Nicolae Grigorescu a fost cel mai bine vândut pictor în 2016, în România, cu şapte tablouri în valoare totală de 465.091 de euro, iar Adrian Ghenie a devenit noul star al celor mai importante case de licitaţii din străinătate, după ce a vândut unul dintre tablourile sale cu peste 7 milioane de euro. În România, artistul a intrat pentru prima dată în top cu două tablouri din tot atâtea scoase la licitaţie, ambele vândute cu suma de 185.000 de euro, potrivit site-ului de specialitate tudor-art.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tabloul ”Ţărăncuţe (De la fântână)”, de Nicolae Grigorescu, a stabilit un nou record în piaţa de artă din România, fiind adjudecat în licitaţia aniversară ”Artmark 8 ani” pentru suma de 320.000 de euro. Tabloul a aparţinut colecţiei istorice a sculptorului Constantin Baraschi şi a participat la expoziţia retrospectivă Nicolae Grigorescu din 1957 de la Muzeul de Artă al R.P.R., Bucureşti. Opera, în curs de clasare în patrimoniul cultural naţional, este de o valoare artistică excepţională, fapt dovedit şi de interesul manifestat de colecţionari în cadrul licitaţiei.

În top 10 al celor mai vânduţi pictori români, realizat de site-ul tudor-art.com, indexul independent al pieţei de artă din România, pe locul doi se află Nicolae Tonitza, cu 20 de tablouri vândute, din 65 scoase la licitaţie. Vânzările au însumat 311.043 de euro.

Opt tablouri de Ion Ţuculescu din 18 scoase la vânzare au însumat 272.447 de euro. Pe locul patru în topul celor mai vânduţi artişti se află Theodor Pallady, cu 26 de tablouri vândute cu 197.341 de euro, potrivit aceluiaşi site.

Adrian Ghenie a intrat în top pe locul cinci, cu două tablouri, ”Christ”, adjudecat la Artmark cu 125.000 de euro, şi ”Pod”, care a fost vândut pentru 60.000 de euro.

Tot anul acesta, un alt tablou de Ghenie s-a vândut prin Galeria Thaddaeus Ropac cu 70.000 de euro, sumă care a fost donată pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului” prin campania de subscripţie publică.

La 39 de ani, Adrian Ghenie e pe lista scurtă a celor mai mari case de licitaţii din lume, iar lucrările sale sunt achiziţionate şi expuse de cele mai mari şi cunoscute muzee. Cel mai recent record înregistrat de opera lui Ghenie a avut loc la data de 6 octombrie, cu ocazia unei licitaţii londoneze, una dintre cele două lucrări participante, “Nickelodeon” fiind adjudecată la peste 7 milioane de euro.

Pe locul şase în topul celor mai vânduţi pictori români din 2016 sunt 15 lucrări de Gheorghe Petraşcu, care s-au vândut cu 163.593 de euro. Casele de licitaţii au scos la vânzare 41 de tablouri semnate Sabin Bălaşa, din care au fost adjudecate 37 cu suma de 160.250 de euro.

Corneliu Baba se află în top pe locul opt, cu 31 de lucrări vândute cu suma totală de 146.756 de euro. Cele mai multe tablouri, 52, au fost semnate Constantin Piliuţă. Suma totală a fost de 141.801 de euro.

Pe ultimul loc, cu nouă tablouri vândute din 18, se află Nicolae Dărăscu. Toate cele nouă lucrări au fost adjudecate cu suma de 121.500 de euro.

Potrivit tudor-art.com, cei mai ofertanţi artişti la casele de licitaţie din România sunt Rudolf Schweitzer Cumpăna (pictor şi grafician de naţionalitate germană), Samuel Mutzner (pictor român de naţionalitate evreu), Constantin Piliuţă, Leon Alexandru Biju şi Nicolae Tonitza.

Obiecte ale familiei Cioran, altele care i-au aparţinut lui Brâncuşi, un ceas de buzunar al lui Mihai Eminescu, adjudecate la Artmark în 2016

La Artmark, în 2016, printre cele mai importante vânzări se numără tabloul ”Bluza albastră” al lui Nicolae Tonitza, adjudecat la Licitaţia de Primăvară a Artmark pentru suma de 35.000 de euro, dar şi ”Muza” de Sabin Bălaşa, care s-a vândut cu 17.000 de euro, şi tractorul Porsche Junior 108T din 1959, adjudecat cu 13.000 de euro.

Una dintre cele mai interesante licitaţii a fost cea cu obiecte care au aparţinut familiei filosofului Cioran. Un set de tacâmuri art deco pentru 12 persoane, din argint masiv, ce a aparţinut familiei filosofului Emil Cioran în perioada 1918-1939, a fost adjudecat, la licitaţia din luna martie a acestui an, pentru suma de 5.000 de euro. Al doilea cel mai valoros obiect ce a aparţinut familiei filosofului Emil Cioran, icoana pe sticlă ”Duminica Tuturor Sfinţilor, Lancrăm (Valea Sebeşului)”, datând din ultimul sfert al secolului al XIX-lea, s-a vândut cu 4.250 de euro.

Lucrarea ”Vestigiu” a artistei Geta Brătescu, un colaj de hârtie arsă de ţigarete Carpaţi şi foiţe de aur, a fost vândută în luna mai, cu 17.000 de euro, depăşind cu 10.000 de euro recordul precedent stabilit la aceeaşi casă de licitaţii, în noiembrie 2012, şi de patru ori preţul de pornire.

Lucrările ”Natură statică cu cireşe, caise şi tutun”, de Theodor Aman, şi ”Mare albastră”, de Ion Ţuculescu, au fost adjudecate contra sumelor de 75.000, respectiv 65.000 de euro, la Licitaţia de Vară a casei.

În licitaţia ”Brâncuşi-Omul şi lucrurile”, mai multe obiecte care i-au aparţinut marelui sculptor au fost adjudecate la preţul de 50.500 de euro. Valiza franţuzească de voiaj, pe care Constantin Brâncuşi a folosit-o în călătoriile prin Statele Unite, s-a vândut de la sediul Artmark - Palatul Cesianu-Racoviţă, cu suma de 7.000 de euro.

Tot în 2016, ceasul de buzunar, din argint, datat 1876, care a aparţinut poetului Mihai Eminescu, cu dedicaţie din partea junimiştilor, a fost adjudecat în cadrul Licitaţiei ”Istoria Românilor” cu suma de 19.000 de euro.

În cadrul licitaţiei, Timbru Cap de Bour 108 parale, emis la 1858, piesă rară de colecţie filatelică, însoţit de două certificate de autenticitate, a fost vândut cu 9.500 de euro. Cea mai cunoscută reprezentare a lui Mihai Viteazul realizată în timpul vieţii sale, gravura realizată de Aegidus Sadeler II în 1601, a fost vândută la licitaţie cu 4.750 de euro.

În luna noiembrie, sculptura ”Visare” a lui Alfred Boucher a fost adjudecată contra sumei de 35.000 de euro, lot din colecţia familiei Halfon-Elias.

Top vânzări Casa de licitaţie Alis

Potrivit casei, suma totală a vânzărilor în 2016 a fost de 860.000 - 910.000 euro.

Pe primul loc în top s-a vândut ”Arcaşul”, de Oscar Han, cu 85.000 lei. ”Peisaj cu lac”, de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecat pentru suma de 76.500 lei. Iar pe locul trei, ”Portret de femeie”, de Ştefan Dimitrescu, s-a vândut cu 50.000 de lei.

Care sunt cei mai căutaţi artişti români?

Mihail Papagheorghiu, reprezentant al casei Alis, a declarat pentru News.ro: ”Nu cred că se poate vorbi de artişti căutaţi; se poate vorbi de artişti căzuţi în dizgraţie, chiar dacă valoarea lor, atâta câtă e, a rămas nealterată. Rămân valabili marii maeştri, dar, din păcate la preţuri mult mai mici. Contemporanii au totuşi cel mai mult de suferit, rare fiind lucrările care se pot vinde peste pragul de 1.000 euro”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.