Jesse Darling, ale cărui sculpturi sunt realizate din resturi cotidiene pentru a reflecta instabilitatea politică a vremurilor noastre, a câştigat premiul Turner 2023, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Darling, născut la Oxford, era unul dintre favoriţii pentru a lua acasă premiul de 25.000 de lire sterline. Sculpturile sale alcătuite din pancarte decolorate de Union Jack şi bariere metalice pentru pietoni au fost expuse în două locaţii: "No Medals, No Ribbons" a fost la Modern Art Oxford şi "Enclosures" la Camden Art Centre.

Rapperul Tinie Tempah i-a înmânat premiul lui Darling, care a fost lăudat de juriu pentru "utilizarea materialelor şi a obiectelor obişnuite, precum betonul, barierele sudate, banda de pericol, dosarele de birou şi perdelele de plasă, pentru a transmite o lume familiară, dar delirantă, care invocă o prăbuşire a societăţii, prezentarea sa tulbură noţiunile percepute de muncă, clasă şi putere".

În discursul său de învingător, Darling a criticat-o pe Margaret Thatcher pentru că a scos arta din şcoli pentru că nu era "viabilă din punct de vedere economic". El a spus: "Ea a pregătit terenul pentru cel mai mare truc pe care conservatorii l-au făcut vreodată, şi anume să convingă oamenii care muncesc în Marea Britanie că studiul, exprimarea de sine şi ceea ce suplimentele de ziar descriu drept "cultură" sunt doar pentru anumiţi oameni din Marea Britanie din anumite medii socio-economice. Vreau doar să vă spun să nu credeţi, este pentru toată lumea". 

Ulterior, Darling a scos din buzunar un steag palestinian. Întrebat mai târziu de ce, artistul a spus: "Pentru că are loc un genocid şi am vrut să spun ceva despre asta la BBC". 

Premiul Turner, considerat unul dintre cele mai prestigioase premii din lumea artei, este acordat unui artist născut sau care lucrează în Marea Britanie pentru o expoziţie sau o prezentare remarcabilă a operei sale în anul precedent.

Ceremonia din acest an a avut loc la Towner Eastbourne, ca parte a sărbătoririi centenarului instituţiei. Au participat patru nominalizaţi ale căror lucrări au fost legate tematic de tulburările politice care au avut un impact asupra vieţii oamenilor din Marea Britanie, în urma unor evenimente seismice precum Brexit şi pandemia Covid-19. Acestea au cuprins sculptură, portrete, lucrări video şi instalaţii de mari dimensiuni şi - ca de obicei - lista scurtă a atras controverse şi ridiculizări în unele medii.

Lucrările lui Darling, care locuieşte în prezent la Berlin, au impresionat cel mai mult juriul. Aceştia au lăudat abilitatea artistului de a manipula materialele "în moduri care exprimă cu abilitate realitatea dezordonată a vieţii" şi expun "fragilitatea de bază a lumii".

Directorul Tate Britain, Alex Farquharson, preşedintele juriului, a declarat că lucrarea lui Darling a fost un discurs despre "starea unei naţiuni", care a avut "actualitate, dinamism şi îndrăzneală, care a fost cu adevărat în luptă cu lumea... şi există mult umor în lucrare şi te simţi imersat în lumea ei".

De la înfiinţarea sa în 1984, premiul anual a devenit notoriu pentru natura sa divizivă, criticii ridiculizând adesea lucrările care nu se încadrează în practicile tradiţionale, cum ar fi pictura sau sculptura. În ultimii doi ani, Turner pare să-şi fi regăsit din nou menirea, după o perioadă de incertitudine în care nu a existat un câştigător definitiv în 2019 (nominalizaţii au împărţit premiul), iar premiul a fost anulat în timpul pandemiei Covid-19 din 2020.

Câştigătoarea de anul trecut, Veronica Ryan, a fost lăudată pentru sculpturile sale, care au fost instalate în faţa primăriei din Hackney şi care, la fel ca lucrările lui Walker, făceau referire la generaţia Windrush a imigranţilor din Caraibe care au făcut din Marea Britanie casa lor în perioada postbelică.

Juriul premiului Turner 2023 a fost alcătuit din Farquharson alături de: Martin Clark, directorul Camden Art Centre; Cédric Fauq, curatorul şef al Capc musée d'art contemporain de Bordeaux; Melanie Keen, directorul Wellcome Collection; şi Helen Nisbet, directorul artistic al Art Night.

Darling spune că are deja planuri pentru modul în care intenţionează să cheltuiască banii din premiu: "O să-mi pun un dinte nou, o să-mi plătesc chiria şi o să le fac cinste prietenilor mei cu o băutură".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.