Audrey Azoulay, ultimul ministru al Culturii în mandatul fostului preşedinte François Hollande, a fost aleasă vineri seară director general al UNESCO, la Paris, potrivit culturebox.francetvinfo.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimul tur al alegerilor, Audrey Azoulay a rămas în cursă alături de Hamad bin Abdoulaziz Al-Kawari din Qatar.

În timpul unui vot intermediar, care a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, ea a fost selecţionată în faţa egiptencei Moushira Khattab cu 31 de voturi contra 25. Azoulay şi Khattab au ajuns la egalitate joi seara, cu câte 18 voturi, după candidatul Qatarului (22 de voturi), care a dominat cursa încă de la începutul alegerilor, luni, în pofida rivalităţilor puternice cu mai multe ţări arabe, care şi-au întrerupt relaţiile diplomatice cu Doha.

Audrey Azoulay, în vârstă de 45 de ani, a fost ministru al Culturii în guvernul Manuel Valls, în mandatul fostului preşedinte François Hollande. Ea a lucrat la Centrul Naţional al Cinematografiei (director financiar, apoi numărul doi) şi a fost ministru al Culturii. Fiica lui André Azoulay, consilier al regelui Marocului, deţine o diplomă ENA, care formează elitele administraţiei franceze. 

Consiliul executiv format din 58 de state membre desemnează pe cea/cel care o va succeda pe Irina Bokova din Bulgaria, care îşi încheie două mandate marcate de disensiuni politice şi dificultăţi financiare în organizaţie. Ea a votat în fiecare zi începând de luni. 

Washingtonul şi Tel Avivul au anunţat înaintea acestor alegeri că se retrag din UNESCO, acuzând organizaţia că este antiisraeliană. Statele Unite îşi păstrează statutul de observator, a precizat însă Departamentul de Stat. Retragerea va intra în vigoare de la 31 decembrie 2018, conform statutului UNESCO, adaugă departamentul. Israelul a anunţat că se retrage din UNESCO la câteva ore după decizia Statelor Unite. 

Directoarea generală a UNESCO, Irina Bokova, a declarat că ”regretă profund” această poziţie a SUA. Universalitatea este esenţială misiunii UNESCO în vederea construirii păcii şi securităţii internaţionale în faţa urii şi violenţei, prin apărarea drepturilor omului şi demnităţii umane”, a subliniat Bokova, citată într-un comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.