Biblioteca Digitală a Bucureştilor este din nou online, începând de joi, după intervenţia unei echipe de specialişti de la Compania Municipală Tehnologia Informaţiei, care a efectuat în ultimele săptămâni un audit amănunţit al sistemelor hardware şi software destinate acestui proiect, a anunţat Primăria Municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Site-ul digibuc.ro este accesibil gratuit pentru orice persoană interesată. 

Potrivit PMB, accesul publicului la conţinutul Bibliotecii Digitale a fost restricţionat la sfârşitul lunii octombrie 2017 din cauza defectării mai multor servere şi a aplicaţiei care gestiona baza de date, în condiţiile în care nu exista un contract în vigoare pentru mentenanţă a sistemului în parametrii necesari bunei funcţionări. La această situaţie s-a ajuns în urma unor erori de management.

Noul manager al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, Zvetlana Preoteasa, va dispune toate măsurile necesare pentru achiziţia echipamentelor şi serviciilor necesare continuării şi dezvoltării acestui proiect unic în România.

"Din păcate a fost nevoie de o situaţie de criză pentru a se descoperi modul defectuos în care era derulat proiectul Bibliotecii Digitale, un proiect în care s-au investit peste 3 milioane de euro şi în cadrul căruia au fost scanate până acum peste 10 milioane de pagini de manuscrise şi cărţi esenţiale pentru cultura românească. Mă voi asigura nu numai că astfel de situaţii nu se vor mai repeta, ci şi că vor exista resursele necesare şi determinarea pentru dezvoltarea acestui proiect", a afirmat primarul general Gabriela Firea.

În urma defecţiunilor, 25 de profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi de la universităţi din Londra, Amsterdam, New York, Pittsburgh, Viena, Liverpool, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca au semnat o petiţie pentru restabilirea accesului la baza de date Biblioteca Digitală a Bucureştilor şi pentru reluarea proiectului de digitalizare a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Platforma cuprinde surse indispensabile pentru orice profesor din universitate şi liceu, orice cercetător din domeniul ştiinţelor umaniste, precum şi pentru oricine este interesat de cultura română şi istoria României. Permiţând accesul de la distanţă la un imens fond de carte şi periodice, este un instrument esenţial atât pentru cercetătorii din ţară, cât şi pentru cei din afara ţării care îşi dedică cercetările culturii române şi istoriei României, spun semnatarii petiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.