Pianista Ana Silvestru, inspirată de prietenia dintre sculptorul român Constantin Brâncuşi şi scriitorul irlandez James Joyce, a pus în scenă un concert de muzică clasică, care va avea loc în Bucureşti, la Sala Radio, chiar de ziua lui Brâncuşi, pe 19 februarie, începând cu ora 19.00. Biletele, care s-au pus astăzi în vânzare, pot fi achiziţionate de pe iabilet.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Constantin Brâncuşi, sculptorul român considerat unul din primii mari creatori ai artei moderne, a fost prieten cu multe personalităţi remarcabile. James Joyce, considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului al XX-lea, l-a vizitat pe Brâncuşi în atelierul său din Paris, iar artistul român i-a desenat „portretul-spirală”, o lucrare stilizată şi abstractă considerată un adevărat simbol al lui Joyce.

„Invit publicul din România să ne fie alături pentru o seară specială, în care să ne bucurăm împreună de muzică bună. Sunt extrem de fericită că am avut ocazia să pun în scenă un concert care celebrează două personalităţi atât de mari, care sunt o inspiraţie continuă pentru orice artist, indiferent de domeniul în care activează”, a declarat Ana Silvestru.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce şi Constantin Brâncuşi” are loc în contextul în care anul acesta celebrăm un secol de la publicarea celebrului roman „Ulysses” şi 140 de ani de la naşterea lui James Joyce (2 februarie 1882), iar Ana Silvestru şi invitaţii săi doresc să aducă un omagiu muzicalităţii remarcabile a lui Constantin Brâncuşi, precum şi unor teme importante din creaţia celor doi mari artişti: exilul, patria lăsată în urmă, dar care le-a rămas aproape, în suflet, tragedia războiului, fluiditatea şi evoluţia infinită a operei de artă.

Alături de Ana Silvestru, pe scena de la Sala Radio vor fi artiştii Paul Handschke - solo cellist al Orchestrei Tonhalle Zürich, violonistul Cosmin Bănică - concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, violonistul Rafael Butaru - concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti şi clarinetistul Emil Vişenescu - solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.

Programul concertului

Concertul de la Sala Radio va debuta cu Sonata a III-a „în caracter popular românesc” pentru vioară şi pian a lui George Enescu - o emblemă a culturii române în care, la fel ca în „Coloana Recunoştintei fără sfârşit“, arta ţărănească este ridicată la sublim.

Va urma Trio „Contraste” de Béla Bartók, o lucrare cu care Brâncuşi, rafinat meloman, era familiarizat. Prin alăturarea Sonatei a III-a de George Enescu cu Trio „Contraste” publicul va putea admira două abordări diferite ale aceleiaşi culturi de către doi dintre cei mai importanţi compozitori ai secolului XX. 

Apoi va fi interpretată Sonata pentru violoncel şi pian de Claude Debussy, una dintre capodoperele compuse în timpul Marelui Război, perioadă pe care James Joyce a petrecut-o la Zürich, unde a frecventat Cabaretul Voltaire şi unde i-a cunoscut pe Tristan Tzara şi Marcel Iancu.

Seara se va încheia cu Trioul pentru pian, vioară şi violoncel pe teme populare irlandeze de Frank Martin, una dintre cele mai iubite lucrări inspirate de folclorul irlandez.

„Concertul prieteniei dintre James Joyce şi Constantin Brâncuşi” este organizat de Asociaţia „Ana Silvestru Classics din Zürich”, co-produs de Radio România Muzical şi se va desfăşura în conformitate cu toate prevederile în vigoare referitoare la organizarea spectacolelor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.