Arhiepiscopia Tomisului a anunţat, luni seară, că va demara acţiuni pentru contestarea executării bisericii din Bugeac şi a datoriei pe care ar avea-o parohia respectivă la societatea de construcţii. Arhiepiscopia consideră că scoatarea la licitaţie a unei biserici a fost “o acţiune pripită a a unui executor judecătoresc lipsit de experienţă judiciară” în privinţa Legii Cultelor şi a Statutului Bisericii Ortodoxe Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului s-a întrunit, luni, în şedinţă, în urma situaţiei apărute la parohia Bugeac, care a fost scoasă la vânzare din cauza unei datorii.  

“Arhiepiscopia Tomisului a luat cunoştinţa cu surprindere şi cu îngrijorare de promovarea unei acţiuni de executare asupra unui bun sacru, anume biserica (lăcaşul de cult) parohiei Bugeac, complet ilegale şi fără respectarea Statului BOR şi Legea Cultelor. Arhiepiscopia Tomisului a luat legătura cu executorul judecătoresc şi şi-a expus punctul de vedere asupra legalităţii executării, urmând ca, în funcţia de răspunsul acestuia, să demareze acţiune în instanţă”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

Sursa citată menţionează că acţiunea a fost una „pripită”, venită din partea unui executor judecătoresc fără experienţă în privinţa Legii Cultelor şi a Statutului Bisericii Ortodoxe Române.

“Dacă va fi necesar, în perioada imediat următoare, Arhiepiscopia va demara acţiuni atât în ce priveşte contestarea executării, cât şi asupra datoriei pe care parohia Bugeac ar avea-o la societatea de construcţii, reprezentată de executorul judecătoresc. Reiterăm faptul că, în conformitate cu Statutul BOR ART.170 al.1-3, bunurile sacre sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile.  Consideram că a fost o acţiune pripită a unui executor judecătoresc lipsit de experienţa judiciară în ceea ce priveşte Legea Cultelor şi Statutul BOR”, a mai precizat sursa citată.

Un executor judecătoresc, în baza unei decizii definitive a instanţei, a început executarea silită împotriva Parohiei Bugeac din comuna Ostrov la cererea unei societăţi de construcţii. Pe data de 3 aprilie a fost stabilită o licitaţie pentru vânzarea bisericii respective, preţul la care a fost evaluat acest imobil fiind de 423.000 de lei. Datoria bisericii s-ar ridica la 350.000 de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.