Ediţia aniversară a Astra Film Festival 30 va începe duminică, 15 octombrie, la Sibiu, cu filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski/Meeting Zelenskyy” (work-in-progress, 2023), co-regizat de André Singer şi Werner Herzog produs de André Singer. Organizatorii au pregătit filme proiectate în premieră, masterclass-uri cu personalităţi marcante ale documentarului, aşa cum este celebrul Pablo D’Ambrosi, care a lucrat cu artişti precum Paul McCartney, The Rolling Stones, Adele sau Shinead O'Connor, expoziţii speciale semnate de Dan Perjovschi, Iulian Ignat sau Dumitru Budrala, concerte, lansări de carte şi mult aşteptata „teleportare” în viitorul cinematografiei, cu filme imersive şi proiecţii full-dome.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În competiţiile din cadrul AFF2023 şi în programele speciale vor fi proiectate 130 de filme documentare, majoritatea în premieră, şi zeci de alte evenimente cinematografice. Pentru bilete şi programul complet: https://www.astrafilm.ro/ro/2023/program-orar

Organizatorii se aşteaptă ca producţiile selectate în programul Astra Film Festival să provoace şi în acest an dezbateri aprinse, pentru că filmul documentar asta face: te transportă în lumi diverse, intime, reale şi te provoacă să-ţi pui întrebări şi să cauţi răspunsuri. Fiecare film oferă acces la câte un univers cu care poţi să nu fii de acord, dar pe care poţi încerca să îl înţelegi.

Documentare-eveniment. Filmul „Întâlnindu-l pe Zelenski/Meeting Zelenskyy”, de Warner Herzog (regizor) şi André Singer (producător), urmăreşte călătoria remarcabilă a lui Volodimir Zelenski pe parcursul a 30 de ani de la declararea independenţei Ucrainei, va fi prezentat în deschiderea festivalului (duminică 15 octombrie, Sala Thalia) în varianta work-in-progress. Evenimentul va avea loc în prezenţa producătorului André Singer. După film, va avea loc o dezbatere moderată de scriitorul, publicistul şi diplomatul Emil Hurezeanu.

O altă proiecţie-eveniment va fi cea a documentarului „Calea Laptelui”, de Dumitru Budrala. Filmul, prezentat în versiunea work-in-progress, e despre oamenii munţilor, despre păstorit, transhumanţă şi mituri, despre drumurile pe care le fac aceşti păstrători ai tradiţiilor milenare.

Lumi în schimbare. „Acest loc binecuvântat” (2023) este un film recent al regizorului britanic Marc Isaacs, în care morţii şi viii coexistă şi în care graniţa dintre lumea asta şi cealaltă poate fi traversată cu uşurinţă. Filmul „Schimbare pentru Bogotá”, al regizorului danez Andreas Mol Dalsgaard, este o poveste despre metamorfoza prin care trece capitala Columbiei, altădată unul dintre cele mai periculoase oraşe din lume.

MASTERCLASS. Întâlniri cu personalităţi mondiale ale documentarului

O componentă consistentă a festivalului o reprezintă programele speciale dedicate profesioniştilor din industria cinemaului documentar, ocazia unică a întâlnirii cu unele dintre numele importante ale domeniului. Invitatul special al programului Maeştri - O viaţă în documentar va fi în acest an regizorul şi producătorul André Singer, câştigător al premiului Emmy. Având o carieră de 50 de ani, André Singer a regizat şi a produs sute de documentare de cinema şi televiziune şi a lucrat cu personalităţi mondiale din domeniu, precum Jean Rouch, Mike Grigsby, DA Pennebaker, Robert Drew sau Fred Wiseman.

Celebrul Pablo D’Ambrosi, care a lucrat cu artişti precum Paul McCartney, The Rolling Stones sau Oasis va susţine un masterclass care oferă o privire unică asupra procesului complex care transformă filmările brute în documentare emblematice (Creând legende: Montajul documentarului de muzică - în dialog cu regizorul Liviu Tipuriţă, nominalizat la BAFTA).

Irena Taskovski, consultant de film care are colaborări cu HBO Europe şi cu festivaluri din toată lumea, va arăta care sunt paşii de urmat „de la idee la ecran”. La rândul ei, Hermione Eftstratiades din Grecia, care are la activ peste 40 de proiecte şi filme care au avut premiera la festivaluri precum Cannes, Berlinale, Locarno sau Tribeca, va susţine un masterclass despre marketing de proiect & film.

O altă întâlnire mult aşteptată este cea cu regizorii şi antropologii Véréna Paravel şi Lucien Castaing-Taylor, care fac parte din echipa Laboratorului Senzorial de Etnografie din cadrul Universităţii Harvard. Ei îşi vor prezenta producţia „De Humanis Corporis Fabrica” (2022), realizată în cinci spitale pariziene. Filmul înfăţişează trupul uman ca pe un peisaj ieşit fascinant, adus la viaţă de privirea şi atenţia celor din jur.

Programe speciale

Astra film Junior. Sibienii se aşteaptă ca oraşul lor să freamăte din nou de entuziasmul miilor de copii care vor pune stăpânire pe centrul vechi, pe drumurile lor între proiecţiile de film din cadrul Astra Film Junior. Organizatorii au pregătit şi pentru cadrele didactice un film aparte, „În cancelarie”, despre o tânără profesoară de la un liceu din Germania, care luptă cu un sistem de educaţie ce disimulează altruismul şi respectarea valorilor şi principiilor umane, într-un mod în care copilul este principala victimă.

Expoziţii. Un alt punct de atracţie sunt expoziţiile de fotografie, cu acces liber pe toată durata festivalului: „Transhumanţa”, de Dumitru Budrala (în Piaţa Mare, la mini Dome), „30 de ani de Astra Film Festival” (Promenada Mall), „Dadestar Chaveste - Poveste lăutărească”, de Iulian Ignat (Sala Thalia), precum şi „Activităţi (AstraFilm) 2023” - o istorie a României în desene, de Dan Perjovschi (la sediul Astra Film din Piaţa Mică nr. 11).

Jurnalism TV de investigaţie. Astra Film Festival continuă şi în acest an prezentarea unor filme realizate de jurnalişti de investigaţie, cu o producţie Recorder („Reciclarea în România”, de Izabela Pop) şi două producţii Pro TV - România, te iubesc! („Reţeaua Albanezu’”, de Cosmin Savu şi „Pandemia Paralelă”, de Paul Angelescu), fiecare fiind urmat de dezbateri.

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa. Aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, festivalul este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, având ca partener strategic Ministerul Culturii, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Institutului Cultural Român, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.