„Istoria plină de speranţă a Mihaelei Runceanu” este un film documentar de lungmetraj, realizat de dramaturgul, regizorul şi actorul Gabriel Sandu şi produs de Monica Lăzurean-Gorgan. Filmările au început în perioada 9 - 11 iulie la Buzău, oraşul natal al celebrei soliste, unde echipa de filmare a surprins imagini în cadrul celei de-a X-a ediţii a Festivalului de muzică uşoară pentru copii şi tineret „Mihaela Runceanu – pentru voi, muguri noi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Documentarul abordează povestea celebrei cântăreţe dintr-o nouă perspectivă, prin îmbinarea a două planuri narative: al mărturiilor persoanelor care au cunoscut-o, dar şi prin intermediul unui regizor de teatru, care porneşte într-o investigaţie la capătul căreia îşi doreşte să înţeleagă mai bine cine a fost Mihaela Runceanu.

Pentru realizarea documentarului, regizorul Gabriel Sandu va utiliza atât un mix de tehnici documentare precum interviuri, filmări observaţionale şi cercetări de arhive juridice, cât şi procedee artistice precum reconstituiri teatrale, în încercarea de a recrea viaţa Mihaelei Runceanu.

„Documentarul va fi un amestec de scene ce urmăresc două linii ale poveştii, care se întrepătrund în acelaşi arc narativ: viaţa şi moartea Mihaelei Runceanu aşa cum au povestit-o familia ei, prietenii, studenţii, prin intermediul televiziunii şi al arhivelor, precum şi povestea spusă de spectacolul de teatru, care va crea o reprezentare metaforică acolo unde documentaţia obţinută prin instrumente investigative nu este suficientă” spune regizorul Gabriel Sandu.

Producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan, adaugă: „Etica este un aspect esenţial pentru noi şi pentru regizorul Gabriel Sandu în realizarea acestui documentar. Reconstituirea vieţii artistei Mihaela Runceanu reprezintă o mare responsabilitate, mai ales că în deceniile care au trecut de la moartea sa au existat numeroase reprezentări senzaţionaliste, bazate pe teorii ale conspiraţiei. Ne dorim ca acest proiect să fie profund şi să umple un gol lăsat în moştenirea simbolică a acestei soliste extraordinare. Scopul nostru este să evidenţiem nu doar evenimentele tragice, ci şi personalitatea artistică a Mihaelei”.

Filmările pentru documentar vor fi reluate în toamnă, cu participarea actriţei Oana Puşcatu, şi se vor întinde pe tot parcursul anului 2024. Premiera documentarului este planificată pentru anul 2025.

Documentarul este regizat de Gabriel Sandu, produs de Monica Lăzurean-Gorgan prin casa de producţie Manifest Film, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu suport pentru dezvoltare oferit de HBO Max.

Gabriel Sandu (34 de ani) este un artist multidisciplinar de teatru şi film, regizor şi scenarist, cu o experienţă vastă în actorie şi jurnalism. Piesale sale de teatru au fost traduse în engleză, franceză, maghiară, portugheză sau greacă, iar spectacolele pe care le-a regizat în Bucureşti sau la teatre din ţară au fost selectate în festivaluri naţionale şi internaţionale. Primul său scurtmetraj de ficţiune, “Dislocat”, a fost selectat în cadrul competiţiei TIFF 2022, secţiunea ZFR. În septembrie 2022, Gabriel a prezentat la SAC@Malmaison documentarul work-in progress „Ego trip”, în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor. În paralel cu documentarul despre viaţa Mihaelei Runceanu, Gabriel mai dezvoltă împreună cu Manifest Film două proiecte de ficţiune, “Mândrie” (scurtmetraj) şi “Uitasem” (lungmetraj).

Monica Lăzurean-Gorgan este producătoare şi regizoare cu peste 10 ani de experienţă în producţii de film documentar şi co-producţii internaţionale. Printre filmele la care a lucrat în calitate de producător, co-producător, producător delegat sau regizor se numără: „Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), Chuck Norris Vs. Communism” (r. Ilinca Călugareanu), „Timebox” (r. Nora Agapi), „Doar o răsuflare” (r. Monica Lăzurean-Gorgan), „Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (r. Adrian Sitaru), „Colivia” (regia Adrian Sitaru), „Dacii liberi” (r. Monica Lăzurean-Gorgan şi Andrei Gorgan).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.