Vicepremierul Dan Barna consideră că listarea la UNESCO a Roşiei Montane nu va bloca şansa generaţiilor viitoare de a avea acolo o exploatare dacă peste câţiva ani se va ajunge la o tehnologie mai puţin poluantă. El susţine că proiectul de includere a Roşiei Montane pe lista UNESCO este asumat de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dan Barna a fost întrebat duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV dacă premierul Florin Cîţu va retrage Roşia Montana de pe lista UNESCO.

“Chiar chiar astăzi este şedinţa decisivă a UNESCO asupra acestui subiect, vom avea până la finalul zilei şi răspunsul. Eu zic că nu mai există momentul de faţă temeri pe acest subiect, s-a discutat şi în coaliţie, s-a discutat şi în guvern, poziţia este una foarte clară reprezentanţii noştri în şedinţă au un mandat foarte clar de susţinere a listării Roşia Montană la UNESCO şi eu cred că până la finalul acestei zile vom avea această veste bună că Roşia Montană devine un obiectiv de patrimoniu UNESCO”, a explicat Dan Barna.

Întrebat dacă Florin Cîţu ar susţine mai degrabă exploatarea auriferă, vicepremierul a răspuns: “Nu e o chestie de ce am simţit sau nu am simţit, poziţia Guvernului este de a susţine iniţiativa depusă de altfel chiar de PNL, de Guvernul Orban acum un an, în care România intra într-o logică firească pentru că imaginaţi-vă cum am fi arătat dacă am retras dosarul şi de aceea a fost şi poziţionarea noastră, a USR-PLUS, a mea, în toată această perioadă spunând foarte clar, este o linie roşie, nu se pune problema de retragere pentru că am fi arătat ca o găină fără cap dacă iniţial am depus cererea de listare, după care am retras-o, iar a fost depusă de Guvernul Orban, acum dacă iar am fi retras-o chiar păream un Guvern total năuc. Rămânem consecvenţi pe poziţia Guvernului, e susţinută şi de actualul Guvern, zic că nu mai e niciun risc”.

Dan Barna susţine că listarea Roşia Montana la UNESCO nu blochează şansele de a fi acolo o exploatare peste câţiva ani dacă se va ajunge la o tehnologie mai puţin poluantă.

“Listarea la UNESCO nu generează o blocare a şanselor generaţiilor viitoare de a avea acolo o exploatare. Dacă peste nişte ani, 5-10-15-30 se va ajunge la o tehnologie mai puţin poluantă, mai puţin distructivă faţă de această abordare cu lacuri cu cianuri, nimic nu va împiedica respectiva exploatare tocmai pentru că decizia este una care rămâne la statul respectiv, la statul român în cazul acestei exploatări, listarea la UNESCO aduce doar o chestiune de prestigiu şi de oportunitate, de dezvoltare şi de protejare a celor mine romane care sunt singurele din lume existente în momentul de faţă. Nu există altă zonă cu mine de exploatare romane în restul spaţiului fostul Imperiu Roman”, a explicat Dan Barna.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.