Artistul chinez Ai Weiwei propune, de vineri, o incursiune în universul său printr-o expoziţie la Lisabona unde prezintă creaţii inedite realizate cu materiale tradiţionale portugheze, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Bine aţi venit în ţara mea, Portugalia!", le-a spus jurnaliştilor artistul care s-a instalat în Aletejo (sud) cu ocazia prezentării expoziţiei "Rapture". 

"Mă simt bine aici... nu este întotdeauna uşor de explicat de ce", a precizat pentru AFP Ai Weiwei, care a ales să trăiască în Portugalia chiar înainte de pandemia de Covid-19. 

"Rapture" retrasează dualitatea parcursului acestei figuri emblematice a contestării chineze, care a căzut în dizgraţie din cauza criticilor contra regimului din ţara sa.                

"Expoziţia dezvăluie două laturi ale lui Ai Weiwei", artistul care poate să se inspire "din rădăcinile sale culturale" dar şi din "latura mai militantă a operei sale", explică Marcello Dantas, curatorul expoziţiei.

Fotograf, cineast sau sculptor, este ocazia pentru public de a descoperi multiplele faţete ale artistului, cunoscut pentru convingerile sale şi operele de artă monumentale precum "Forever Bicycles", o instalaţie gigant, formată din sute de biciclete identice, ce reprezintă punctul de plecare al acestei expoziţii. 

Un parcurs care continuă cu opere emblematice precum "Snake Ceiling", un şarpe enorm agăţat de tavan, care aminteşte de copiii care au murit în şcolile prăbuşite la cutremurul din 2008 care a lovit Sichuan-ul, sau "Law of the Journey", o instalaţie ce reprezintă o barcă gonflabilă având la bord zeci de refugiaţi.           

"Este prima dată când aceste opere se regăsesc împreună în aceeaşi expoziţie", a subliniat Ai Weiwei care se simte foarte creativ de la instalarea sa în Portugalia. "Pandemia a fost tragică pentru toată lumea, dar pentru mine această perioadă a fost foarte productivă", a declarat artistul în vârstă de 63 de ani, care s-a inspirat în special din criza sanitară.                

Printre lucrările inedite din această expoziţie, se află şi o sculptură din marmură de 1,60 metri, în formă de sul, referire la cursa pentru hârtia igienică din timpul pandemiei sau o statuie din plută a artistului.                

În "Rapture" sunt expuse aproape 80 de lucrări, până la 28 noiembrie, la Cordoaria Nacional din Lisabona.             

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.