Bucharest Science Festival începe miercuri, 27 septembrie, cu o conferinţă dedicată industriei spaţiale din ţara noastră, în care opinia publică va afla despre una dintre cele mai importante misiuni de apărare planetară, condusă în cooperare de agenţiile spaţiale europeană (ESA) şi americană (NASA), în care companiile româneşti sunt responsabile de dezvoltarea unor componente cheie. Tema de anul acesta este „Oamenii şi Inteligenţa Artificială”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Industria spaţială este unul dintre cele mai dinamice sectoare economice mondiale, astfel că experţi din domeniu, estimează că domeniul va ajunge la o cifră de afaceri de 1.000 de miliarde de dolari în doar două decenii. Pentru a beneficia de aceste oportunităţi, România ar trebui să-şi dezvolte cât mai rapid ecosistemul industrial, sprijinind atât cercetarea în domeniu, cât şi companiile cu interes în zona spaţială.

Peste 20.000 de părinţi, copii, profesori şi elevi, sunt aşteptaţi în cadrul ediţiei de anul acesta a Bucharest Science Festival.

Publicul va putea interacţiona cu roboţi creaţi de elevi din România

Salonul de Ştiinţă al Şcolilor completează tabloul celor mai interesante evenimente de anul acesta. La Salon, aflat la a VIII-a ediţie, echipe de elevi aflaţi sub coordonarea profesorilor de ştiinţe de la şcolile din Capitală vor întâmpina vizitatorii cu experimente şi demonstraţii, inclusiv cu roboţi ce vor interacţiona cu cei prezenţi.

Un alt moment mult aşteptat în cadrul Bucharest Science Festival, ce îmbină distracţia cu ştiinţa, are loc în acest weekend şi este legat tehnologia din spatele activităţii criminalistice de poliţie, astfel că atât cei mari, cât şi cei mici, vor putea ca în cadrul evenimentului interactiv “Tehnologie pentru forţele de ordine”, să vadă cu ochii lor, dar şi să experimenteze direct, cum se iau amprente sau cum se simte când eşti în stare de ebrietate.

Vizite la staţii de pompieri, tipografii şi lecţii de prim ajutor alături de SMURD

În plus participanţii din cadrul Bucharest Science Festival vor avea posibilitatea să descopere alături de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov cum funcţionează o staţie de pompieri. De asemenea părinţii, copiii, profesorii şi elevii vor putea vizita o tipografie  din Capitală, acolo unde vor afla amănunte despre tehnologia din spatele funcţionării acesteia, dar vor învăţa şi să acorde primul ajutor împreună cu cei de la caravana SMURD sau vor asista la experimente chimice spectaculoase în prezenţa specialiştilor de la Facultatea de Inginerie Chimică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. Nu în ultimul rând, expoziţia TechEthos din cadrul festivalului va aduce în prim plan discuţiile legate de implicaţiile etice ale utilizării inteligenţei artificiale, precum ChatGPT, ChatBots sau influenceri virtuali.

Ajuns la cea de-a unsprezecea ediţie, Bucharest Science Festival, eveniment aflat sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, are loc anul acesta între 27 septembrie şi 1 octombrie, în mai multe locaţii din Bucureşti, participarea fiind gratuită pentru majoritatea evenimentelor. Unele evenimente necesită înregistrare prealabilă, detaliile fiind disponibile pe www.BucharestScienceFestival.ro. Timp de cinci zile, expoziţii, conferinţe şi dezbateri, experimente şi demonstraţii, proiecţii de documentare vor deschide participanţilor perspective noi asupra Universului şi vieţii.

Printre alte evenimente atrăgătoare pentru public din cadrul Bucharest Science Festival 2023 se mai numără:
• Kids Lab - Atelierele Kids' Lab dau posibilitatea copiilor de a petrece o oră în lumea chimiştilor. Tema de anul acesta este "Clever Foodies", iar experimentele îi vor ajuta pe copii să afle mai multe despre conţinutul de vitamină C al sucurilor de fructe.
• Cum funcţionează? Pe durata Festivalului elevii din şcoli vor avea ocazia să viziteze laboratoare din universităţi şi institute de cercetare. În premieră, anul acesta vor avea acces în laboratoarele Facultăţii de Automatică şi în cele de Arheologie ale Universităţii! De asemenea vor putea vizita Facultatea de Electronică, cea de Inginerie Chimică, Institutul Astronomic al Academiei şi multe altele.
• Cine verifică alimentele? Cum putem descoperi dacă alimentele sunt bune sau nu? Cum detectăm eventualii contaminanţi? Vizite în laboratoarele de specialitate alături de cercetătorii în chimie alimentară.
• Muzee prietenoase - Tururi ghidate prin muzee, conduse de adolescenţi. Cum arată munca de cercetare din aceste instituţii? – Participă Muzeul Victor Babeş, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul de Artă Populară.
• Ambasadorii Ştiinţei – tineri cercetători şi profesori univesitari le povestesc copiilor din şcoli despre viaţa din universităţi şi despre oportunităţile de carieră.
• Ateliere de ştiinţă în grădină - Ateliere de ştiinţă în mijlocul naturii pentru clasele primare: "Grădinărit", "Chimie distractivă", "Apa şi focul".

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe www.BucharestScienceFestival.ro şi prin intermediul aplicaţiei de mobil FestivApp ce poate fi descărcată din Google Play şi App Store.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.