Un grup de studenţi şi tineri arhitecţi încearcă să dea viaţă oraşului balnear Băile Herculane, amplasat într-un defileu montan adânc din sud-vestul României, care a fost cândva locul preferat al elitelor europene, scrie BBC, într-un reportaj realizat despre "Herculane Project".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Băile Herculane, nume care poate fi tradus prin "Băile lui Hercule", este faimos pentru izvoarele sale sulfuroase  naturale, dezvoltat iniţial de romani şi mai târziu de monarhii Imperiului Habsburgic. 

După o vizită în 1852, împăratul imperiului Austro-Ungar Franz Joseph a spus că este "cea mai frumoasă staţiune de pe continent". Însă după căderea comunismului în România în 1989, staţiunea balneară - inclusiv Băile Neptun care au fost odată punctul de atracţie pentru elite - a fost abandonată şi a ajuns o ruină. 

"Am stat în faţa clădirii Băilor Neptun şi toţi oamenii care treceau pe lângă aceasta se plângeau de starea ei", a spus Oana Chirilă, în vârstă de 26 de ani, arhitect din Timişoara. 

După vizita ei ca student în 2017, şi-a exprimat pe blog consternarea faţă de starea imobilului de clasă A, monument de secol XIX. 

"Am simţit o conexiune puternică cu clădirea şi locul, am fost impresionată de frumuseţea ei", a declarat ea pentru BBC. "După ce m-am întors acasă, mă gândeam doar la acea clădire". 

Cu postarea ei au fost de acord sute de cititori şi asta a făcut-o să înfiinţeze un ONG împreună cu prietena şi colega ei arhitecta Cristina Apostol. Au lansat "Herculane Project", cu scopul ambiţios de a salva complexul istoric al băilor termale.  

Stând în faţa structurii impunătoare de 3.000 de metri pătraţi, înţelegi amploarea sarcinii cu care se confruntă, scrie jurnalistul de la BBC, Stephen McGrath. 

"Este o zi rece de iarnă şi mirosul înţepător de sulf se ridică din râul de dedesubt, izvoarele sale calde clocotesc uşor, aşa cum au făcut-o de milenii", povesteşte McGrath. 

"Intervenţiile noastre, care au fost majoritatea la acoperiş, sunt greu de observat", a spus Chirilă, care lucrează full-time ca manager de proiect pentru o firmă de dezvoltare imobiliară. "Dar am făcut multe intervenţii". 

Echipa de aproape 25 de voluntari este formată din studenţi la Arhitectură, tineri absolvenţi, dezvoltatori web şi mulţi alţii. Până acum, ei au strâns în jur de 75.000 de euro (66.000 de lire sterline), dar estimează că în jur de 12 milioane de euro sunt necesari pentru a restaura întregul spa istoric. 

De la debutul proiectului, au adăugat 12 secţiuni de acoperiş, au ridicat suporturi pentru structură şi au protejat mai multe relicve la interior şi exterior - lucrări importante care ajută la conservarea vechii clădiri. 

"Cu siguranţă părţi din construcţie s-ar fi prăbuşit. Este o bătălie continuă, dar ne-am asumat responsabilitatea de a conserva clădirea", a spus Cristina Apostol, 28 de ani. "Unul dintre obiectivele noastre cu adevărat idealiste este să includem tot ce este aici la Băile Herculane în UNESCO".

Băile Neptun au o intrare impunătoare care se deschide cu o boltă largă, un hol cu fresce, piesa centrală fiind o fântână de ceramică, decorată în Ungaria, acum asigurată cu un cadru de lemn şi acoperită cu o prelată pentru a o proteja de resturile care cad. 

Frumuseţea clădirii este bântuită de sunetele periodice ale cărămizilor şi mortarului care se prăbuşesc. 

"Această arcadă s-ar fi prăbuşit", a spus Apostol, arătând către o zonă care acum este acoperită cu cadre din lemn de pin şi acoperiş temporar de tablă. 

Clădirile principale reprezintă o parte semnificativă a staţiunii istorice, care sunt alcătuite dintr-un vechi cazino, o vilă în stil Baroc numită după împărăteasa Elizabeta a Austriei, soţia lui Franz Josef, şi o promenadă largă, pietruită, cu hoteluri şi o statuie a lui Hercule.

În prezent, starea acestei staţiuni luxoase de altădată contrastează cu zilele sale de glorie.

BBC a contact Ministerul Culturii pentru a comenta situaţia Băilor Herculane însă nu a răspuns. 

Scopul pe termen scurt al echipei este de a strânge în jur de 30.000 de euro pentru a termina securizarea Băilor Neptun de la o degradare ireversibilă. Voluntarii visează la un viitor luminos şi la un complex pe deplin restaurat. Cristina Apostol îşi imaginează că acest complex ar putea să includă un muzeu, o librărie şi coffee shop. "Această clădire necesită întreţinere constantă", a spus Chirilă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.