Centrul Cultural Clujean lansează un proiect naţional care implică artiştii români în lupta cu pandemia de COVID-19. Platforma Artişti Împreună răspunde iniţiativei Observatorului Român de Sănătate de a transmite teme şi subiecte importante ale zilei către un public cât mai mare. Iniţiativa mizează pe creativitatea artiştilor ca vector în informarea publică, dar şi ca promotor al solidarităţii, în contextul stării de urgenţă şi crizei globale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„România trece prin cea mai gravă criză de sănătate din ultima jumătate de secol. Putem trece cu bine prin ea doar împreună. Împreună putem să-i ajutăm pe vârstnicii care au nevoie de sprijin. Împreună, cu gândul la medicii şi asistentele medicale care în această perioadă sunt foarte expuşi. Împreună cu prietenii noştri, susţinându-ne moral”, a transmis către comunitatea de artişti Vlad Mixich din partea Observatorului Român de Sănătate, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Prin platforma Artişti Împreună (www.artistiimpreuna.ro) vor fi lansate frecvent teme de lucru: mesaje de informare sau de mobilizare, precum şi bune practici personale şi comunitare. Artiştii sunt invitaţi să le transpună în lucrări şi proiecte din sfera artelor vizuale, artelor media, artelor perfomative, muzicii sau literaturii. Sunt binevenite abordări diverse: grafică, animaţii video, filme, muzică, texte, incluzând formatele inovatoare.

„Am început să colectăm bani de la companii şi de la cetăţeni – avem deja primii 10.000 de euro –, cu ei vom plăti cu câte 300 de euro lucrări produse în regim de urgenţă de către artişti care vor să transmită acum mesaje de solidaritate, de încurajare şi de conştientizare. În acest fel punem în mişcare şi mecanismele umane: de încredere, de sănătate mentală şi emoţională care ne sunt atât de necesare, în complementaritate cu cele instituţionale. În acelaşi timp, oferim artiştilor independenţi, puternic afectaţi financiar în această perioadă, o sursă de venituri foarte necesară”, a declarat Ştefan Teişanu, directorul Centrului Cultural Clujean.

După un proces de validare în acord cu temele propuse, lucrările şi proiectele artiştilor vor fi difuzate în spaţiul online, prin canalele proprii, precum şi prin platformele partenerilor care susţin proiectul. În funcţie de disponibilitate, aceste lucrări pot fi diseminate şi prin canalele oficiale de comunicare ale autorităţilor publice care susţin mişcarea. În următoarele zile, reţeaua de distribuţie va fi extinsă către lanţuri de magazine, organizaţii comunitare, reţele outdoor, dar şi către parteneriate media locale şi naţionale. 

Iniţiativa Artişti Împreună îşi propune, ulterior, să mobilizeze instituţii, organizaţii şi companii în susţinerea unor cauze colective importante pentru societatea românească prin implicarea comunităţii artistice. Un alt proiect din cadrul mişcării Artişti Împreună aflat în stadiul de dezvoltare este organizarea unui fond pentru situaţii de urgenţă destinat artiştilor în dificultate.

Centrul Cultural Clujean este o organizaţie non-guvernamentală de cultură şi dezvoltare urbană. Misiunea sa este de a mobiliza cultura, în parteneriat cu alte sectoare, pentru a contribui la transformare socială, precum şi la dezvoltare locală şi regională. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.