„Biblia adecă Dumnezeiasca Scriptură”, zisă şi „Biblia de la Bucureşti", tipărită în timpul lui Şerban Cantacuzino la 1688, traducere din limba greacă în limba română de Radu şi Şerban Greceanu, a fost adjudecată în Licitaţia de Cărţi Importante, organizată miercuri de Artmark, la preţul de 36.250 de euro. Lotul a avut un preţ de pornire de 10.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biblia de la Bucureşti a fost pentru prima dată tradusă integral în limba română din iniţiativa domnitorilor Ţării Româneşti Şerban Cantacuzino (1678-1688) şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714) care au finanţat în totalitate tipărirea lucrării şi care sunt menţionaţi pe pagina de titlu.

Opera este publicată în varianta formatului mare, tip „in folio”.

Pe fiecare pagină textul apare sub forma a două coloane, cu litere chirilice de mici dimensiuni.

Cerneala utilizată este de două culori, negru şi roşu. Pe fiecare pagină apar iniţiale marcate vizibil, stilizate, cu cerneală neagră.

Un volum cuprinde 938 pagini iar hârtia este fabricată manual. Titlul este bogat, încadrat într-un chenar floral stilizat şi cuprinde o referire la traducerea din limba greacă. Pe verso-ul foii de titlu se observă stema de epocă a Ţării Româneşti, acvila cu crucea în cioc, aflată într-un medalion oval.

Coperţile sunt din lemn de tei îmbrăcate în piele iar cotorul este împărţit în cinci registre decorate cu motive vegetale stilizate. Coperţile au fost restaurate, probabil la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi au fost integrate fragmentele originale de piele. 

„Carte românească de învăţătură (Cazania lui Varlaam)”, editată de mitropolitul Varlaam, tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi“, în timpul domnitorului Vasile Lupu, ediţie princeps, Iaşi, 1643, a fost vândută în final la 8.500 de euro. Prima carte scrisă în limba română, cu ex-libris, este o piesă foarte rară, însoţită de ”Cazania lui Varlaam în Transilvania”, de Florian Dudaş, Cluj-Napoca, 1983, cu dedicaţia autorului către Şerban Cioculescu. 

Între cele mai bine vândute loturi se află şi faimoasa reprezentare a lui Mihai Viteazul, gravură realizată de Egidius Sadeler cel Tânăr la Praga, 1601, piesă extrem de rară, ce provine din colecţia criticului literar Şerban Cioculescu, înainte a făcut parte din colecţia Dimitrie A. Sturdza, care a fost adjudecată contra sumei de 6.500 de euro. 

Rata de adjudecare a fost de 65,63%, un total de 102.777 de euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.