Pavilionului de artă Bucureşti – Art Safari 2017 va avea avanpremiera joi seară şi se va deschide publicului, vineri, la Galeriile Kretzulescu, construite după planurile arhitectului interbelic George Matei Cantacuzino.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne-am dori foarte tare ca acest spaţiu, aflat în inima Bucureştiului, să funcţioneze în continuare ca spaţiu expoziţional. Din punctul nostru de vedere, suntem siguri de pe acum că putem arăta bucureştenilor că Art Safari poate să facă acest lucru şi dacă şi partenerii noştri sunt de acord noi am poposi un pic în Galeriile Kretzulescu”, a spus Ioana Ciocan, directorul Art Safari, precizând că următoarea ediţie a evenimentului va include o expoziţie dedicată centenarului Marii Uniri.

Pavilionul de artă este dedicat expoziţiei ”Luchian şi independenţii”, prilejuită de Centenarul Luchian (1916-2016) şi va cuprinde opere ale artistului din peste 20 de instituţii muzeale, dar şi din cele mai importante colecţii private. Cea mai mare expoziţie Luchian din ultimii 50 de ani va oferi o privire de ansamblu asupra creaţiei “înnoitorului picturii româneşti”, făcând referire şi la gruparea de secesiune artistică ce s-a conturat în jurul personalităţii sale, la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Expoziţia Centrală a Pavilionului de Artă Contemporană este intitulată ”Notes on a Landscape” şi este curatoriată de belgianul Wim Waelput, directorul şi fondatorul platformei pentru artă contemporană din Ghent. Expoziţia propune o explorare a tipurilor de preocupare artistică reprezentative pentru istoria locală a artei româneşti, punând accent pe factorii identitari şi geopolitici.

”Wim Waelput a avut totală libertate în a alege lucrările şi a venit în câteva zile în România şi cred că lucrul cel mai interesant a fost că el a reperat exact artiştii care ne sunt nouă foarte dragi. Veţi vedea în expoziţii lucrări de Geta Brănescu, o lucrare de Mircea Cantor, dintr-o colecţie privată, Ioana Nemeş – o artistă care din păcate a plecat de lângă noi mult prea curând şi foarte tânără. Selecţia lui Wim îl cuprinde şi pe Ionică Grigorescu, un alt personaj interesant care vine cu lucrări din perioada comunistă, pe care le-a făcut împotriva regimului”, a spus Ioana Ciocan.

”Alături de aceste nume care sunt extrem de importante pe scena internaţională îl veţi găsi şi pe Rosenthal, Tonitza, Aman şi este un discurs curatorial care se face pentru prima dată într-un astfel de context în România. Wim a aşezat arta de patrimoniu, arta noastră veche pe care o iubim alături de arta tânără şi foarte tânără”, a adăugat directorul Art Safari.

Ioana Ciocan a explicat că vizitatorii Art Safari vor găsi trei zone numite ”memoria locului”, care sunt reprezentative pentru felul în care obişnuia să arate clădirea.

”La etajul 5 veţi găsi o zonă lăsată intactă, o memorie a sediului fostei securităţi care a activat aici, o zonă conţine o cameră obscură – un fenomen extrem de interesant, şi alta – o cameră de tortură. Luchian, de la etajul 2, este în camerele unde aveau loc interogatoriile”, a spus directorul Art Safari.

Etajul 3 este dedicat Pavilionului Galeriilor de Artă, singura zonă din Art Safari unde lucrările se pot achiziţiona. La etajul 4 este expoziţia centrală, ”Notes on a Landscape”, curatoriată de Wim Waelput.

Directorul Art Safari a precizat că la etajul 5 se află un spaţiu dedicat tinerilor artişti, aflaţi la început de carieră. ”La etajul 5 este spaţiul dedicat tinerilor sub 25 de ani pe care Art Safari îl pune an de an la dispoziţie artiştilor care nu sunt reprezentaţi de o galerie şi care sunt la început de carieră”, a precizat Ioana Ciocan.

Directorul a mai spus că anul acesta Art Safari va avea şi ambasadori tineri, care vor fi ghizi pentru copii în tururile organizate în cadrul pavilionului de artă.

”Anul acesta, pogramul Art Safari Kids se desfăşoară în două zone – la etajul 3 şi la etajul 4 şi am decis împreună cu ambasadorii cei mari Art Safari să avem şi nişte ambasadori mai mici, care să povestească de lucrurile minunate care se întâmplă aici şi să fie şi ghizi pentru copii în tururile pe care Art Safari le organizează”, a explicat Ioana Ciocan.

Pavilionul Galeriilor va fi anul acesta un spaţiu dinamic, în care vor expune, prin rotaţie, galerii din România şi din străinătate, publicul având posibilitatea să viziteze noi expoziţii în fiecare săptămână. Printre galeriile care vor expune în acest an se numără: Mobius Gallery (Bucureşti), Galleri CC (Stockholm), Galeria 9 (Cluj-Napoca), Galeria 3:e Våningen (Göteborg), Galeria Pilat (Bucureşti), Atelier 030202 (Bucureşti) şi Kunstart Galerie (Bochum).

”Avem un spaţiu dinamic – cel de la etajul 3. În fiecare joi vom avea un vernisaj pentru acest etaj – este etajul unde lucrările se schimbă o dată pe săptămână. Avem cinci «mini-Art Safari-uri» în acest spaţiu. Restul expoziţiilor – Luchian şi cea curatoriată de Wim rămân pe loc. Se mai schimbă expoziţiile de la etajul 5, plus în zona noastră de conferinţe, unde invităm artişti să îşi prezinte lucrările, avem mese rotunde şi diverse conferinţe”, a explicat Ioana Ciocan. 

Programul ”Art Safari Kids 2017”, dedicat în special copiilor, vine, de asemenea, cu noutăţi: tururi ghidate susţinute de elevii şcolii Lauder, ateliere inedite pentru copii, dar şi pentru întreaga familie, în cadrul cărora copii, părinţii sau bunicii îşi pot manifesta creativitatea împreună.

”Art Dialogue” va continua printr-un program de conferinţe, lansări de carte, performance-uri şi proiecţii video la care vor participa specialişti din lumea artei din toată Europa.

Ediţiile anterioare ale Art Safari au avut peste 60.000 de vizitatori. Anul trecut, expoziţia centrală a fost dedicată sărbătoririi Centenarului mişcării Dada. Au expus peste 16 muzee din Bucureşti şi din ţară în expoziţia centrală, iar colecţiile private au fost în număr de 21. În 2016, Art Safari a avut loc la Palatul Dacia – România, iar în anul 2015 în Garajul Ciclop. 

Preţul unui bilet pentru ediţia din acest an este de 50 de lei, iar cel al unui abonament pentru o lună este de 90 de lei. Programul zilnic este între 12.00-21.00, cu excepţia sâmbetelor, când programul este 12.00-00.00. 

Art Safari se desfăşoară sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti, CNR UNESCO şi Federaţiei Europene a Cluburilor UNESCO, Centrelor şi Asociaţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.