Cartea "Phoenix. Har/Jar" a fost lansată, joi, la Târgul de Carte Gaudeamus, în prezenţa lui Mircea Baniciu, a lui Andrei Ujică, a regizorului Cornel Mihalache, a producătorului Claudia Nedelcu Duca, a lui Andrei Galiţă - reprezentant CNSAS şi a lui Costel Postolache, directorului Editurii Integral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă ar fi s-o înscriem în seria titlurilor legate de Phoenix la Editura Integral, atunci această carte s-ar fi putut chema: <Însă noi…>, ea fiind prima în care sunt adunate vocile tuturor membrilor formaţiei etalon. Asta îi dă întâi de toate o valoare documentară", a spus Andrei Ujică.

Filmul documentar „ Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producţie TVR şi regizat de Cornel Mihalache, a avut premiera pe TVR 1 joi, la ora 21.00.

„În sfârşit un documentar care reuşeşte să transmită istoria unei Legende, văzută prin prisma acelora care au creat-o şi trăit-o!”, afirmă Josef Kappl. 

Mircea Baniciu, Andrei Ujică, alături de mare parte din echipa filmului, au avut ocazia să vadă filmul, cu o seară înainte, într-o proiecţie specială ce a avut loc la Cinema Union.

O dată cu ei, Josef Kappl, Moni Bordeianu, Costin Petrescu, Erika Jozsa-Demian, Claudiu Rotaru şi Mani Neumann au văzut filmul din ţările în care se află în prezent, "Phoenix. Har/Jar" văzându-se astfel concomitent în şapte colţuri diferite ale lumii. 

„Iată în sfârşit un documentar realizat de o echipă absolut profesionistă, care reuşeşte să transmită istoria unei legende, văzută prin prisma acelora care au creat-o şi trăit-o!”, a fost prima reacţie a lui Josef Kappl după vizionare.
„Este un concept radical şi curajos să construieşti un film care leagă propoziţie cu propoziţie, ca şi cum ar fi o singură frază ce durează 104 minute, 26 de capete vorbitoare din aceeaşi plasă de timp comun", a declarat Andrei Ujică.

„Un film, în primul rând, adevărat care aduce în faţă interviuri ale membrilor trupei. Phoenix a fost un cumul de energie, un cumul de imagini care au rămas în picioare şi cred că asta arată filmul şi cartea. E un moment al adevărului despre Phoenix", a precizat Mircea Baniciu.

"Phoenix. Har/Jar" reuneşte membrii formaţiei din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariţii din 1962 sub numele de „Sfinţii”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în ţară, relaţia cu Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viaţa pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluţia din ’89. Phoenix. Har/Jar este istoria unei trupe legendare care a renăscut timp de 60 de ani indiferent de vremuri, vârste şi orgolii, este povestea unei generaţii.

„Proiectul a intrat în portofoliul Casei de Producţie TVR în luna iunie 2022 la iniţiativa lui Mişu Predescu, directorul departamentului. La sfârşitul lunii aveam, împreună cu Cornel Mihalache, prima întâlnire cu Nicu Covaci. Au fost 5 luni intense - interviuri, vizionarea arhivelor lui Doru Ionescu - colegul nostru care are 8 emisiuni dedicate formaţiei Phoenix, citirea cărţilor publicate de Costel Postolache la Editura Integral, vizionări arhive video, scanat fotografii arhive, transpuneri fişiere audio… Deseori ne întrebam ce mai putem spune noi în plus faţă de ce a spus deja Doru şi ce s-a scris în cărţi, în presă… Discuţiile cu membrii formaţiei şi cu cei apropiaţi lor ne-au îndreptat uşor-uşor spre arhivele CNSAS pentru care, toţi cei care apar în film, ne-au dat acordul de a le citi dosarele şi de a folosi informaţiile pentru a putea construi cât mai corect povestea cinematografică a începuturilor, a fugii, a durerilor şi reuşitelor, a certurilor şi împăcărilor, a despărţirilor şi regăsirilor a celor care au creat românilor ‚iluzia unei posibile libertăţi’.

Filmul "Phoenix. Har/Jar" e construit cu multă măiestrie de Cornel ca un dialog, ca o poveste spusă de o singură voce. Tare mult îmi doresc ca şi membrii formaţiei şi presa şi spectatorii obişnuiţi să treacă dincolo de vorbele lor, de gândurile lor şi să vadă emoţiile - singurele a căror sinceritate şi veridicitate nu poate fi negată”, spune Claudia Nedelcu Duca - producătorul filmului.

Premiera filmului a fost dublată de lansarea cărţii Phoenix. Har/Jar ce conţine interviuri din perioada 1962-1989 plus inserturi grafice din Arhivele Securităţii, deţinute de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Textele prezentate în carte conţin transcrierea integrală a interviurilor realizate în studiourile TVR şi în alte locaţii din ţară şi străinătate. La sfârşitul fiecărui interviu din carte sunt inserate coduri QR care, prin scanare, deschid documente video, conţinând fragmente inedite neincluse în filmul realizat de Televiziunea Română.

"Phoenix. Har/Jar" este un film documentar al Casei de Producţie TVR după un scenariu semnat de Cornel Mihalache şi Claudia Nedelcu Duca, montajul filmului îi aparţine Roxanei Elekes, regia lui Cornel Mihalache, iar Claudia Nedelcu Duca este producător. Din ianuarie producţia va putea fi văzută şi pe marele ecrane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.