Deschiderea oficială a programului Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii, care va avea loc pe 17-19 februarie, aduce alături nume remarcabile ale scenei de teatru, film şi muzică din Timişoara şi întreaga ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regia spectacolului de deschidere este realizată de Bobi Pricop, unul dintre cei mai în vogă regizori, colaborator al celor mai importante teatre din România. Propune formule artistice inovatoare la festivaluri internaţionale, spectacolele sale sunt multipremiate, iar în 2017 a figurat pe lista candidaţilor la Premiul Europa pentru Teatru – Realităţi teatrale.

Gazdele aşteptatului eveniment sunt actriţele timişorence Christine Cizmaş şi Ioana Bugarin. Christine Cizmaş, membră fondatoare a teatrului "Auăleu - Teatru de Garaj şi Curte",  a participat în repetate rânduri la turnee şi festivaluri de mare însemnătate alături de trupa Teatrului German din Timişoara, iar Ioana Bugarin este actriţă în echipa Teatrului Odeon şi a avut roluri notabile în mai multe filme, precum Scara (2020) şi serialul HBO Ruxx.

Unul dintre cele mai importante momente ale serii va fi susţinut de formaţia Implant Pentru Refuz. Cu peste 26 de ani de existenţă şi sunet mereu proaspăt, vor continua să scrie povestea complexă a muzicii contemporane la marea deschidere alături de invitaţii speciali Adrian Despot şi Dan Byron.

Adrian Despot este un respectat şi iubit artist muzical autohton, vocal al trupei Viţa de Vie, iar Dan Byron, cu peste 20 de ani de activitate în muzica alternativă din România, a compus împreună cu byron, trupa în care activează din 2009, soundtrack-ul unui serial original HBO România, a filmat concertul „Live Underground” din Salina Turda şi este una dintre trupele fanion ale rock-ului românesc contemporan.

O premieră absolută va fi colaborarea pe scenă dintre Implant Pentru refuz şi Alyona Alyona, o artistă din Ucraina care a devenit, în mai puţin de un an, o senzaţie a scenei hip-hop. În anul de debut al carierei sale, în 2019, a devenit câştigătoarea premiului ANCHOR Award (Premiul internaţional de muzică al Festivalului Reeperbahn pentru cel mai promiţător talent muzical emergent), iar în 2021 a primit Premiul Music Moves Europe Talent şi Premiul Publicului la ESNS, Olanda. În 2022, Alyona era deja membră a juriului la Music Moves Europe Awards, iar revista Forbes Magazine a menţionat-o în categoria „30 de muzicieni sub 30 de ani”.

Sărbătoarea din Unirii va continua cu Muaré Experience, un spectacol excepţional care îmbină concertul rock al celor de la Duchamp Pilot, acompaniaţi de cunoscutul chitarist timişorean Horea Silvio Crişovan, cu un show de acrobaţii aeriene al companiei spaniole Voalá Project.

De asemenea, Taraf de Caliu vor concerta alături de clarinetistul bulgar Filip Simeonov, ţambalistul Alexei Ciobanu de la Ansamblul Folcloric „Timişul” şi formaţia IMPEX.

Cunoscutul compozitor suedezo-britanic Jay-Jay Johanson va susţine un concert în sala Palatului Culturii pe data de 18 februarie şi o va avea în deschidere pe EMAA, tânără artistă originară din Lugoj care a scris muzică alături de artişti precum The Motans şi a avut difuzări pentru show-uri TV precum „Hackerville” difuzat pe HBO Europa şi TNT Series.

Pianistul român Andrei Irimia va fi acompaniat de Abel Chircă, violonist în cadrul Orchestrei Filarmonicii Banatul Timişoara.

Deschiderea Timişoara 2023 este un program finanţat de Municipiul Timişoara, coordonat şi organizat de Centrul de Proiecte Timişoara. Deschiderea Timişoara 2023 este un program compus din evenimente produse de actori culturali şi de comunitate, cu finanţare publică şi privată. Programul cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanţat de către Municipiul Timişoara, Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Timiş. Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaş, Linde, Iulius Mall.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.