Baia Populară Sibiu este unul dintre cele peste 30.000 de monumente istorice din România, urmând să fie protejată de orice intervenţie care i-ar putea denatura arhitectura deosebită, ca urmare a semnării Ordinului de clasare de către ministrul Culturii, Raluca Turcan, anunţă Primăria Municipiului Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Valorosul patrimoniu construit al Sibiului include de acum încă un monument istoric: Baia Populară Sibiu. Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a semnat Ordinul prin care clădirea Băii este clasată ca monument istoric, categoria A. Primăria Sibiu a investit peste 20 de milioane de lei în reabilitarea acestei clădiri, lucrările incluzând atât restaurarea arhitecturii valoroase a acesteia, cât şi consolidări şi modernizarea utilităţilor şi spaţiilor. Clasarea ca monument istoric atestă valoarea imobilului, precum şi calitatea lucrărilor executate", a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu. 

Serviciul Public Baia Populară a pregătit documentele necesare clasării ca monument istoric a acestei clădiri în colaborare cu firma SACO Construct SRL Bucureşti, contractată pentru servicii de consultanţă în constituirea dosarului de clasare a clădirii Băii Populare ca monument istoric. Demersurile au început în urmă cu aproximativ 2 ani, etapele legale fiind laborioase şi de durată.

Aceasta clădire este creaţia profesorului de arhitectură al Universităţii Tehnice din München, Karl Hocheder, şi îmbină stilistic forme ale barocului cu elemente de „Jugendstil", fiind cea mai reprezentativă clădire din oraş pentru acest stil arhitectural.

Inaugurarea a avut loc în 11 decembrie 1904. Din punct de vedere al structurii arhitectonice, Baia Populară Sibiu, este o copie aproape fidelă a Băii Müller din München, aceasta fiind realizată de acelaşi arhitect.

Lucrările de reabilitare a Băii Populare s-au desfăşurat în perioada 2018 - 2020 şi au presupus, printre altele, consolidarea clădirii, reabilitarea tâmplăriei şi a tencuielilor interioare şi exterioare, precum şi restaurarea arhitecturii clădirii: balustradele, uşile, compartimentările din lemn ale cabinelor de schimb, scara din lemn, coloanele de piatră şi cuva din piatră de la fântâna bazinului, iar placările ceramice ale bazinului au fost refăcute. De asemenea, reţelele de utilităţi şi spaţiile au fost modernizate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.