Artistul vizual Geta Brătescu, dirijorul Horia Andreescu, arhitectul Dorin Ştefan, actriţele Oana Pellea şi Luminiţa Gheorghiu, academicianul Leon Dănăilă, profesorul Ilie Şerbănescu se numără printre laureaţii Premiilor "Constantin Brâncoveanu" 2017, distincţii care au fost acordate marţi seară în cadrul unei gale organizate la Ateneul Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Regulamentului Galei Premiilor “Constantin Brâncoveanu”, fiecare laureat a primit anul acesta câte o distincţie specială, o lucrare în bronz a reputatului sculptor Ion Bolborea. De asemenea, Fundaţia Alexandrion va suţine un proiect ulterior al laureatului, în baza unei decizii a Comitetului Director al Fundaţiei.

Anul acesta s-a înregistrat şi o premieră - au fost decernate prima dată premiile pentru Economie şi Medicină, pe lângă cele acordate de juriu pentru întreaga carieră şi două distincţii post-mortem. Un premiul special al Fundaţiei a fost oferit Sanctităţii Sale, Patriarhul Mor Ignatius Aphrem al II-lea, Patriarh Siro-Ortodox al Antiohiei şi al întregului Orient.

Premiul la categoria Arte Plastice a revenit artistei Geta Brătescu, una dintre cele mai importante figuri ale artei plastice româneşti. Opera sa include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie şi ilustraţie de carte.

Premiul la categoria Muzică a fost obţinut de Horia Andreescu, dirijor-şef al formaţiilor muzicale din Radiodifuziunea Română, dirijor al Filarmonicii “George Enescu”, fondator al orchestrei “Virtuozii din Bucureşti.” A colaborat cu mari orchestre din Europa, printre care London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker, Royal Philarmonic Orchestra. A fost onorat cu premii şi distincţii importante în ţară şi peste hotare. 

Premiul la categoria Arhitectură a fost acordat prof. univ. arh. Dorin Ştefan. "Arhitectura vine să ajute acest proiect fantastic care este omul să vieţuiască mai bine (...) Ceauşescu poate că a ridicat ziduri mai înalte decât Brâncoveanu. Dar acelea nu au devenit zidiri pentru că le lipseau credinţa şi cultura”, a mărturisit Dorin Ştefan la primirea distincţiei “ Constantin Brâncoveanu”.

Premiul la categoria Teatru i-a revenit actriţei Oana Pellea. "Dedic acest premiu truditorilor care îşi lasă pe scenă gând, vis şi sudoare seară de seară. (...) Fără cultură, un popor nu are nicio şansă”, a declarat Oana Pellea, actriţă, personalitate de prim-plan a teatrului românesc.

Premiul la categoria Film - Luminiţa Gheorghiu. A devenit cunoscută cu rolul asistentei din pelicula “Moartea domnului Lăzărescu”, iar rolul din “Poziţia copilului” (2013) i-a adus acesteia Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de la Berlin.

Premiul la categoria Istorie - prof. univ. Carol Iancu. "Sper că putem vorbi despre recunoaşterea importanţei muncii celor care investighează istoria comunităţilor etnice care au contribuit la prosperitatea statului român”, a spus reputatul istoric, cu o bogată activitate ştiinţifică axată pe istoria relaţiilor internaţionale şi istoria evreilor.

Premiul la categoria Medicină - acad. Leon Dănăilă. Somitate a neurochirurgiei mondiale, cu o activitate prodigioasă neîntreruptă în acelaşi spital timp de 55 de ani. În calitatea sa de medic neurochirurg la Spitalul “Gheorghe Marinescu” din Bucureşti a efectuat peste 40.000 de operaţii. Leon Dănăilă este cel care a introdus aici microscopul şi laserul în chirurgia vasculară şi tumorală cerebrală.

Premiul la categoria Economie a fost obţinut  prof. univ. dr. Ilie Şerbănescu. Doctor în economie, analist economic cu o carieră de aproape jumătate de secol în presa scrisă şi televiziune, fost ministru de Finanţe.

O distincţie post-mortem a fost acordată acad. Augustin Buzura. Unul dintre cei mai valoroşi romancieri români contemporani, o conştiinţă angajată exemplar în promovarea valorilor şi în apărarea identităţii naţionale. De altfel, în 2014, la prima ediţie a Premiilor Constantin Brâncoveanu, Augustin Buzura a făcut parte din juriu.

Şi prof. univ. Mihai Maxim a fost distins post-mortem cu un premiu. Turcolog şi osmanist român de renume internaţional, el este autorul importantului volum “Brâncoveanu şi Înalta Poartă. Documente noi din arhive turceşti”, care a adus contribuţii fundamentale referitoare la domnia şi relaţiile voievodului cu Imperiul Otoman.

"Suntem foarte bucuroşi să fim în România, printre români. Poporul român ne-a fost mereu prieten. Voievodul Constantin Brâncoveanu, cel al cărui nume îl poartă aceste premii, s-a jertfit în numele credinţei. (...)Sperăm ca şi noi, să îi urmăm exemplul şi să nu cedăm în faţa duşmanilor şi să ne păstrăm credinţa “, a declarat Sanctitatea Sa la Ateneul Român. 

Bursa ”Nawaf Salameh”, care a devenit deja o tradiţie - în fiecare an un elev al şcolii din comuna Brâncoveni primeşte un astfel de premiu, ca recunoaştere pentru rezultate deosebite la învăţătură, a fost acordat Mariei Bianca Doriţă.

Anul acesta, la Gala Premiilor Constantin Brâncoveanu a beneficiat de prezenţa a patru soprane de talie internaţională: Oana Andra, Andrea Rost, Radostina Nikolaeva şi Sanja Radisic, alături de o orchestră formată din 51 de instrumentişti, dirijată de maestrul Alexandru Petrovici. Spectacolul a fost regizat de Anda Tăbăcaru Hogea.

Fundaţia Alexandrion intenţionează să organizeze evenimente similare, în onoarea valorilor culturii române de peste hotare la Londra, New York şi Berlin. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.