Romanul ”The Underground Railroad”, de Colson Whitehead, câştigător al premiului Pulitzer 2017 pentru ficţiune şi al National Book Award 2016, va fi publicat de editura Humanitas Fiction pentru ediţia din acest an a târgului de carte Gaudeamus în colecţia ”Raftul Denisei”, traducerea fiind semnată de Justina Bandol.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Romanul are titlul de lucru în limba română ”Ruta subterană” şi va fi inclus în colecţia ”Raftul Denisei”, coordonată de Denisa Comanescu, informează Editura Humanitas.

Apărut anul trecut la editura americană Doubleday, ”The Underground Railroad”, al şaselea roman al scriitorului american Colson Whitehead, este considerat atât de critica internaţională, cât şi de public cea mai bună carte de ficţiune a anului. Mărturie stau prestigioasele distincţii primite în 2016, printre care Naţional Book Award şi Andrew Carnegie Medal for Excellence, încununate în 2017 cu Pulitzer Prize for Fiction şi cu recentul Arthur C. Clarke Award. Romanul se află, de asemenea, pe lista scurtă la Man Booker Prize 2017.

Cartea a fost primită cu entuziasm de public, iar numeroase personalităţi, printre care Oprah Winfrey şi fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, au nominalizat-o pe lista cărţilor preferate din 2016.

Volumul a atins primul loc în cele mai importante topuri de carte americane: bestseller New York Times, bestseller The Washington Post, bestseller Barnes&Noble, bestseller Amazon.com – Cartea anului 2016 (Best Book of the Year), bestseller The New York Times Book Review – Cel mai bun roman al anului.

Romanul s-a situat, de asemenea, pe primul loc în topul Publishers Marketplace – Cele mai bune cărţi ale anului 2016, primul loc în Indie Bestseller List şi în toate listele Indie Bestseller regionale.

Revista Publishers Weekly i-a dedicat coperta lui Colson Whitehead, în numărul intitulat ”Best Books of 2016“. Scriitorul american a fost desemnat autorul anului 2016 şi de publicaţia USA Today.

Romanul este pe prima poziţie în topurile de vânzări din Belgia şi Olanda, iar Amazon a finalizat negocierile pentru adaptarea cărţii pentru micul ecran, în regia deţinătorului premiului Oscar 2017 pentru pelicula ”Moonlight”, Barry Jenkins.

Publicat sau în curs de publicare în peste 40 de ţări, ”The Underground Railroad” narează aventurile unei tinere sclave de culoare în încercarea disperată de a-şi dobândi libertatea fugind din Sud, înaintea izbucnirii Războiului Civil.

Cora este o tânără sclavă de pe o plantaţie de bumbac din Georgia. Viaţa este un iad pentru toţi sclavii, dar cu atât mai mult pentru Cora, care este marginalizată chiar şi de cei apropiaţi. Atunci când îl întâlneşte pe Caesar, un sclav alfabetizat, recent sosit din Virginia, tânăra află despre un misterios tren subteran şi despre o rută clandestină (Underground Railroad) prin care poate scăpa din infern. Împreună decid să îşi asume riscul şi fug de pe plantaţie. Însă, lucrurile nu merg aşa cum au plănuit: Cora ucide un tânăr alb care încearcă să o prindă. Cei doi reuşesc să găsească o staţie şi să se îndrepte spre nord, dar sunt în permanenţă urmăriţi şi vânaţi. Drumul spre libertate se află mereu sub semnul precarităţii, iar siguranţa nu poate fi decât temporară.

Colson Whitehead s-a născut în New York pe 6 noiembrie 1969 şi a crescut în Manhattan. În 1991 a absolvit Universitatea din Harvard. Este autorul a şase romane şi a două cărţi de nonficţiune. A debutat în 1991 cu romanul ”The Intuitionist”, urmat de ”John Henry Days” (2003) şi eseul ”The Colossus of New York” (2003), o meditaţie despre viaţa în Manhattan. Au urmat romanele ”Apex Hides the Hurt” (2006), ”Sah Harbor” (2009), ”Zone One” (2011), bestseller New York Times, şi ”The Underground Railroad” (2016).

Colson Whitehead are, de asemenea, o intensă activitate publicistică, eseurile sale apărând în publicaţii precum New York Times, New Yorker şi Harper’s.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.