Primarul din Salford a îndemnat jucătorii şi cluburile bogate de fotbal să ia în considerare cumpărarea picturii lui LS Lowry, "Going to the Match", atunci când va fi scoasă la licitaţie luna viitoare, pe 19 octombrie la Christie's, pentru a preveni ca „tragedia şi scandalul uriaşe” dacă aceasta ar dispărea din vizorul publicului, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea din 1953 a unuia dintre cei mai cunoscuţi şi mai iubiţi pictori din Marea Britanie este de aşteptat să doboare recorduri atunci când va fi vândută de Asociaţia Fotbaliştilor Profesionişti luna viitoare. Christie’s, casa de licitaţii care se ocupă de vânzare, estimează că va aduce până la 8 milioane de lire sterline.

Noul proprietar trebuie să-l păstreze liber accesibil publicului, au spus Paul Dennett, primarul din Salford, şi Julia Fawcett, directorul executiv al muzeului şi galeriei Lowry, unde este expusă pictura.

Dennett a spus că este „extrem de îngrijorat” că pictura va dispărea într-o colecţie privată. „Frica mea este că o lucrare de Lowry care a fost disponibilă public de 22 de ani, care susţine munca unuia dintre marii noştri artişti, va dispărea din vizorul publicului". 

A fost imposibil pentru consiliul oraşului Salford să cumpere lucrarea, având în vedere presiunea intensă asupra resurselor autorităţilor locale într-o perioadă de criză economică în creştere, a spus el.

Lowry, renumit pentru figurile sale asemănătoare cu bastoane şi scene industriale din nord-vestul Angliei la mijlocul secolului al XX-lea, a produs o serie de picturi din lumea fotbalului, dintre care "Going to the Match" este cel mai cunoscut.

Stadionul redat în tablou era Burnden Park, fosta casă a lui Bolton Wanderers, aproape de casa lui Lowry din Pendlebury. A fost demolat în 1999, iar amplasamentul este acum un parc comercial.

Pe lângă mulţimile care se adună la turnichete, pictura prezintă gradene aglomerate în interiorul stadionului, înconjurate de case şi fabrici în fundal.

Dennett a spus: „Lowry a surprins viaţa clasei muncitoare şi a celebrat comunitatea fotbalului. Nu este vorba despre salariile superstarurilor, ci despre rolul instituţional al fotbalului în comunităţile noastre. Ca acest lucru să se piardă din ecosistemul artistic al lui Lowry, care este deţinut de oraşul Salford, ar însemna o tragedie şi un uriaş scandal". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.