Lucrările de consolidare şi reabilitare a Bibliotecii Franceze „Omnia” - Casa Pleşia din Craiova, un proiect de investiţii de peste 5 milioane de euro, au fost finalizate, a anunţat Ministerul Culturii.
„Marcăm astăzi readucerea la viaţă a unei bijuterii arhitectonice, un monument care face cinste ctitorului său şi centrului istoric al Craiovei. Prin această investiţie, nu doar conservăm trecutul, ci construim o bază solidă pentru educaţie şi cultură - componente esenţiale ale unei societăţi moderne şi echilibrate”, a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii.

Valoarea totală a investiţiei este de 5.593.000 euro, finanţată printr-un Acord-cadru de împrumut între România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
19 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Deşi proiectul a fost demarat în urmă cu mai bine de un deceniu, lucrările au fost accelerate în ultimii ani, fiind derulate de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii. Lucrările propriu-zise au început în 2023 şi s-au încheiat conform termenului contractual, în decurs de doi ani.

Monumentul a fost reabilitat la cele mai înalte standarde, cu respect pentru istorie şi pentru detaliile artistice care îl individualizează: vitralii, decoraţiuni murale, tâmplărie, feronerie, plafoane ornamentale şi elemente sculptate. Pe lângă aceste componente vizibile, s-au efectuat intervenţii tehnice esenţiale - structurale, termice, electrice şi sanitare - folosindu-se materiale compatibile cu statutul de monument istoric al imobilului.
Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova: „Inaugurarea Bibliotecii Omnia marchează începutul unei noi etape pentru Craiova. Intrăm într-o perioadă în care vor urma multe astfel de inaugurări, pentru că ne-am asumat misiunea de a reda oraşului tot ce are mai valoros. Conservăm şi punem în valoare toate bijuteriile Craiovei, clădiri emblematice care revin acum în circuitul public, pregătite să îşi recâştige rolul în viaţa culturală a comunităţii. Biblioteca Omnia este doar începutul".

“Biblioteca „Omnia” va deveni nu doar un spaţiu dedicat lecturii şi studiului, ci un veritabil centru al dialogului cultural. Ne bucurăm că am reuşit să redăm craiovenilor şi întregii regiuni această clădire de patrimoniu, care devine astfel cel de-al şaptesprezecelea obiectiv finalizat la nivel naţional în cadrul portofoliului Unităţii de Management a Proiectului. În prezent, ne concentrăm eforturile pe un alt obiectiv major care vizează modernizarea şi extinderea Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Investiţia de o amploare considerabilă va consolida rolul oraşului ca centru de excelenţă culturală şi va oferi comunităţii un spaţiu scenic modern, adaptat cerinţelor artistice contemporane”, spune Bogdan Trâmbaciu, director Unitatea de Management a Proiectului - Ministerul Culturii.
Bogdan Gheorghiu, fost ministru al Culturii: „M-a impresionat întotdeauna arhitectura Craiovei şi patrimoniul său cultural excepţional. Sunt onorat că, în mandatul meu, s-a semnat contractul de restaurare a Bibliotecii Omnia - un proiect important care prinde acum viaţă. Este o clădire de referinţă, care merita pe deplin să fie redată circuitului public. Promit că voi rămâne un susţinător activ al acestui obiectiv, care va fi sprijinit în continuare cu ajutorul autorităţilor locale şi al Bibliotecii Naţionale”.
Biblioteca Franceză „Omnia” va fi redeschisă publicului după preluarea, amenajarea şi dotarea spaţiului de către Biblioteca Naţională a României, instituţia în subordinea căreia funcţionează.
Clădirea Bibliotecii Franceze „Omnia”, cunoscută în Craiova sub denumirea Casa „Ionel Pleşia”, a fost construită în perioada 1890-1905, în stil eclectic, cu influenţe neoclasice în arhitectura exterioară şi neobaroce la interior şi este un monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice.
După naţionalizarea de după cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea a avut diverse destinaţii, inclusiv cea de sediu pentru şedinţele Partidului Comunist. Imediat după Revoluţia din 1989, la iniţiativa unui grup de intelectuali români şi cu sprijinul Institutului pentru Dezvoltarea Relaţiilor Culturale cu România din Lyon şi al Primăriei din Lyon, a fost înfiinţată o bibliotecă de carte franceză. La 25 mai 1990, prin Ordin al Ministrului Culturii, Biblioteca Franceză „Omnia” a devenit filială a Bibliotecii Naţionale a României.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.