Artista americană Kathleen Laraia McLaughlin a fotografiat, timp de mai mulţi ani, oamenii şi obiceiurile lor din Maramureş iar rezultatul va fi expus la Muzeul Ţăranului Român, între 1 şi 10 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vernisajul "Mătuşa. Media mix pe fotografie" va avea loc joi, la Sala Acvariu, la ora 17.00

Artista a petrecut mai bine de un an (1999 - 2000) în satul Sârbi din judeţul Maramureş, trăind în comunitate şi fotografiind oamenii şi obiceiurile lor. De atunci, a revenit în numeroase ocazii, uneori prin intermediul unor burse Fulbright (2002, 2015, 2019) ori, pur şi simplu, pentru a se reîntâlni cu familia din care simte că face parte acum. Cu fiecare călătorie a continuat să fotografieze crâmpeie din viaţa sătenilor, documentând schimbările care au apărut de-a lungul ultimilor 20 de ani.

Expoziţia "Mătuşa" reuneşte fotografii realizate Mariei, mătuşa familiei, care a găzduit-o pe artistă, precum şi altor membri ai familiei sale, în special soţului acesteia, Vasile, două persoane de care Kathleen Laraia McLaughlin se ataşase în mod deosebit. Cum în 2018 a aflat de trecerea în nefiinţă a Mariei, artista fotograf a decis să îi dedice o expoziţie memoriei femeii care a impresionat-o, în primul rând, pentru simplitatea şi firescul ei, dar şi pentru că, neavând copii, urma să se spună în comunitate, la înmormântarea acesteia, că a avut o viaţă lipsită de sens.

Expoziţia îşi propune, astfel, să recupereze sensul vieţii mătuşii Maria, îmbinând obiectele personale ale acesteia cu fotografiile care o prezintă în varii ipostaze de-a lungul timpului pe care Kathleen l-a petrecut alături de familia acesteia.

Expoziţia a fost găzduită în 2019 la Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului“.

Vernisajul se va desfăşura în absenţa fizică a artistei, din motive generate de criza pandemică, însă Kathleen Laraia McLaughlin va fi prezentă virtual.

Expoziţia va putea fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis. Intrarea este liberă.

Potrivit reprezentanţilor MNTR, în Sala Acvariu este permisă prezenţa a maximum 20 de persoane simultan, iar la vernisaj, care va avea loc în curtea exterioară, vor fi până la 100 de persoane, cu respectarea regulilor de distanţare.

Portul măştii este obligatoriu pentru personalul Muzeului şi pentru vizitatori.

Accesul în sală va fi permis după ce vizitatorii îşi vor dezinfecta mâinile la distribuitorul de gel hidroalcoolic.

În expoziţie, vizitatorii sunt rugaţi să păstreze, între ei, distanţa fizică de 2 metri.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.