Fundaţia Art Encourters, unul dintre principalii organizatori ai expoziţiei ”Victor Brauner - Invenţii şi magie” de la Timişoara, pregăteşte în acest an alte două mari expoziţii care vor avea loc în acest oraş. Este vorba despre Bienala Art Encounters şi expoziţia ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Primul eveniment este Bienala Ert Encounters.
 
”Fundaţia Art Encounters are o contribuţie cu diverse proiecte în amplul program pe care Capitala îl propune. După această expoziţie, în luna mai, 17-19 mai deschidem tradiţionala, Bienala ArtEncounters, a V-a ediţie care se întâmplă să se suprapună peste anul Capitală Culturală Europeană, o bienală care va dura până în 16 iulie, o bienală în care subiectul abordat de curatorul Adrian Notz este cel al relaţiei dintre artă şi tehnologie, un subiect care ar trebui să fie atractiv pentru un public larg, o bienală care îşi propune să pună în scenă tinerii artişti din România şi Europa de Est, dar alături de artişti importanţi internaţionali, atât din generaţia prezentă, cât şi istorici”, a declarat pentru News.ro, Ovidiu Şandor, directorul Art Encounters.
 
Al doilea mare eveniment este expoziţia ”Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” care va începe în luna septembrie 2023.
 
”Urmează apoi cealaltă expoziţie de patrimoniu care se va deschide în 30 septembrie, Retrospectiva Constantin Brâncuşi, un fel de expoziţie care se poate întâmpla o dată pe generaţie, ultima a fost în România în 1970, o expoziţie în care curatoarea Doina Lemny, una dintre marile experte în Brâncuşi din lume, ne-a ajutat să aducem aici un număr important de sculpturi ale lui Brâncuşi, atât din perioada de început a carierei sale, cât şi din perioada de maturitate, lucrări care vin din importante muzee din străinătate şi din ţară”, a mai declarat Şandor.
 
Ovidiu Şandor a adăugat că expoziţia dedicată lui Constantin Brâncuşi va aduce la Timişoara, pe lângă operele sculptorului şi ilustraţii de carte, filme filmate de Brâncuşi sau imagini cu Brâncuşi lucrând în atelier.
 
”Expoziţia va arăta şi un important corp de operă fotografică a lui Brâncuşi, o parte a operei sale care poate în România nu e percepută ca atare şi la valoarea artistică reală a acelei componentă de operă, precum şi desene, corespondenţele lui Brâncuşi cu oameni din ţară, ilustraţii de carte şi de revistă pe care Brâncuşi le-a făcut, filme filmate de Brâncuşi sau filmate de alţi mari artişti ai vremii cu Brâncuşi lucrând sau în studioul lui. O expoziţie care va explora atât inspiraţia românească cu care Brâncuşi pleacă la Paris, dar şi acea transformare prin care trece Brâncuşi şi devine artistul universal pe care toată lumea îl apreciază. Deci o expoziţie care trebuia făcută şi nu exista un context mai bun decât anul Capitală Culturală”, a declarat Ovidiu Şandor.
 
Expoziţia, „Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale” se va desfăşura în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Aceasta este prima expoziţie Brâncuşi din România în ultima jumătate de secol.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.