Canada a insistat, sâmbătă, pe "importanţa fundamentală de a proteja jurnaliştii" după atacul israelian contra clădirii care adăpostea mass-media internaţionale în Gaza, şi a făcut apel la "măsuri imediate" pentru a pune capăt violenţelor. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, este "consternat" de atacuri, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicând într-un mesaj pe Twitter că ţara sa urmăreşte "cu mare îngrijorare" situaţia din Israel, în Cisiordania şi în Gaza, şeful diplomaţiei canadiene Marc Garneau a chemat "toate părţile" să ia "măsuri imediate pentru a pune capăt violenţei, să dezamorseze tensiunile şi să protejeze civilii, refugiaţii, jurnaliştii şi mass-media". 

El a reiterat "importanţa fundamentală" pentru Canada de a proteja jurnaliştii, subliniind că aceştia "trebuie să fie liberi să-şi exercite munca" şi că "siguranţa şi securitatea lor trebuie să fie mereu asigurate". 

În Gaza, imobilul de 13 etaje care găzduia în special echipele postului de informaţie din Qatar Al-Jazeera şi agenţia americană Associated Press (AP) a fost pulverizat de atacuri ale armatei israeliene care a cerut în prealabil evacuarea lui.

Secretarul general al Naţiunilor Unite Antonio Guterres este "consternat" de numărul "mare de victime civile" şi "profund îngrijorat" de atacul israelian contra clădirii care adăpostea sediile mass-media internaţionale în Gaza, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt. 

Guterres a reacţionat la atacurile armatei israeliene care au demolat clădirea de 13 etaje şi a ucis zece membri din două familii înrudite într-o tabără de refugiaţi, în aceeaşi enclavă palestiniană.                

Antonio Guterres a spus că este "consternat" în faţa "numărului crescut de victime în rândul civililor, în special de maortea a zece membri din aceeaşi familie, dintre care copii, ca urmare a atacului aerian israelian, vineri seară, în tabăra Al-Shati din Gaza, care viza un lider Hamas", a adăugat el. 

"Secretarul general face apel la toate părţile că orice ţintă nediscriminatorie a structurilor civile şi media încalcă dreptul internaţional şi trebuie evitat cu orice preţ", a mai spus el. 

Atacurile aeriene şi de artilerie israeliene asupra Gaza au ucis de luni 145 de persoane, între care 41 de copii, şi au rănit 1.100 alte persoane, potrivit responsabililor locali din sănătate, cele mai grave violenţe din regiune din 2014.                

Grupările arrmate palestiniene au tras cel puţin 2.300 de rachete către Israel, ucigând 10 oameni, dintre car eun copil şi un soldat, şi rănind mai mult de 500 de israelieni, potrivit autorităţilor israeliene. Apărarea aeriană israeliană a interceptat numeroase rachete.         

Înaltul responsabil al departamentului american de Stat al Afacerilor israeliene şi palestiniene, Hady Amr, trebuie să se întâlnească cu lideri israelieni la Ierusalim duminică şi să meargă în Cisiordania pentru discuţii cu responsabili palestinieni. Tot duminică, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni.   

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.