Academicianul Solomon Marcus, matematicianul român al cărui nume este citat în marile enciclopedii internaţionale, care a încetat din viaţă joi, a publicat peste 50 de volume şi 400 de articole ştiinţifice, în domenii diverse, precum analiză matematică, informatică teoretică, semiotică şi ştiinţe socio-umane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Solomon Marcus, membru titular al Academiei României, s-a născut pe 1 martie 1925, la Bacău. A urmat cursurile Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi a obţinut ulterior titlurile ştiinţifice de doctor în matematică şi doctor docent. A predat la Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti şi este autor a numeroase studii interdisciplinare de cărţi privind utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în ştiinţele naturale şi sociale. 

A fost tradus în mai multe limbi străine şi a publicat 50 de volume în România şi aproximativ 400 de articole în reviste ştiinţifice sau de specialitate. 

Solomon Marcus a devenit din 1993 membru corespondent al Academiei Române, iar în 2001 a fost ales membru titular al instituţiei. 

A fost îndrăgostit toată viaţa de poezie, teatru şi filosofie, aşa cum declara, iar în 2007, Solomon Marcus a fost recompensat cu Premiul revistei Cuvîntul pentru eseu şi critică literară.  

”A te pretinde matematician este o cutezanţă pe care puţine persoane în cunoştinţă de cauză şi-o pot permite”, obişnuia să spună Solomon Marcus.

Umanist şi fin cunoscător al psihologiei umane, renumitul matematician român a fost o personalitate pluridisciplinară şi a subliniat întotdeauna rolul educaţiei.

”Educaţia şi învăţarea înseamnă spectacol. Asocierea educaţiei cu ideea de spectacol are în vedere şi bucuria care trebuie să le însoţească pe amândouă”, spunea Solomon Marcus.

Academicianul a fost şi un critic atent al sistemului românesc de învăţământ, considerând că evoluţia acestuia din ultimii ani a fost dezamăgitoare: ”Trebuie să înţelegem bine relaţia dintre competiţie şi educaţie. Scopul în educaţie nu e să fii primul, scopul este să ajungi la o ocupaţie în care poţi să dai un randament bun. Asta nu se întâmplă în şcoala românească”.

”Latura competeţională strică lucrurile. Accentul nu mai cade pe scopul suprem al educaţiei", obişnuia să spună renumitul matematician. 

De asemenea, academicianul a subliniat întotdeauna în discursurile sale rolul pe care îl are istoria în capacitatea de relaţionare a evenimentelor.

"Fără idei, fără conexiuni între fenomene, fără istorie nu se face cultură", spunea Solomon Marcus.

Numele academicianului român Solomon Marcus este citat în mari enciclopedii internaţionale, precum ”Brockhaus”, ”Enciclopedia Italiana”, ”Enciclopedia Universalis”, în enciclopedii internaţionale de matematică, informatică, cibernetică, lingvistică, semiotică şi literatură.

Profesorul Solomon Marcus a murit joi, la Institutul C.C. Iliescu din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.