Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, îşi deschide porţile miercuri, la Romexpo Bucureşti. Până duminică, 1 iunie, vizitatorii sunt aşteptaţi în pavilionul B2 de cele mai bune cărţi la cele mai avantajoase preţuri. În cele aproape 160 de standuri prezente, editurile au pregătit, pe lângă pachete speciale cu cele mai bune oferte şi reduceri, şi întâlniri speciale cu foarte multe personalităţi culturale din România şi din Portugalia, care este invitatul de onoare al acestei ediţii.
Între cei mai importanţi autori ai momentului care vor fi la Bookfest se numără: Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu, Mircea Mihăieş, Doina Ruşti, Radu Paraschivescu, Tatiana Niculescu, Ioana Pârvulescu, Adrian Miroiu, Cristian Preda, Robert Şerban, Denisa Comănescu, Dinu Flămând, precum şi cu Cristina Andone, Augustin Cupşa sau Alex Moldovan, care vor fi prezenţi la standurile editurilor sau la scenele deschise pentru lansări, interviuri şi sesiuni de autografe, anunţă organizatorii.
Intrarea publicului este liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât şi la evenimentele programate pe durata acestuia.
19 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Ţara invitată de onoare, Portugalia, a pregătit în fiecare zi evenimente, lansări de carte, dezbateri şi ateliere pentru copii, dintre care putem aminti doar o mică parte. Astfel, inaugurarea standului Portugaliei va fi miercuri, de la ora 12.30. De la ora 16.00, tot în standul Invitatului de Onoare, va avea loc masa rotundă „Cărţi, curaj şi comunităţi: despre puterea afacerilor culturale independente”, la care sunt invitaţi Rosa Azevedo, Raul Popescu şi Ana Sipciu.
Unul dintre cele mai consistente momente din program se va desfăşura joi, de la ora 18.00, la scena Arena, unde publicul este invitat să asiste la o dezbatere incitantă: Lectura ca spaţiu public: cum ţine cartea vie o societate democratică, susţinută de Henrique Mota (fostul preşedinte al Asociaţiei Editorilor Portughezi şi al Federaţiei Editorilor Europeni), agentul literar Simona Kessler, editoarea Lidia Bodea şi profesorul Mircea Vasilescu, moderaţi de fostul ministru al Culturii Corina Şuteu. Apoi, în încheierea celei de a doua zile de Bookfest, la standul Portugaliei va avea loc masa rotundă Jurnalismul cultural: artă sau o formulă de coagulare socială?, invitate fiind Ana Margarida de Carvalho şi Ioana Stăncescu, moderatoare fiind Iolanda Frandeş-Vasile.
Interesant se anunţă şi evenimentul de sâmbătă, de la ora 14.00, de la standul Invitatului de Onoare, când puteţi să aflaţi cum se măsoară fericirea, în cadrul dialogului cu scriitorul portughez David Machado despre romanul Indice mediu de fericire, în traducerea Veronicăi Manole. Alături de autor sunt invitaţi Veronica Manole şi George Cornilă, iar dialogul este moderat de Simina Popa.
Ultimele zile de Bookfest includ evenimente consacrate numelor mari ale literaturii portugheze, precum Antonio Lobo Antunes, care va fi onorat sâmbătă, la scena Agora, de la ora 12.00, pornind de la traducerea romanului Fado Alexandrino, în prezenţa universitarei Carmen Muşat, a scriitorului Radu Paraschivescu, a traducătorilor Cristina Dăscălescu Dordea şi Dinu Flămând şi a directoarei Institutului Camões, Ana Rita de Sousa, moderaţi de Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction. Apoi, de la ora 16.00, pe scena Arena, José Luís Peixoto va intra în dialog cu editorul şi scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu pe un subiect pe cât de vast, pe atât de atractiv: „Lumea văzută de José Luís Peixoto”; urmează, de la ora 18.00, pe scena Arena, un dialog între G.M. Tavares şi T.O. Bobe, două dintre personalităţile prea discrete ale celor două literaturi. Duminică, de la ora 14.00, editorul şi traducătorul Dan Croitoru va modera un dialog despre seria de autor „José Saramago”, având ca punct de plecare lansarea celei mai recente traduceri, „Cvasiobiect”. Alături de Dan Croitoru, la discuţie vor lua parte editorul şi scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, criticul literar Carmen Muşat, scriitorul José Luís Peixoto şi traducătoarea Simina Popa.
Bookfest Junior
Pe toată durata salonului de carte, editurile îi aşteaptă pe cei mai tineri dintre cititori cu evenimente reunite sub cupola Bookfest Junior cu surprize sub forma atelierelor de creaţie sau de teatru, a lansărilor de carte şi a sesiunilor foto şi de autografe. În seria activităţilor pentru copii, Didactica Publishing House propune joi, de la ora 16.00, atelierul de creaţie „Desenează propriul personaj de poveste”, coordonat de autoarea şi ilustratoarea Diana Tivu.
Un atelier de teatru pornind de la un scenariu după îndrăgita serie „Cireşarii”, de Constantin Chiriţă, va fi organizat de Editura Cartex, la scena Arena.
Copiii sunt aşteptaţi vineri, de la ora 10.30, să participe la aventuri nebănuite prin intermediul atelierului de bandă desenată al autorului Mihai Grăjdeanu, pregătit la standul propriu de Didactica Publishing House. Adina Rosetti îi aşteaptă pe tinerii cititori în standul ART, la ora 12.00, pentru lansarea cărţii „Ultima provocare”, care sondează câteva dintre frământările şi anxietăţile desprinderii de copilărie în lumea contemporană. Apoi, editura Polirom include în Bookfest Junior, începând cu ora 13.00, două ateliere de istorie, bazate pe volumele „Istoria povestită copiilor”, „Suntem de neoprit” şi „O istorie grafică”, care vor avea loc la standul editurii.
Tot vineri, de la ora 14.00, editura ART invită copiii la standul propriu pentru o sesiune de desenat şi autografe ilustrate, prin intermediul lui Dan Ungureanu, ilustratorul îndrăgitei poveşti „Vântul prin sălcii” de Kenneth Grahame - apărută acum în colecţia Arthur Retro.
Sâmbătă, Opera Comică pentru Copii a pregătit lansarea cărţii „Bubu explorează Opera Comică pentru Copii” de Andreea Soare şi Irina Furdui, de la ora 11.00, chiar la Clubul Bookfest Junior.
Editura StoryCraft invită adolescenţii la Cafeneaua Scriitoarelor, de la ora 11.00, pentru lansarea colecţiei Teens. La eveniment participă Diana Cibu, autoarea cărţii „Popol Vuh. Manuscrisul pierdut”, Rebeca Sala, autoarea cărţii „Băiatul din vis şi secretul ucigaşului” - poveste captivantă despre secrete de familie, încredere şi alegerile dificile care ne definesc, Raul Pacea, autorul cărţii „Ultimul blestem al Camelotului” - un roman despre un descendent al lui Merlin, un Bucureşti plin de secrete şi o vrăjitoare care nu a renunţat niciodată la setea de răzbunare şi Alina Skylark, autoarea cărţii „Player: LunaDeFoc şi merele de aur”.
Cărţile devin spectacole şi desene animate: „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu şi seria „Ţup”, de Alex Donovici
Ziua continuă cu un atelier interactiv de poezie pentru copii, organizat de editura Cartex şi susţinut de Carmen Tiderle şi Ramona Boldizsar, la Clubul Bookfest Junior, de la ora 11.00. De la 11.30, editura Humanitas îi aşteaptă pe juniori la standul propriu pentru lansarea unei ediţii ilustrate de excepţie a cărţii „Pisica şi Diavolul” de James Joyce. Despre vechea istorioară franceză repovestită cu haz de James Joyce ne vor vorbi Lidia Bodea şi Radu Paraschivescu - de data aceasta, în ipostaza de traducător al ediţiei de faţă.
Bookfest 2025 sărbătoreşte şi o carte specială, care a ajuns, în mai puţin de doi ani de la apariţie, un musical plin de emoţie şi cu un mesaj fermecător: este vorba despre „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu. De Ziua Copilului, pe 1 iunie, scena Arena va fi gazda unui flashmob, „Invizibilii”, în cadrul căruia actorii din musical îi vor atrage pe cumpărătorii de carte în lumea Laurei, spunându-le spontan celor din apropierea scenei: „Ai auzit? Laura nu ştie să citească!” şi arătându-le scena pe care vor fi cele două Laure (protagonista musicalului), fetiţele care joacă în spectacol, în dublă distribuţie. În frunte cu „Bibliotecarul Bibliotecarilor” (Adrian Nour), actorii care vor dirija întregul moment se vor alătura Laurelor şi vor interpreta câteva fragmente din musical, prezentând povestea. După flashmob, publicul va participa la o dezbatere cu autoarea Ioana Pârvulescu, regizoarea şi scenarista musicalului, Claudia Ciobanu, compozitorul Cornel Ilie, actorii Adrian Nour şi Ecaterina Ladin şi producătorul spectacolului, Andrei Boncea, în care se va vorbi despre parcursul unei cărţi spre a deveni musical.
Curtea Veche Publishing şi ProTV prezintă la scena Arena, de la ora 13.00, serialul animat „Ţup”, făcut după seria de cărţi „Ţup” a autorului Alex Donovici.
Gabriel Liiceanu îl omagiază pe Mario Vargas Llosa
Editura Fundaţiei România de Mâine aduce în discuţie situaţia industriei din ţară, odată cu lansarea volumului „Dacă industrie nu e, nimic nu e. Reindustrializarea României şi Economistul la Curtea Principelui. Studii şi eseuri economice”, semnat de profesorul Mircea Coşea. Evenimentul are loc la standul editurii, miercuri, de la ora 17.00.
Demnă de remarcat este şi lansarea de la standul editurii Vremea de joi, de la ora 16.00, când va fi prezentat cel mai recent volum al lui Coriolan Babeţi, „Hoinar printre raiuri”.
În aceeaşi zi, de la 16.30, editura Humanitas propune volumul „România după Primul Război Mondial. O modernizare complexă” împreună cu autorii Alberto Basciani şi Cristina Brăgea. Studiile reunite în acest volum, scrise de specialişti în istoria României şi a Europei interbelice, analizează faţetele diverse ale procesului de modernizare: atitudinea elitelor româneşti cu privire la noua organizare statală, unificarea unor sisteme legislative diferite specifice fiecărei regiuni a ţării, problemele interconfesionale şi relaţiile interetnice.
Gabriel Liiceanu, editorul în România al laureatului Nobel Mario Vargas Llosa, participă joi, de la ora 17.00, la masa rotundă In memoriam Mario Vargas Llosa (1936-2025), marcată de lansarea cărţii „Sărbătoarea ţapului”, scrisă de cel care a plecat dintre noi anul acesta. Dialogul dintre Gabriel Liiceanu şi invitaţii săi va avea loc la scena Arena.
Andrei Pleşu vorbeşte despre urmările asasinării ţarului Alexandru al II-lea
Editura Cartex invită publicul vineri, de la ora 15.00, la scena Arena, ca să intre în lumea lui Mircea Eliade, odată cu lansarea romanului „Şamanismul înainte” şi după Mircea Eliade, scris de Giovanni Casadio.
De la ora 16.00, nu trebuie ratată întâlnirea de la scena Arena cu scriitorul Andrei Pleşu, jurnalistul Marian Voicu şi scriitorul şi publicistul basarabean Val Butnaru. Întâlnirea este prilejuită de lansarea romanului istoric Insomnia, semnat de Val Butnaru, apărut la editura Arc şi situat temporal în anii ce au urmat asasinării ţarului Alexandru al II-lea. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.
Catherine Nixey şi noua ei Erezie, prezentate în standul Humanitas
Editura Humanitas propune vineri, de la ora 17.30, să întoarcem filele istoriei într-o dezbatere cu invitaţii Sabina Fati, Cristian Preda şi Tudor Dinu. Aceştia vor discuta despre volumele „Imperiul Mării Negre. Gloria şi decăderea lumii lui Mitridate cel Mare” de Duane W. Roller, „Anul când civilizaţia s-a prăbuşit” de Eric H. Cline, „Erezie. Isus Cristos şi ceilalţi fii ai lui Dumnezeu” de Catherine Nixey şi „Anticristul. O istorie de 2000 de ani” de Philip C. Almond.
Tot la ora 17.30, dar la Cafeneaua Scriitoarelor de această dată, editura pentru Artă şi Literatură recomandă romanul „Opt sute de metri, o mie şase sute de paşi până la tine” al autoarei Simona Ferrante. Cartea Simonei Ferrante spune poveştile tulburătoare ale celor nevoiţi să-şi părăsească patria din motive care ţin de fragilitatea lumii şi de complexitatea naturii umane - frică, speranţă, supravieţuire, dar vorbeşte totodată şi despre frumuseţea legăturilor care se nasc în mijlocul suferinţei. Este o carte despre curaj şi rezilienţă, despre dor şi alegeri imposibile, despre ruşine şi demnitate, despre prietenii neaşteptate şi iubiri salvatoare.
O călătorie iniţiatică în lumea lui Fernando Pessoa
Pentru după-amiaza de vineri, editura Polirom a pregătit o întâlnire cu criticul literar şi scriitorul Mihai Zamfir care îşi prezintă cel mai recent roman, „Căderea cortinei”, de la ora 18.00.
Începând cu ora 18.30, publicul este aşteptat la standul Polirom, pentru lansarea volumului de proză scurtă „Toţi bărbaţii din viaţa mea” de Petre Barbu, apărut în colecţia Fiction Ltd.
Editura Humanitas Fiction, împreună cu Institutul Camões, organizează masa rotundă „De la Cartea neliniştirii la Educaţia stoicului”, dedicată lui Fernando Pessoa, la scena Arena, începând cu ora 18.00. Moderatoarea Denisa Comănescu îi are ca invitaţi pe Ana‑Rita Sousa, Dinu Flămând, Paul Cernat şi Corina Nuţu.
Weekend în lumea lui Van Gogh
Ziua de sâmbătă introduce publicul de la Bookfest în lumea faimosului pictor Vincent Van Gogh. De la ora 11.30, la scena Arca, editura pentru Artă şi Literatură prezintă volumul „Frumosul din lumea lui Van Gogh şi alte eseuri”. În cel mai recent roman al său, eseistul Cosmin Neidoni se impune ca filosof de formaţie artistică.
Lansarea albumului „Atlasul frumuseţii, o nouă călătorie. Portrete şi poveşti despre puterea femeilor” de Mihaela Noroc, care cuprinde 500 de noi portrete, din peste 60 de ţări – un omagiu vizual adus diversităţii, frumuseţii şi puterii femeilor din întreaga lume, va fi lansat la Editura Humanitas, de la ora 12.00.
Tot de la ora 12.00, editura Polirom invită publicul la standul propriu pentru lansarea romanului „Iov şi dreptatea lui”. Autorul Adrian Miroiu „tratează o temă gravă pe care tradiţia teologică a reliefat-o cu pregnanţă: problema existenţei, a rolului şi a rostului răului, precum şi a modului în care acesta e răspândit în lume (aşadar, ideea de dreptate divină).”
Cel mai recent Jurnal al lui Mircea Cărtărescu
La standul Humanitas urmează, de la 12.30, întâlnirea cu îndrăgita autoare Doina Ruşti pentru prezentarea romanului cu tentă autobiografică „Ferenike”. Romanul „reconfirmă instinctul infailibil de povestitoare al Doinei Ruşti. O proză cinematografică, formidabilă, cu rezonanţe mitologice, în care scenele ni se desfăşoară în faţa ochilor, iar câteva rulează chiar în buclă, continuu, obsedant, ca un memento al suferinţelor lumii trecute, privite nu cu detaşare, ci cu o limpezime totală, fără breşe”. (Roxana Dumitrache) Dialogul între autoare şi invitaţii săi, Bogdan Stănescu şi Lidia Bodea, se va încheia cu o sesiune de autografe,
Publicul care a îndrăgit romanele policier şi de mister ale Rodicăi Ojog Braşoveanu are ocazia de a o vedea renăscând dintre paginile cărţii Rodica Ojog-Braşoveanu. „320 de pisici în Cimitirul Bellu” de Liliana Calancea, publicată în seria de Biografii romanţate a editurii Polirom. Lansarea cărţii va avea loc la standul editurii, sâmbătă, de la ora 13.00.
De la 13.30, dar la standul Humanitas, Mircea Cărtărescu propune o discuţie despre „Şapte ani stranii. Jurnal 2018-2024”, volumul de jurnal pe care autorul îl recomandă publicului, alături de invitaţii săi, Dan-Liviu Boeriu şi Lidia Bodea.
Cele mai recente apariţii din Biblioteca Polirom
Editura Tracus Arte lansează, la ora 14.00, volumul de proză scurtă şi, în acelaşi timp, de debut editorial al autoarei Irina Forgo, „Dragoste şi alte imperfecţiuni”.
La standul editurii Polirom, tot de la ora 14.00, Dan Croitoru, directorul editorial Polirom, va prezenta noutăţile din colecţia Biblioteca Polirom: „Absenţa ta e întuneric” de Jón Kalman Stefánsson, „Zăpadă” de John Banville, „Vârsta târzie” de Bernhard Schlink, „Fabrica” de Simone van der Vlugt, „Prietenii mei” de Hisham Matar şi „Dezorientaţii” de Amin Maalouf. La dialog sunt invitaţi Dana Pîrvan, Ariadna Ponta, Florin Iaru, Cristina Ispas, Bogdan Tănase şi Alexandra Cozmolici.
Programul continuă la standul editurii Humanitas la ora 14.30, unde Tatiana Niculescu invită cititorii la prezentarea celui mai recent roman al său, „Sfântul nr. 6”.
Radu Paraschivescu aduce o nouă colecţie de „perle”
Sâmbătă, de la ora 15.00, la standul Humanitas, scriitorul Gabriel Liiceanu lansează cel mai recent volum al său, „A doua viaţă a cărţilor mele”, care reuneşte câteva dintre interviurile acordate în ultimii ani.
De la ora 15.30, Radu Paraschivescu aduce în atenţia vizitatorilor cel mai recent volum al său, „În virtutea inepţiei. Nouă antologie de perle”. La aniversarea a 35 de ani, Humanitas aşteaptă cititorii la standul propriu, sâmbătă, de la ora 18.40, la lansarea volumului colectiv „Scrisori pentru cititorii din 2125”. Un epistolar pe mai multe voci, coordonat de Ioana Pârvulescu. Între autori îi regăsim pe Lidia Bodea, Dan‑Liviu Boeriu, Gabriel Liiceanu, Cristian Mungiu, Radu Paraschivescu şi Andrei Pleşu.
Ce anume nu ştiam despre Statul naţional-legionar
De la 14.30, editura Humanitas Fiction invită cititorii la standul propriu, să descopere cărţile „Ţi‑am dat ochi şi tu ai privit în întuneric” de Irene Solà şi „Ochiul negru al fluviului” de Jeanette Winterson. La dialog sunt invitate Jana Matei, Alina Purcaru şi Denisa Comănescu, directoarea editurii Humanitas Fiction.
Editura Corint invită publicul, de la ora 15.00, la scena Arca, pentru o discuţie serioasă despre trecutul nostru, odată cu lansarea volumului „Statul naţional-legionar”, semnat de Florin Müller. În consonanţă cu anumite aspecte ale discursului public din ultima vreme, volumul de faţă îşi propune să facă lumină în istoria României, de după proclamarea statului naţional-legionar, la 6 septembrie 1940.
Bookfest Bucureşti 2025 va putea fi vizitat între orele 10.00 şi 20.00 (miercuri, joi şi duminică) şi 10.00 - 21.00 (vineri şi sâmbătă).

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.