Prix Médicis a fost decernat joi, în Franţa, canadianului Kevin Lambert pentru "Que notre joie demeure", recunoscând încă o dată această stea în ascensiune a literaturii din Quebec.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorul în vârstă de 31 de ani câştigase deja Prix Décembre la sfârşitul lunii octombrie, un alt prestigios premiu literar al toamnei, cu această poveste despre căderea în dizbraţie a unui arhitect acuzat că i-a alungat pe săraci din Montreal, scrie AFP. 

Romanul a fost publicat în august la editura Le Nouvel Attila, la un an după ediţia canadiană la Héliotrope.

El a câştigat în turul al doilea, cu şase voturi la patru pentru "Adieu Tanger", a scriitoarei marocane Salma El Moumni.

Kevin Lambert a fost eliminat în octombrie din cursa pentru prestigiosul Prix Goncourt din Franţa, în urma unei controverse legate de utilizarea unui cititor de sensibilitate.

Tânărul din Quebec a stârnit o mare vâlvă atunci când editorul său, Le Nouvel Attila, a dezvăluit că a folosit serviciile unei cititoare de origine haitiană pentru a verifica dacă un personaj de origine haitiană era credibil.

Practica "lectorilor de sensibilitate", care este inexistentă în Franţa, divizează lumea literară.

Ea a fost condamnată în special de câştigătorul premiului Goncourt 2018, Nicolas Mathieu. "A face din profesioniştii sensibilităţilor, din experţii stereotipurilor, din specialiştii a ceea ce este acceptat şi îndrăznit la un moment dat busola muncii noastre, este ceva ce ne lasă cel puţin circumspecţi", a comentat el în septembrie pe contul său de Instagram.

Întrebat joi de AFP despre această polemică, autorul din Quebec a răspuns că a văzut "neînţelegeri".

"Multă lume a vorbit fără să ştie care a fost abordarea, crezând că există o perspectivă morală, în timp ce eu am explicat clar de ce am lucrat aşa cum am lucrat. A fost un gest de umilinţă, de fapt", a explicat el.

"Cred că asta arată că cititorii sunt interesaţi de rezultat şi că toate aceste procese aparţin atelierului, bucătăriei scriitorilor", a adăugat el.

Doi autori au fost la egalitate la Premiul Médicis pentru romane străine. Portugheza Lidia Jorge pentru "Misericordia" (Métailié) şi sud-coreeanca Han Kang pentru "Impossibles adieux" (Grasset) au primit câte patru voturi în cea de-a şaptea rundă.

Premiul pentru eseu i-a revenit lui Laure Murat, profesoară la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), pentru "Proust, roman familial" (editura Robert Laffont), care a obţinut majoritatea absolută în primul tur, a anunţat juriul de la restaurantul parizian La Méditerranée.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.