Art Safari Love Edition îşi mai aşteaptă vizitatorii până duminică, 10 septembrie, la Palatul Dacia-România. Din programul acestui sezon fac parte patru expoziţii care sărbătoresc iubirea: Love Stories, în colaborare cu National Portrait Gallery, Londra, cu peste 100 de capodopere de Andy Warhol, Man Ray, Van Dyck sau David Hockney, şi trei expoziţii de artă românească clasică şi contemporană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Emoţii puternice, fluturi în stomac, dragoste platonică sau relaţii de durată? Spectacolul iubirii se mai vede la Art Safari Love Edition doar până duminică, 10 septembrie. Poveştile de dragoste fascinează omenirea dintotdeauna, iar arta a oferit de-a lungul timpului mărturii emoţionante ale acestora. Din colecţia muzeului National Portrait Gallery, Londra, în inima Bucureştiului, Love Stories - o expoziţie care a cucerit toate generaţiile.”- Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia.

“Love Stories”, curator: Lucy Peltz, expoziţie realizată în parteneriat cu National Portrait Gallery, Londra

“Love Stories” este o expoziţie-odă închinată dragostei. De la ideea că dragostea era o boală periculoasă, până la celebrarea contemporană a acesteia ca modalitate de a găsi împlinirea în viaţă, iubirea a fost o trăsătură constantă şi definitorie pentru umanitate. David şi Victoria Beckham, Meghan Markle şi Harry, Mick Jagger, Audrey Hepburn, Naomi Campbell sunt doar câteva dintre celebrităţile prezente în expoziţie.

„Love Stories” cuprinde şi o secţiune românească cu opere semnate de artişti români, printre care marele pictor Nicolae Grigorescu, dar şi corespondenţa de dragoste dintre Constantin Brâncuşi şi una din marile sale iubiri, dansatoarea Florence Meyer. Instalaţia Anei Bănică dedicate poveştilor de zi cu zi ale unui cuplu a devenit rapid cel mai fotografiat loc al ediţiei.

Constantin Artachino (1870 - 1954), curator: Elena Olariu, expoziţie realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, scenografie: Cosmin Florea

Artachino este considerat un maestru al portretului şi peisajului în istoria artei autohtone. A fost atras de lumea orientală şi balcanică, pe care a zugrăvit-o cu tuşe de mătase. Fascinaţia lui Artachino faţă de lumea orientală şi de Dobrogea cu multiplele ei influenţe este vizibilă în Art Safari nu doar în picturi. Vizitatorii pot admira şi obiecte şi elemente de port tradiţional tătăresc şi turcesc din colecţia Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Muzeului Naţional al Ţăranului Român. A fost recreată o parte a atelierului artistului, inclusiv şevaletul pe care l-a folosit zeci de ani.
De asemenea, sunt expuse în Art Safari şi obiecte rare din colecţia Zestre: o lampă veche de moschee din sec. XIX, cupru ciocănit şi gravat, cu aplicaţii din sticlă colorată, cană veche de apă, Transilvania, cupru ciocănit şi cizelat din sec. XVI-XVII, covor vechi otoman, mătase, Kayseri din sec. XIX, covor vechi turcesc, Kayseri, de început de sec. XIX, bumbac mercerizat pe urzeală de bumbac. Scenografia expoziţiei este semnată de Cosmin Florea, unul dintre cei mai apreciaţi scenografi de teatru din România.
Artist important şi sofisticat, Artachino a studiat la Şcoala de Belle-Arte, unde i-a fost elev lui Theodor Aman, dar şi la Paris, la Academia Julian, unde a fost coleg cu Nicolae Vermont şi Ştefan Luchian.

Ion Alin Gheorghiu (1929-2001), artistul Grădinilor Suspendate, expoziţie îngrijită de: Anamaria Smigelschi, text curatorial de Andrei Pleşu

Art Safari expune pânze abstracte şi de dimensiuni mari, semnate de unul dintre cei mai importanţi pictori postmoderni români, Ion Alin Gheorghiu. Printre acestea, şi seria de Grădini Suspendate, Madone (picturi) şi seria de sculpturi Himere. Inclusiv atelierul artistului a fost recreat, piesa de rezistenţă fiind şevaletul pe care se află ultima lucrare neterminată.

„Fiecare imagine este o sinteză de senzualitate şi disciplină, de spontaneitate autentică şi „clasicism” sobru, cu discrete subterane baroce… Alin Gheorghiu are toate datele unui maestru de anvergură, ale unui model de profesionalitate şi inspiraţie. Din păcate, am uneori senzaţia că nevoia de modele e, astăzi, diminuată, în criză de criterii şi de cultură. O soluţie plauzibilă a acestei, sper, trecătoare crize este chiar expoziţia de la Art Safari” - fragment din textul curatorial scris de Andrei Pleşu.

“Nymphs and Zombies: Ondine’s Hope and Baraka’s Despair”, curator: Ruth Hibbard

Doi artişti contemporani, două viziuni diametral opuse, o luptă dintre Bine şi Rău.

Ruth Hibbard, curator: „O expoziţie cu două intrări diferite! Operele ambilor artişti sunt aduse împreună la mijlocul spaţiului expoziţional, într-o singură cameră, pe care o poţi accesa din ambele părţi. Aici poţi să compari viziunile diferite ale lui Ondine şi Baraka şi să decizi dacă eşti parte din echipa Nymphs sau din echipa Zombies”.
Pe lângă cele patru expoziţii, Art Safari expune şi o serie de instalaţii. Şi copiii sunt aşteptaţi la atelierele de creaţie şi tururile ghidate personalizate, în cadrul Art Safari Kinder. 

Program Art Safari (până pe 10 septembrie 2023)

• Joi-duminică – 12:00-21.00 (ultima intrare 20:30); Night Tours – în fiecare vineri şi sâmbătă 22:00-1:00 (experienţe speciale de vizitare cu ghidaj în toate expoziţiile şi prosecco; intrare la ora 22:00)
• Bilete: artsafari.ro sau direct de la intrare
• Palatul Dacia-România, strada Lipscani, nr. 18-20, Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.