Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune, cu prilejul Zilei Naţionale a României, albumul Marii Uniri realizat de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza, exemplarul dedicat lui Vasile Goldiş, artizan al Marii Unirii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piesa de patrimoniu expusă de Ziua Naţională a României la MNIR are o istorie aparte, fiind realizată de Samoilă Mârza special pentru Vasile Goldiş, având pe copertă titlul de „Album”, numele lui Vasile Goldiş şi anul 1918.

Albumul are pe câteva pagini semnătura fruntaşului român alături de emblema atelierului lui Samoilă Mârza. Fotografia cu care se deschide albumul îl reprezintă pe Vasile Goldiş având textul „Vasile Goldiş, ideologul Marii Uniri, şi Ioan Suciu, unul dintre principalii organizatori a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia”.

Samoilă Mârza (1886-1867) fotograf de profesie, a fost recrutat şi a luptat în Armata Austro-ungară în Marele Război. S-a întors acasă în satul Galţiu, comuna Sântimbru, Alba cu puţine zile înainte de 1 Decembrie 1918 şi a participat alături de delegaţia satului său la Adunarea Naţională de la Alba Iulia, fiind singurul fotograf care a imortalizat în cinci clişee evenimentul istoric al proclamării Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul Român.

Vasile Goldiş (1862-1934) profesor, autor de manuale în limba română pentru românii din Transilvania, colaborator al ziarului „Tribuna” din Arad - publicaţie care a susţinut drepturile naţionale, fiind tribuna luptei românilor pentru drepturi şi apoi pentru unire - a fost deputat în Parlamentul de la Budapesta susţinând drepturile românilor timp de mai bine de un deceniu. A fost cel care a elaborat manifestele prin care poporul român îşi cerea drepturile: Către naţiunea română şi Către popoarele lumii. O voce cunoscută a luptei naţionale, Vasile Goldiş a negociat modalităţile de Unire cu guvernul român aflat la Iaşi şi a fost cel care a redactat parţial Rezoluţia Adunării de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 pe care a citit-o în faţa celor 100.000 de români prezenţi. A fost ales membru în Consiliul Dirigent al Transilvaniei în problema Cultelor şi Instrucţiunii Publice şi membru al delegaţiei care a adus Actul Unirii la Bucureşti şi i l-a prezentat regelui Ferdinand. 

Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâşie de pânză albă, având cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripţionat cu cerneală anul „1918”, brasardă purtată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Micro-expoziţia al cărei curator este dr. Cristina Păiuşan-Nuică, cercetător în cadrul MNIR, este disponibilă publicului vizitator până duminică, 4 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.