Anne Enright, Kate Grenville şi Isabella Hammad se numără printre scriitoarele incluse pe lista lungă a Women's Prize for Fiction din acest an, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Romancierele debutante reprezintă jumătate din cele 16 autoare de pe lista lungă.

Scriitoarea britanică Chetna Maroo, nominalizată pentru Booker, a fost inclusă pe listă pentru primul ei roman „Western Lane”, care explorează durerea, sorgintea şi sportul, în timp ce scriitoarea americană Maya Binyam a fost aleasă pentru „Hangman”, despre un bărbat care se întoarce în ţara sa natală fără nume pentru a-şi găsi fratele pe moarte.

„Fiecare dintre aceste cărţi este genială, originală şi absolut de nerefuzat”, a declarat Monica Ali, preşedinta juriului şi autoarea cărţii. „Colectiv, ele oferă o gamă largă de naraţiuni convingătoare din întreaga lume, scrise cu vervă, spirit, pasiune şi compasiune”. 

Trei autoare irlandeze apar pe lista din acest an: Enright, Megan Nolan şi Claire Kilroy. Enright, care a fost preselectată de două ori pentru acest premiu, a fost inclusă a cincea oară pe lista lungă pentru romanul „The Wren, The Wren”, în timp ce Nolan a intrat pe listă pentru cel de-al doilea roman al său, „Ordinary Human Failings”, despre familia unui copil acuzat de crimă. Kilroy a fost inclusă pe lista lungă pentru „Soldier Sailor”, despre care jurata şi actriţa Indira Varma a spus că este un „roman frumos şi chinuitor despre ceea ce se poate simţi când eşti mamă pentru prima dată”.

Scriitoarea britanico-palestiniană Hammad a fost inclusă pe lista lungă pentru "Enter Ghost", care este despre o producţie a lui „Hamlet” în Cisiordania. Ali a spus că această carte este „profund nuanţată şi subtilă” şi „ar fi fost la fel de relevantă acum un deceniu, sau chiar acum două decenii, ca şi acum”. „Enter Ghost” a fost una dintre cele câteva cărţi de pe listă, alături de „Hangman”, „Nightbloom” de Peace Adzo Medie şi „River East, River West” de Aube Rey Lescure, care tratează „probleme legate de migraţie şi imigraţie”, a spus Ali. „Ceea ce cred că nu este atât de surprinzător, având în vedere că este una dintre cele mai presante şi dezbătute probleme ale timpului nostru”.

Ali şi Varma au fost însoţiţi în juriu de autorul Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, de autoarea şi ilustratoarea Laura Dockrill şi de prezentatoarea şi autoarea Anna Whitehouse. „Nu am participat niciodată într-un club de lectură, niciodată”, a spus Ali. „Aşa că, pentru mine, este ca şi cum aş fi pentru prima dată într-un club de lectură, vorbind despre cărţi cu un grup de femei foarte inteligente”. 

Lista lungă este completată de „In Defence of the Act” de Effie Black, „And Then She Fell” de Alicia Elliott, „The Maiden” de Kate Foster, „8 Lives of a Century-Old Trickster”de Mirinae Lee, „The Blue, Beautiful World” de Karen Lord şi „A Trace of Sun” de Pam Williams.

O listă scurtă de şase titluri va fi anunţată la 24 aprilie, iar câştigătorul va fi anunţat la 13 iunie, împreună cu câştigătorul premiului inaugural Women's Prize pentru non-ficţiune. Autoarea câştigătoare va primi un cec în valoare de 30.000 de lire sterline şi o statuetă de bronz cunoscută sub numele de „Bessie”, creată de artista Grizel Niven.

Printre câştigătoarele recente ale premiului se numără Ruth Ozeki pentru „The Book of Form & Emptiness”, Susanna Clarke pentru „Piranesi” şi Maggie O'Farrell pentru „Hamnet”. Anul trecut, Barbara Kingsolver a câştigat premiul pentru „Demon Copperhead”, care a primit şi premiul Pulitzer pentru ficţiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.