Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România, revine Palatul Dacia-România din strada Lipscani, nr. 18-20, în perioada 23 septembrie - 11 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Pavilionul Românesc, vor fi expuşi trei artişti reprezentând generaţii şi stiluri diferite: Ştefan Popescu (1872-1948) - unul dintre cei mai importanţi pictori interbelici, dar şi un mare călător-explorator, Lilian Theil – o artistă nonconformistă născută în 1932, care lucrează într-o tehnică textilă proprie compoziţii multicolore despre adevăruri universale, dar şi Mihai Mureşan - artist original al noii generaţii a Şcolii de la Cluj.

Pavilionul Internaţional

Expoziţia „Seeking Truth: The Art of John Constable” (A V&A Exhibition - Touring the World) este adusă în premieră în România, printr-un parteneriat cu Victoria and Albert Museum, Londra, unul dintre cele mai mari muzee de artă ale lumii. Aceasta cuprinde o selecţie de peste 80 de lucrări – majoritatea opere semnate de John Constable (1776-1837), celebrul peisagist britanic, cunoscut la nivel internaţional şi totodată mare colecţionar de maeştri ai perioadei în care a trăit. Dar şi de lucrări de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain şi alte nume mari din colecţia muzeului londonez, ce se pot vedea în expunere la Art Safari.

„Suntem încântaţi să prezentăm colecţia unică John Constable a V&A. Este pentru prima dată când o expoziţie a celui mai mare pictor peisagist britanic este găzduită în România, în Europa de Est, şi suntem entuziasmaţi să vă prezentăm amploarea carierei sale. ‘Seeking Truth: The Art of John Constable’ poartă vizitatorii într-o călătorie prin viaţa lui Constable şi explorează viziunea sa artistică, sursele de inspiraţie şi practica fascinantă”, declară curatoarele expoziţiei, dr. Katharine Martin şi Emily Knight.

Expoziţia „Korean Beauty in Poster Art”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, aduce în atenţia publicului tânăr o viziune contemporană asupra străvechii culturi coreene şi a picturalităţii alfabetului coreean, dar şi a stilului corean de viaţă. Arta afişului exprimă „Koreanismul” şi încearcă să explice Coreea de astăzi, a Kpop-ului, aromei kimchi şi tehnologiei, prin prisma tradiţiilor sale culturale. Expoziţia va fi însoţită de ateliere de tipografie şi caligrafie, susţinute de însuşi creatorul afişelor, reputatul artist asiatic Byoung-il Sun.

Pavilionul Românesc

Expoziţia „Ştefan Popescu. Povestea călătoriilor” (curator: Dr. Elena Olariu), realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, aduce în atenţia publicului un artist interbelic major, celebrat la 150 de ani de la moartea sa. Ştefan Popescu, deşi a locuit o mare parte a vieţii la Paris, alături de Constantin Brâncuşi, a fost unul dintre cei mai premiaţi artişti români, în România şi în străinătate. Între altele, este singurul artist român care a participat la trei ediţii ale Bienalei de la Veneţia. Ştefan Popescu a fost unul dintre pictorii preferaţi ai Reginei Maria, care i-a achiziţionat multe lucrări pentru colecţia sa privată. Franţa, Turcia, Maroc, Tunisia, Alger, Elveţia, Italia, Grecia, Iugoslavia, Germania sunt câteva dintre ţările care l-au inspirat şi pe care le-a redat pe pânzele sale, dintre care multe se află în expoziţia de la Palatul Dacia.

Expoziţia „Lilian Theil. O bătrână care zâmbeşte” (curator: Raluca Ilaria Demetrescu) aduce în atenţia publicului o artistă cu un parcurs atipic, la fel ca personalitatea sa. Creaţia inedită şi originală a artistei cu dublă origine română şi germană (re)începe după vârsta la care alţii ies la pensie. Născută la Braşov în 1932, Lilian Theil are o tehnică specială: pictează cu acul de cusut. Reflexivă şi profund filosofică, creaţia cusută, desenată şi pictată cu acul de Lilian Theil, povesteşte despre viaţă şi moarte, istorie locală şi europeană, secole şi accidente, tinereţe şi bătrâneţe, decădere şi speranţă, despre a fi cumsecade sau despre deportare şi tortură, credinţe şi ironie.

„Mihai Mureşan. Lucruri mărunte” (curator: prof. univ. dr. Ioan Sbârciu) este o altă expoziţie bogată în meditaţii, de această dată semnate de un artist al tinerei generaţii. Format în cadrul şcolii de pictură clujene, Mihai Mureşan este un artist minuţios şi profund. Peisaje şi fragmente citadine, influenţate de stările sale sufleteşti, exerciţii de lămurire a lumii înconjurătoare, dar şi a celei interioare.

Art Safari Kids, programul educaţional al celui mai mare eveniment dedicat artei din România, cuprinde ateliere de creaţie pentru copii cu vârste între 3 şi 12 ani. Acestea vor fi susţinute de profesori din cadrul Centrului Step by Step din Bucureşti, partener educaţional al Art Safari.

Program şi bilete Art Safari – ediţia a X-a

Art Safari va putea fi vizitat în perioada 23 septembrie – 11 decembrie 2022, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureştiului (str. Lipscani, nr. 18-20), în intervalul 12.00-21:00. În fiecare vineri şi sâmbătă, se organizează Night Tours, între 22:00 şi 1:00, experienţe de vizitare speciale, care cuprind ghidaj în expoziţie, pe tonuri de muzică live şi sunet de prosecco. De asemenea, Art Safari oferă şi vizite ghidate tematice de zi, inclusiv în limba engleză şi franceză. Biletele pot fi achiziţionate pe site-ul Art Safari, dar şi la faţa locului.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.