Un spaţiu nou, dedicat artiştilor şi experienţelor artistice ucrainene, va fi deschis la Biennale din Venezia, „Piazza Ucraina”, ai cărui curatori sunt Boris Filonenko, Lizaveta German, Maria Lanko, potrivit La Repubblica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Realizat în contextul celei de-a 59-a Expoziţie internaţională de Arte, în colaborare cu Ukrainian Emergency Art Fund (UEAF) şi Victor Pinchuk Foundation, „Piazza Ucraina” este o instalaţie proiectată de arhitecta ucraineană Dana Kosmina, înfiinţat în Spaţiul Esedra al Giardini della Biennale.

Scopul iniţiativei „este de a da voce artiştilor şi comunităţii artistice din Ucraina şi altor ţări pentru a-şi exprima solidaritatea cu poporul ucrainean, ca urmare a invaziei brutale de către guvernul rus, şi să creeze un spaţiu care poate fi un loc de dezbatere, dialog şi sprijin pentru cultura ucraineană”. 

„Sperăm că această iniţiativă va contribui la creşterea gradului de conştientizare a lumii împotriva războiului şi a tuturor consecinţelor acestuia”, a declarat preşedintele Bienalei, Roberto Cicutto.

Pentru directoarea Bienalei, Cecilia Alemani: „În vremuri de războaie brutale precum cel pe care îl trăieşte în prezent Ucraina, pare aproape imposibil să ne gândim la artă. Dar poate ceea ce ne-a învăţat lunga istorie a Bienalei este că această instituţie este capabilă să fie un spaţiu de conversaţie, o piaţă în care dialogul poate continua şi unde arta poate servi drept instrument pentru a pune în discuţie însăşi noţiunea de identitate naţională şi politică. În cei 127 de ani de existenţă, Bienala a înregistrat trepidaţia şi revoluţiile istoriei ca un seismograf. Speranţa noastră este să creăm cu Piazza Ucraina o platformă de solidaritate pentru populaţia ucraineană pe terenul Grădinilor, printre pavilioanele istorice construite pe baza ideologică a statului-naţiune, modelate de dinamica geopolitică şi expansiunile coloniale ale secolului XX”. 

Piazza Ucraina va fi construită în jurul unui monument acoperit cu saci de nisip, o referire la practica răspândită în timp de război în oraşele ucrainene de a proteja arta publică de bombardamente.

A 59-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - la Biennale di Venezia, cu tema „The Milk of Dreams/ Il latte dei sogni”, va avea loc în perioada 23 aprilie - 27 noiembrie.

Vor participa 213 artişti din 61 de ţări Adina Pintilie este reprezentanta României. În expoziţia centrală vor fi prezenţi şi Alexandra Pirici, iar separat, în Pavilionul Roma, va expune Eugen Raportoru. Artişti italieni participanţi sunt 26. Din cei peste 200 de artişti, aproximativ 180 nu au participat niciodată, cei sub 35 de ani au 14 ani.

În 2019, expoziţia a fost vizitată de 593.600 de persoane. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.