Academia britanică de film a primit numeroase critici privind lipsa diversităţii în rândul nominalizaţilor anunţaţi marţi pentru gala BAFTA şi cere industriei să se schimbe într-un ritm mai alert.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Niciun actor de culoare nu a fost selectat în categoriile pentru interpretare, iar în ceea ce priveşte regia, aici au fost aleşi doar bărbaţi.

În urma votului celor 6.700 de membri ai BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) au fost omise nume precum Cynthia Erivo („Harriet”), Jennifer Lopez („Hustlers”), Eddie Murphy („Dolemite is My Name”) şi Awkwafina („The Farewell”), deşi ea este nominalizată la BAFTA Rising Star. Au lipsit şi Lupita Nyong'o („Us”) şi Antonio Banderas („Dolor y gloria”), incluşi în selecţiile unor importante premii.

Numeroase mesaje publicate pe Twitter au inclus hashtag-ul #BAFTAsSoWhite, iar dubla nominalizare a actriţei Margot Robbie la categoria „rol secundar” şi prezenţa lui Scarlett Johansson în două categorii, „rol secundar” şi „rol principal”, au stârnit nemulţumiri.

BAFTA a recunoscut problema şi a admis că este frustrant. „Ne-ar fi plăcut să vedem mai multă diversitate în nominalizări. Continuă să fie o problemă extinsă a industriei”, a declarat Emma Baehr, director al BAFTA, pentru The Hollywood Reporter. „Cred că trebuie făcute mai multe filme. Cu siguranţă, ne dorim să vedem mai multă diversitate, dar nu vreau nici să umbresc bucuria celor care sărbătoresc azi”.

Baehr a mai spus că lipsa femeilor din rândul nominalizaţilor pentru regie a fost „dezamăgitoare”, însă este încurajator că anul acesta au fost mai multe filme regizate de femei care au intrat în cursă, cu 9% mai mult decât anul trecut. 

Marc Samuelson, preşedinte al comitetului de film al BAFTA, a declarat pentru Variety: „Este frustrant că industria nu se mişcă la fel de repede pe cât îşi doreşte întreaga echipă BAFTA”.

El a mai spus că vede „semne încurajatoare” privind paritatea de gen şi diversitatea. „Tot ce poate BAFTA să facă este să facă tot ceea ce poate şi asta se va întâmpla până ce nu va mai fi o problemă”.

Lungmetrajele „Joker”, de Todd Phillips, „The Irishman”, de Martin Scorsese, şi „Once Upon a Time... in Hollywood”, de Quentin Tarantino, au primit cele mai multe nominalizări pentru premiile acordate de Academia britanică de film.

Cea de-a 73-a gală a premiilor BAFTA va avea loc pe 2 februarie, la Londra.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.