Artişti din zece ţări participă, de joi şi până duminică, la Festivalul European de Muzică Veche cu cea mai îndelungată existenţă din România, la Miercurea Ciuc, şi vor prezenta un regal de 17 concerte în patru zile, cu piese celebre din repertoriul muzicii vechi germane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, ajuns la a XXXVI-a ediţie, aduce pe scenele evenimentului 180 de artişti din Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Spania, Turcia, Ungaria şi din România, membri ai unor formaţii de renume mondial, între care "Unicorn” - invitatul special al ediţiei din acest an, "The Little Light Consort” -  în premieră pe scena festivalului de la Miercurea Ciuc, "XVIII-21- Le Baroque Nomade”, "Il Festino” şi nu în ultimul rând Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin”.

Deschiderea oficială va avea loc la ora18.30 cu un concert in memoriam Tamás Kobzos Kiss, renumit artist decedat la sfârşitul anului trecut, care a participat la aproape toate ediţiile Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, având un rol important în dezvoltarea acestui eveniment. Spectacolul, intitulat "Vándornak magam esmérem” ("Mă cunosc ca peregrin” - n.r.), susţinut de Erdal Şalikoğlu (Turcia), prieten apropiat al acestuia, şi ansamblul Canlar (Ungaria), va prezenta publicului cea mai veche muzică de ceremonie şi misticismul dervişilor rotitori, pentru care a fost special compusă.

Tema centrală a ediţiei actuale a festivalului este muzica veche germană şi conexiunile locale ale acesteia, iar motto-ul evenimentului este "Tanzen und springen, singen und klingen”, un vers din madrigalul compozitorului german Hans Leo Hassler.

Programul manifestării este concentrat, iubitorii de muzică având prilejul să vizioneze 17 concerte, susţinute în patru zile de 15 formaţii şi cinci interpreţi, pe scenele din Miercurea Ciuc, Lăzarea, Odorheiu Secuiesc şi Şumuleu-Ciuc, în locaţii emblematice precum Castelul-cetate "Mikó”, ridicat în secolul al XVII-lea în stilul Renaşterii târzii, sau Biserica Franciscană din Şumuleu-Ciuc, punctul central al celui mai mare pelerinaj de Rusalii din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Un element caracteristic al festivalului de la Miercurea Ciuc este Orchestra Barocă. Ea se formează ad-hoc, reuneşte muzicieni din ţară şi din străinătate, sub conducerea artistică a violonistei germane Ulrike Titze, co-fondatoarea Orchestrei Baroce din Dresda, şi va susţine, sâmbătă, un concert special, unic din punct de vedere al membrilor şi repertoriului, alături de Corul Baroc al Festivalului, care va reuni pentru prima oară, sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt, organist la Biserica Neagră din Braşov, corurile "Bach” din Braşov şi "Lux Aurumque” din Miercurea Ciuc.

Programul actualei ediţii este completat de concertele stradale şi dansurile specifice secolelor al XV-lea până la al XVIII-lea la curţile regilor şi ale nobilimii, în haine de epocă, susţinute de profesorii şi cursanţii singurei Universităţi de Muzică Veche din România, care precede şi se desfăşoară în paralel cu festivalul de la Miercurea Ciuc.

Duminică, evenimentul se va încheia, cu concertul extraordinar al Corului Naţional de Cameră „Madigal - Marin Constantin”, o emblemă a vieţii muzicale româneşti şi universale, care va evolua alăuri de ansamblul Codex din Braşov, într-un spectacol in memoriam Valentin Bakfark, muzician renascentist din Braşov, un virtuoz al lăutei.

Noutăţile nu lipsesc de la festival.

"Veţi face cunoştinţă cu muzica vocal-simfonică din Transilvania şi cu muzica ebraică, vom avea parte de un pelerinajul muzical de la curtea Habsburgilor la saşii transilvăneni şi ne vor încânta melodiile  şi dansurile cu influenţă populară, de la Senfl la şvabii sătmăreni”, dezvăluie câteva dintre surprize directorul artistic al evenimentului.

În premieră, pe scena festivalului, va fi prezentat un instrument de epocă mai puţin cunoscut: clarinetul istoric, iar sunetul special al acestuia se va face auzit în concertul ansamblului "XVIII-21 Le Baroque Nomade” din Franţa.

Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc a luat fiinţă în anul 1980, la iniţiativa ansamblurilor "Barozda” şi "Kájoni”.  Începând din anul 2005, organizatorul manifestării este Centrul Cultural Judeţean Harghita, sprijinit de Consiliul Judeţean Harghita, Primăria Miercurea Ciuc şi de alţi parteneri.

În 2008, acesta a devenit membru al Reţelei Festivalurilor de Muzică Veche din Europa, cu sediul în Lyon, iar de anul trecut a intrat în categoria marilor festivaluri europene, Comisia Europeană acordându-i marca "Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE)”, fiind menţionat astfel şi în cataloagele care informează publicul despre cele mai bune festivaluri europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.