Premiul Pritzker 2023, cea mai înaltă distincţie din lumea arhitecturii, a fost acordat marţi britanicului David Chipperfield, în vârstă de 69 de ani. Arhitectul este autorul Muzeului River and Rowing, lângă Oxford, al muzeului colecţiei Jumex din Mexico City şi al unui pavilion pentru Cupa Americii din Valencia, Spania. Printre cele mai recente realizări ale sale este construirea unei galerii care leagă Muzeul Neues şi Muzeul Pergamon de pe Insula Muzeelor ​​din Berlin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

David Chipperfield s-a declarat „depăşit” de emoţia de a primi „această onoare extraordinară”.

„Consider acest premiu ca pe o încurajare pentru a continua să-mi îndrept atenţia nu numai asupra substanţei arhitecturii şi a sensului acesteia, ci şi asupra contribuţiei pe care o putem aduce ca arhitecţi pentru a face faţă provocărilor existenţiale ale schimbărilor climatice şi inegalităţii societale”, a adăugat el. „Ştim că, în calitate de arhitecţi, putem juca un rol mai important şi mai implicat în crearea unei lumi care să fie nu doar mai frumoasă, ci şi mai dreaptă şi mai durabilă”, a continuat el.

Arhitectul britanic primeşte acest premiu după ce anul trecut distincţia i-a revenit lui Diébédo Francis Kéré. Arhitectul originar din Gando în Burkina Fasso, naturalizat german, a avut întotdeauna în minte o singură idee: să implice comunitatea în proiectele sale şi să construiască împreună cu localul, promovând reutilizarea şi reciclarea. .

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.