până la ora publicării acestor informaţii, organizatorii nu au primit răspuns la aceste adrese. 

Organizatorii afirmă însă că în cursul zilei de joi, într-o acţiune de percheziţie domiciliară, unităţi diverse de Poliţie au sechestrat şi ridicat toate artefactele cu privire la care au propus Ministerului Culturii clasarea, respectiv pentru care au solicitat lămuriri cu privire la posibilitatea de a le vinde către IGP. 

”Din nefericire însă, în cadrul aceleiaşi acţiuni, au fost indisponibilizate şi toate celelalte obiecte de artă şi de colecţie găsite, depozitate, la sediu (mii de tablouri, sculpturi, cărţi, artă decorativă etc.)”, precizează organizatorii licitaţiei. 

Casa Artmak precizează că va oferi Poliţiei tot sprijinul în vederea investigării corecte şi eficiente şi îşi exprimă speranţa ca Poliţia să revină asupra măsurii de indisponibilizarea obiectelor de artă şi de colecţie aflate la sediul casei, pentru a permite reluarea activităţii legale şi legitime de piaţă de artă (livrarea obiectelor cumpărate şi achitate, organizarea expoziţiilor viitoarelor licitaţii din 22 şi 24 martie, activităţile curente de documentare, expertizare, evaluare).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.