Poeta Ana Blandiana este invitata specială a emisiunii ”Garantat 100%”, prezentată de Cătălin Ştefănescu, difuzată de TVR 1, duminică seară, de la ora 23.00, şi online, pe TVR+.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul emisiunii, autoarea volumului recent ”Fals tratat de manipulare” rememorează evenimente care i-au marcat viaţa şi cariera şi îşi exprimă nemulţumirile legate de activitatea unor instituţii importante din viaţa culturală, informează TVR. 

De altfel, cartea ”Fals tratat de manipulare" este nodul de la care pornesc amintirile Anei Blandiana: refuzul ei de a se stabili în străinătate şi povestea despre Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet, muzeu realizat de invitată împreună cu Romulus Rusan.

Scriitoarea va vorbi în emisiune şi despre perioada de după 1989, când a lăsat meseria pe planul secund pentru a se implica în viaţa societăţii civile. Are un sentiment de frustrare faţă de cei care îi percep scrisul doar prin prisma activităţii sale civice.

După 1990, opera Anei Blandiana a început să fie tradusă în străinătate, fapt despre care poeta spune că a constituit o a doua ”naştere artistică” a sa.

”Un popor este mica elită de intelectuali care gândesc şi împing lucrurile înainte; întotdeauna lucrurile au fost împinse înainte de o minoritate”, a spus scriitoarea, adăugând că, totuşi, la intelectualii români solidaritatea şi buna credinţă sunt ”materii deficitare”.

Scriitoarea va vorbi în emisiunea ”Garantat 100%” şi despre preocupările sale din prezent.

Ana Blandiana, pe numele ei real Otilia Valeria Coman, este scriitoare şi luptătoare pentru libertate civică, autoare a 25 de volume de poezii, două volume de proză şi 11 volume de eseuri, şi deţinătoare a numeroase premii şi distincţii: premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970), Premiul Internaţional ”Gottfried Herder” (1982), Premiul Naţional de Poezie (1997) şi altele.

Ana Blandiana s-a implicat active în viaţa civică românească. În prezent conduce Memorialul de la Sighet, institut de studiere a crimelor comunismului, dispunând de un centru de cercetare care organizează anual conferinţe, sesiuni ştiinţifice şi expoziţii pe tema fenomenului totalitar. În 1990, Ana Blandiana reînfiinţează PEN Clubul Român, al cărui preşedinte devine. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care o conduce între 1991 şi 2001. Fondator şi preşedinte al Academiei Civice. Este membră a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie ”Stéphane Mallarmé" şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.