Mai mult de 50 de evenimente ale operatorilor culturali se desfăşoară începând din luna iulie în Bucureşti sub umbrela programului „Bucureşti acasă”, sesiunea din acest an a programului de finanţare nerambursabilă demarată de Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ARCUB a publicat lista proiectelor finaliste ale sesiunii de finanţare „Bucureşti acasă” din 2023. Din cele 107 propuneri culturale înscrise anul acesta, 73 de proiecte au intrat în cea de-a doua etapă de selecţie.

În total, în urma etapei de evaluare a ofertelor culturale, au fost selectate 54 de proiecte din domeniile „Arte vizuale”, „Educaţie culturală şi artă comunitară”, „Proiecte interdisciplinare şi colaborative”, „Artele spectacolului”, „Patrimoniu material şi imaterial”, „Multimedia, Artă şi Tehnologie”, precum şi din categoria „Proiecte culturale incluzive şi sociale”, o secţiune nouă introdusă în acest an şi care include proiecte din orice domeniu de referinţă.

Pentru a stimula dezvoltarea sectorului creativ din Bucureşti, ediţia din 2023 a programului de finanţare „Bucureşti acasă” susţine proiecte culturale ce forează dincolo de aparenţele unei metropole aglomerate pentru a descoperi felurile diverse în care bucureştenii îşi însuşesc locul în care trăiesc şi pentru a împrietenii locuitorii oraşului cu laturi neştiute ale Bucureştiului.

Bugetul pentru finanţarea tuturor proiectelor este de 3,714.221 lei brut.

Printre proiectele culturale susţinute în cadrul sesiunii de finanţare „Bucureşti acasă” se numără  evenimente cunoscute pentru oraş, precum cea de-a zecea ediţie a Balkanik - World Musik Festival, ANIMEST #18 şi Les Films de Cannes a Bucarest. RADAR Live este unul dintre proiectele finaliste la domeniul „Multimedia, Artă şi Tehnologia” alături de SoMe Festival, iar Bucharest International Dance Film Festival #9 şi Brand Cultural de Bucureşti #3 propun
publicului bucureştean evenimente interdisciplinare şi colaborative.

Din seria proiectelor de educaţie culturală şi artă comunitară fac parte Un-Hidden Bucharest, Focus pe Ferentari şi Explorarium: Călătorie Educaţională Digitală.

Proiectele culturale din cadrul sesiunii de finanţare 2023 se desfăşoară în perioada 17 iulie - 15 noiembrie 2023.

Pentru a diversifica oferta culturală a oraşului Bucureşti şi pentru a maximiza impactul culturii asupra bucureştenilor, Primăria Capitalei şi ARCUB au lansat Programul de susţinere financiară a proiectelor culturale, un apel deschis către artişti şi organizaţii culturale de a realiza proiecte şi acţiuni inovatoare care îmbogăţesc şi diversifică viaţa culturală a oraşului Bucureşti.

În perioada 2014-2017, ARCUB a susţinut, prin Programul anual de Finanţare Nerambursabilă pentru Operatorii Culturali, peste 300 de proiecte din toate domeniile culturale - teatru, arte vizuale, dans, muzică şi educaţie prin cultură, printre care singurul festival rromani din ţară, piese de teatru iniţiate de tineri studenţi, proiecte împotriva discriminării, festivaluri de animaţie, improvizaţie, de chitară sau muzică veche, rezidenţiate pentru artişti emergenţi, festival de muzică balcanică sau dedicat culturii armene, evenimente de dans, piese de teatru şi festivaluri de lectură pentru copii şi, nu în ultimul rând, evenimente dedicate revitalizării vechilor zone industriale şi transformării acestora în centre de artă şi design.

Finanţările acordate au fost nerambursabile şi s-au acordat anual, în urma unui proces de selecţie. Programul a fost reluat în 2021 cu o sesiune de finanţare dedicată relansării sectorului cultural privat afectat de pandemie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.