Nicolae Noica, fost ministru al Lucrărilor Publice şi autor al bulinei roşii folosită pentru clădirile cu risc seismic, a declarat, joi, după ce actori ai Teatrului Nottara au jucat o secvenţă din spectacolul ”Trei nopţi cu Madox”, de Matei Vişniec, la Club A din Bucureşti, că ar trebui ca ministrul Culturii să fie invitat la un spectacol, astfel încât ”poate va înţelege ceva din problemele societăţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Ar merita, într-una din serile următoare, să îl invitaţi pe ministrul Culturi, poate va înţelege ceva din problemele cu care se confruntă societatea românească. Noi avem o problemă cu seismul în ţară, dar trebuie să fim echilibraţi şi să ştim ceea ce trebuie într-adevăr să facem”, a spus Nicolae Noica.
 
Clădirea în care se află sediul Teatrului Nottara se află, în prezent, în plin proces de expertizare, după ce conducerea instituţiei a cerut reanalizarea acesteia, la începutul anului.

Inginerul Paul Ioan, care conduce noua expertiză a sediului Teatrului Nottara, a declarat, joi, la Club A, că este posibil ca imobilul să fie încadrat la gradul II de risc seismic. El a precizat că expertiza, începută pe 4 aprilie, durează cel mult 60 de zile.  

Noica a adăugat că este autorul bulinei roşii, ”dar la clădiri, nu la teatru”.

”A fost o idee a noastră pentru a atrage atenţia asupra situaţiei mai deosebite a acestor clădiri. În niciun caz să exagerăm, mai ales cum se face acum. Din păcate, peste timp, a apărut o bulină la Teatrul Nottara şi în multe alte locuri unde nu ar fi trebuit să fie puse”, a mai spus fostul ministru.

Nicolae Noica a mai spus că l-a surprins apariţia legii 282/18 noiembrie 2015 privind măsurile pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente.

”În momentul în care a apărut această lege, care pe mine efectiv m-a surprins. I-am scris o scrisoare preşedintelui ţării, cu speranţa că va înţelege că nu face decât să se pună într-o situaţie destul de gravă şi dificilă, pentru că proiectul de lege a fost gândit cu un an şi jumătate înainte ca urmare a unor interese mobiliare. A venit evenimentul de la Colectiv şi s-au găsit nişte domni, care ştiu să manipuleze, să scoată legea şi au trimis-o preşedintelui Iohannis, să o semneze. Neînţelegând că are nevoie de consilieri, de oameni cu care să se discute, a dat drumul la această lege”, a mai declarat Noica.

Actorii Teatrului Nottara au jucat, joi seară, o secvenţă din spectacolul ”Trei nopţi cu Madox”, de Matei Vişniec, în regia lui Mihai Lungeanu. Din distribuţie fac parte Alexandru Jitea, Ion Grosu, Paul Chiribuţă, Victoria Cociaş, Ion Haiduc, Iulian Burciu, Lucian Bârsan, Iulian Cuza şi Veliko Velikov.

Echipa Nottara va juca spectacolul la Club A, cel puţin până la sfârşitul stagiunii, potrivit Marinelei Ţepuş, directorul Teatrului Nottara. Ea a declarat că spectacolul ”Trei nopţi cu Madox” reflectă situaţia în care se află instituţia teatrală.

”Până la urmă, într-un fel, se suprapune ceea ce se întâmplă pe scenă cu ceea ce trăim noi. Se vorbea despre ubicuitate, suntem în trei locuri în acelaşi timp, şi niciunde. Asta ne-a şi ajutat să găsim mulţi prieteni, dar, din păcate, ne pierdem identitatea, pentru că Teatrul Nottara este recunoscut a fi pe bulevardul Magheru, într-un imobil el însuşi cu o istorie în spate”, a declarat Marinela Ţepuş.

Teatrul Nottara a fost nevoit să îşi suspende activitatea din sediul său pe 23 noiembrie 2015, în urma promulgării de preşedintele Klaus Iohannis a legii care prevede interzicerea desfăşurării de activităţi în clădirile cu risc seismic ridicat, până la consolidarea acestora.

Instituţia teatrală trebuia să se mute în sediul ArCuB din strada Batişte, dar şi această clădire a fost încadrată în clasa I de risc seismic, la sfârşitul lunii decembrie, în urma unui studiu de fezabilitate comandat în luna august de directoarea ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Mihaela Păun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.